На Волині створять «Робочу групу розвитку митної справи та інвестицій».ФОТО

На Волині створять «Робочу групу розвитку митної справи та інвестицій».ФОТО
Волинські митники хочуть створити робочу групу спільно з представниками великого бізнесу Волині, щоб зрозуміти всі аспекти в митному оформленні та інші моменти діяльності.

11 червня на базі приміщення компанії "Модерн – Експо" виконувач обов'язків начальника Волинської митниці Андрій Андрейків зібрав представників підприємств, які здійснюють операції з зовнішньоекономічної діяльності, щоб обговорити з ними питання про зміни податкового законодавства, митної вартості, трансфертного ціноутворення та інше.

«Я б хотів бачити підприємства і ваших фахівців у тому форматі роботи митниці, який нам дасть можливість зрозуміти загальну ситуацію, яка є в сфері регулювання тих чи інших процесів, які стосуються не тільки митниці. Спілкування має мати постійний характер і складатися з тих фахівців, які показують живу інформацію з практичної і щоденної діяльності підприємства», - мовив Андрій Андрейків.

Як запевнив в.о. начальника митниці, на сьогодні вони мають хороший досвід співпраці з Комітетом Верховної Ради митної податкової політики, також налагоджено співпрацю з різних напрямів діяльності з Міністерством Фінансів по веденню реєстру розрахункових операцій та інших аспектів діяльності.

Проте, наразі вони мають обґрунтовані скарги представників підприємств щодо відповідних змін податкового законодавства, через які підприємства понесли великі витрати.

Як запевнили представники митниці, то їм складно самостійно шукати пояснення й обґрунтування економічної діяльності тих чи інших підприємств. Тому вони хочуть створити на базі митниці робочу групу, щоб разом розмірковувати та розбиратись з проблемами правового регулювання бізнесу.

«Ми створюємо робочу групу на митниці і назвемо її «Робоча група розвитку митної справи та інвестицій». Співголовами цієї робочої групи з одного боку буду я, а з іншої сторони пропоную вам визначити хто буде модератором від бізнесу на Волині для того, щоб ми сформували місце для спілкування та для продуктивних дискусій. Щоб в спокійній атмосфері змогли зрозуміти проблеми правового регулювання та наскільки вони відповідають економічній ситуації в країні", - зазначив Андрейків.

Стаття 39 Податкового Кодексу України про трансфертне ціноутворення досить складна, тому представники митниці переконані, що треба розібратися в чому суть трансфертного ціноутворення, та які ризики і яке місце митниця відіграє в цих процесах.

З присутніх на зустрічі підприємств тільки «СКФ» вже мають досвід роботи над звітом по трансфертному ціноутворенню, однак робили це не самостійно, а залучили аудиторську фірму.

«Сам звіт дуже об’ємний і критерії повинні бути відповідними до програми, але в попередньому році і в цьому ми робили його за допомогою аудиторів», - повідомила начальник юридичного відділу «СКФ» Вікторія Фокіна.

Також виокремили питання митної вартості, яке є гнітючим для більшості підприємців, тому що держава на сьогоднішній день створила норми, але не створила механізму їхньої реалізації, через що в окремих випадках митний орган створює той чи інший принцип, що призводить до міграції підприємства з одного регіону в інший, де їм легше чи менше платити. Через це виникає багато питань до митниці стосовно митної вартості.

«Ставлять дуже багато питань до митниць - чому в одному регіоні товар оформляється по одній митній вартості, а в іншому регіоні та митна вартість інша», - каже Андрій Андрейків.

На думку начальника управління митних платежів Волинської митниці Юлії Солдатової, варто працювати і з системою управління ризиків, оскільки в ній є певні недопрацювання, які аж ніяк не спрощують роботу митниці.

«Ми хочемо автоматизувати систему управління ризиків і звести людський фактор до мінімуму. Кожна операція автоматично опрацьовується, щоб повідомити інспектору про можливий ризик. Наприклад, система може подати сигнал про можливе заниження вартості товару і що необхідно перевірити документи по оформленню та інше», - повідомила Юлія Солдатова.

Працівники митниці хочуть, щоб в профілях ризику були економічні обґрунтування, за якими вони могли б одразу назвати вартість товару, якщо якомусь із підприємств треба буде ця інформація.

«Ми мали би давати публічну інформацію про середні рівні вартості тих товарів, які вже були імпортовані. Сама система тільки зобов’язує інспектора провести певні дії, так як не проводити їх він не може», - мовив Андрій Андрейків.

Натомість присутній на зустрічі Олександр Огороднік зазначив, що не варто забувати про малий і середній бізнес, з якими також треба влаштувати таку зустріч і обговорити ряд певних питань, адже вони теж платять податки.

Проте Андрій Андрейків зазначив, що малому і середньому бізнесу не знайомі ті проблеми, з якими зустрічається великий бізнес при втіленні великих проектів.

В.о. начальника Волинської митниці висловив ідею, щоб модератором від великих платників податків, в рамках робочої групи були представники ТзОВ «Кроноспан», а допомагатиме їм «Модерн-Експо» і запропонував підписати меморандум про взаєморозуміння.

«Ми підписуємо меморандум про взаємопорозуміння і на понеділок створимо таблицю бізнесових ризиків. Це стосується і давальницьких операцій, та питання обліку залишків. Але я попереджую, що ми будемо залучати ваших спеціалістів, можливо навіть в позаробочий час», - зазначив Андрейків.

В межах співпраці з підприємствами волинські митники планують організувати зустріч з фахівцем, який детальніше розповість про трансфертне ціноутворення, а також проведуть інші зустрічі для обговорення бізнесових ризиків та питання митної вартості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Повна махновщіна. Волинська митниця входить як структурний підрозділ у ДФС Волинської області, не має ніякого права законодавчої ініціативи , а повинна працювати в межах діючого законодавства, а не піаритись. Сервісна фувнкція, тобто обслуговування, а не самопіар Андрейківа!!! Все бла, бла, бла, а тим часом хабарництво на митниці процвітає, це і е його досягнення
Відповісти
в особі Андрейківа. Сепаратисти зі сходу відпочивають, Верховна Рада іде на канікули, рулити податковим законодавством буде в.о. нач митниці, система управління ризиками , розроблена у ДФС України е недосконала (будем змінювати), трансфертне ціноутворення ніхто не розуміє, всі дурні. Один Андрейків , як Шура Балаганов все розрулить, і як казав Остап Бендер : Командовать парадом буду я!!!!
Відповісти
Зате малому бізнесу відомі сумми хабарів за розмитнення товарів і касири, які їх збирають для Андрейківа
Відповісти
модератор, формат, меморандум, які гарні слова, а хабарі як брали, так і беруть на ягодині. Болтовня і дим
Відповісти
ДФС України вливається, як невеликий підрозділ у лоно могутньої Волинської митниці, яка своїм геніальним потенціалом до понеділка родить таблицю бізнесових ризиків, заплутане депутатами податкове законодавство стане зрозумілє, як капля спирту в гранчаку, і життя наладиться. Правда ніхто ще не знає, що ця таблиця означає, і чому її треба розробляти в неробочий час, але які ВАСЮКИ!!!
Відповісти
Таблиця давно є, просто її тепер оприлюднять, які кошти за який товар, і поряд сумма хабаря
Відповісти
Митний Кодекс відмінено, будете працювати за меморандумом, попереджаю всіх, навіть вночі, згідно профілю ризиків
Відповісти
а це як ???
Відповісти
Хабар - оформлена ВМД, не платишь - картка відмови, тобто все автоматично, зараз над цім працюють фахівці день і ніч, зручно і швидко. Аби не накрила прокуратура, вже було
Відповісти
Дякуємо модератору сайту, що не видалив коменти!!! Респект до дня журналіста, тримайтесь!!!!
Відповісти
Кінець демократії???
Відповісти
Всі ці записи, я впевнена на 100 % пише Матчук і Огороднік, сепаратюги ще ті!!!!!
Відповісти
чого стираєш коменти . демократ
Відповісти
а чого не було ніде інформації про цю нараду, я б також хотіла б послухати про що там говорять
Відповісти
це закрита нарада тільки для тих в кого немає проблем і які задоволені роботою митниці та податкової . тим хто не такий туди йти неможна бо ще підніме недай боже якусь проблему і зпоганить всю картину прекрасної служби
Відповісти
Останні новини
На Волині створять «Робочу групу розвитку митної справи та інвестицій».ФОТО
11 червень, 2015, 18:15