Децентралізація: в Камінь-Каширському районі планують утворити п'ять громад

Децентралізація: в Камінь-Каширському районі планують утворити п'ять громад
Камінь-Каширський район чималий, тому й громад відповідно у перспективному плані спроможних територіальних громад на його території утворилося 5.

Об’єднуватися поліські села планують довкола самого нинішнього райцентру, а ще – Сошичного, Пнівного, Бузаків та Полиць, інформує Офіс реформ у Волинській області.

Аби поспілкуватися з громадою та розповісти людям, яких змін їм варто чекати після реформи, у район поїхали експерт Офісу реформ Олег Герасимчук, доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління історичного факультету СНУ ім. Лесі Українки Валентин Малиновський, начальник відділу зведеного бюджету та міжбюджетних відносин департаменту фінансів облдержадміністрації Володимир Горщар, керівник навчально-методичного відділу Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Ольга Мойсік.

Із районного керівництва на засіданні – голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, голова райради Віктор Сус, Камінь-Каширський міський голова Василь Бондар, а також депутатський корпус районної і міської рад, посадові особи органів місцевого самоврядування.

Зустріч відбулася у рамках постійно діючого семінару «Децентралізація влади та реформування місцевого самоврядування. Стратегія реформ-2020».

Олег Герасимчук після зустрічі зазначив: діалог був справді конструктивним, помітно, що люди знають про зміни, готові до них і відповідно – цікавляться, як із цим далі житимуть.

– У Камінь-Каширському районі нині 31 сільрада. На цій базі формується 5 громад. Якщо відверто, то 3 з них – із центрами у Камені-Каширському, Сошичному та Пнівному – відповідають вимогам Методики, – каже Олег Герасимчук. – Дві інші – Бузаки та Полиці – дещо не підходять під норми Методики. Але під час обговорення люди запропонували ще один варіант – на їхню думку, кращий. Вони замість Бузаків пропонують зробити центр у Черчах. Кажуть, що це село більше.

Словом, загалом у районі ситуацію вирішують. Головне – люди розуміють, що перевага – на їхньому боці, і ця реформа, перш за все, потрібна саме їм.

Дуже великою стане громада, котра об’єднається довкола райцентру. Але влада міста непокоїться, що села, котрі увійдуть до їхнього складу, бідні. Проте експерти людей заспокоїли: мовляв, зважаючи на велику кількість населення та фінансові показники, держава надаватиме їм вагому дотацію.

Валентин Малиновський під час зустрічі нагадав про досвід Польщі, де проведена реформа місцевого самоврядування вважається однією з найбільш успішних. Адже у її результаті утворилася нова система управління, побудована на децентралізації влади. Триступеневе територіальне самоврядування тут не має ієрархічної структури: гміна як базова одиниця, повіт (на українських теренах – район) і воєводство (область) – незалежні одне від одного і разом підпорядковуються нагляду з боку держави у визначених законом рамках.

А фінансово самодостатнє місцеве самоврядування змогло перебрати на себе більшість функцій із забезпечення життєдіяльності громад.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дебілізм
люди можуть тільки самоорганізуватись у громади!
а це елемент емітаційно-правокаційної діяльності, та грандів з Європи потягнути хочуть на кішеню собі чинуші
Відповісти
"досвід Польщі, де проведена реформа місцевого самоврядування вважається однією з найбільш успішних.": Досвід Польщі? По-перше досвід Польщі до наших умов майже неприйнятний. Потрібно розуміти на яких умовах у Польщі розпочинали свою реформу. Тут наголошують про те, що реформа Поляків в основному була серед сільського населення. Отже що таке сільське населення Польщі на початку 90-х. Приблизно таке як і у Нас сьогодні. Але з однією різницею, що фактично Польща у сільській місцевості була мало населена ніж у НАс тепер. Польський селянин мав у середньому приблизно по 5-10 гектарів землі які на той час він Вже обробляв механізмами. Тому Польське село це не сучасне Українське село. Взяти наприклад с. Черче яке має більше 100 одиниць тракторного стану. Земля в середньому по 2-4гек. на домоволодіння, тракторний стан присутній, школа, дитячий садок є але відсутній який небуть прогрес у прозорій економіці сільського промвиробництва яке може забезпечити наприклад податкові платежі для тримання соц. послуг. Усе в тіні. Поляк на той час і тепер сплачував податкові платежі які і дозволяють тримати соц. сферу у повному обсязі і ще заробляти на інфраструктуру. У Нас такого немає. Приклад того, навіть відкрита кримінальна справа на голову сільради через зловживання землею та фінансами сільської ради. Тут на селі навіть тепер, МИ повинні заробляти приблизно у два-три рази більше ніж поляк заробляв у свій час для тримання своєї інфраструктури.
Відповісти
Нас більше цікавить проблема становлення К-Каширського повіту. Тому якщо придивитися до розкроєнної карти то Ми бачимо, що К-Каширщина, Ратнівщина та Любешівщина будуть в одному повіті. К-Каширський повіт був ще з 20-х років минулого століття. Панська Польща мала на К-Каширщині повіт разом із Ратнівщиною та Любешівщиною. Не може бути такого, щоб Полиці та Пнівне відійшли до Маневич так само як Сошично не відійдуть до Ковеля поскільки як не крути але вся інфрастуктура, медицина та бізнес зав"язані на К-Каширському. До цього часу культура, бізнес та власне історія становлення даних населених пунктів зав"язані на К-Каширському, читайте між іншим опис становлення К-Каширського району тут (подано Нами на ПАРКАН) Тут маємо плідний фінансовий зв"язок К-Каширського цими населеними пунктами. Неодноразово К-Каширським надавалися немалі кошти для розвитку Цих населених пунктів. Крім того до Любешшівщини від К-Каширська маємо дві дороги з твердим покриттям. Ратно також має немалий зв"язок з К-Каширським, дорога з твердим покриттям на сміх скажемо, що неодноразово то тут то там МИ мали одну ту саму Фіскальну службу, що не мало важно для бізнесу. І крім того К-Каширський є в самому центрі трьох районів та за чисельністю маємо приблизну рівність між іншими такими самими повітовими центрами якщо не найбільшим серед області. Тому власне кажучи об"єднання кілька сільських рад, Їх концентрація не столь так важливо через те, що все-таки об"єднуються Вони практично у Межах регіональних структур - районних центрів. Бюджети на цьому етапі також не роз"єднуються але знімаються з кількох - десяток можливо і об"Єднуються в більш крупніші. Нічого такого екстремального не відбувається. Наприклад: був бюджет однієї сільської ради, через два місяці станом на 1.09 буде бюджет однієї сільської ради у купі з п"яти-семи. Іншим безробітним виплачуються кошти і до побачення. Все в рамках одного бюджетного регіону - районного. Інша справа Повіт коли навіть Закону немає і невідомо за якими критеріями будуть об"єднуватися. Але на Нашу думку у цьому плані чий район найкращим планом виконає Таке домашнє завдання тому будуть надавати перевагу. Про те і тут складне становище. Тут у принципі потрібно надавати перевагу тим районам де концентрація людей, інфраструктури та бізнесу буде більшою. Не може бути наприклад коли Маневичі з малою концентрацією на квадратний кілометр населення, бізнесу та мінімальною інфраструктурою буде мати більшу перевагу поскільки як-будьто Воно стоїть рівновіддалено від інших районних центрів. Яка тут рівновіддаленість наприклад якщо у К-Каширську проживає більше населення та концентрація населення біля К-Каширська є набагато більшою від концентрації населення біля Маневич. Бажаєте массу населеня з ЇЇ бізнесом та простими людськими інтересами яка Вже навернута протягом більше семидесяти літ і яка Вже історично склалася штучно навернути до Маневич яке нічим іншим для К-Каширців і так сама Ратнівців та Любешівців в деякій мірі не має значення?
Відповісти
Тут на цій карті цікавим є той момент, що фактично Любешівщина майже не розділена на гміни, а отже в майбутньому буде грати найбільшу роль в становленні майбутнього повіту. Куди піде Любешівщина там і буде Повіт. Про те ще раз наголошуємо, що К-Каширський має два твердих покриття зв"язку з Любешівщиною. Тим більше деякі місця так щільно прилягають до К-Каширського регіону, що рано чи пізно Вони можуть відійти до К-Каширського центру. Наголошуємо ще раз, що теперішній розкрій карти проводиться в рамках теперішнього стану бюджетної політики, а саме зав"язане так само на районах, що не архіважливо. Про те ідея рівновіддаленості районних центрів між собою у такому разі для нашого Полісся не вірна, поскільки якщо Ми придивитися до розміру територій то виходить навпаки. Якщо взяти наприклад В.-Волинський район то місця які пропонуються для гміни набагато менші за територією ніж наприклад у тому ж Любешівському районі, К-Каширському на Ратнівщині. Отже ці території мають малу концентрацію населення на квадратний кілометр але велику за розмірами, тому ці території не можуть об"єдуватися у повіт на загальних правилах. Тому серед цієї території має бути окремо виділений повіт який буде Вже у свою чергу рівновіддалений від населених пунктів цієї обширної Поліської зони яка має на Північ зв"язок з Білоруською республікою не менш як у три-чотирьох місцях через пункти пропуску, що не мало важно поскільки пункти пропуску також мають бути рівновіддалені від Повіту навіть незвжаючи на те, що це Луцький гарнізон. Тому ПОвіт на цих обставинах має бути в Камінь-Каширську який між іншим як раніше Нами наголошувалося має історичні корені впродовж більш як сімдесятлітньої історії.
Між іншим у свій час робилися спроби на рівні Фіскальної служби об"єднати ці території на Маневичах коли центр прийняття рішень було в Маневичах проте нічого вартого не було зроблено. Територія занадто велика для обслуговування бізнесу навіть незважаючи на електронне "урядування". Фактично території втрачалися для урядування, якщо так бажаєте чути. Не може бути території без влади. Якщо територія без влади то рано чи пізно Ви не матимете право на Їхню долю. Тому приклад Сошичненський куст який інколи тяготиться до Ковельського з населених пунктів якого по деяких мірках чверть населення шукає роботу в Ковельському окрузі. Але це інша справа.
Відповісти
Проект на півночі Полісся - утворити так званий Маневицький повіт, власне кажучи мертвий поскільки не може бути повітом населений пункт якого населили у свій час для відбування покарання на межі тогочасної Російської імперії. Але справа не в цьому. Камінь-Каширський лежить на Волинській височині над рівнем моря приблизно від 120-170 метрів над рівнем моря. Так от історично склалося, що переважна більшість населення Північного Полісся зосереджена біля м. Камінь-Каширська. Вже тепер район має приблизно 62 тис. населеня. Концентрація населення по відношенню до площі району та міста є найбільшою в області. Тим більше навколо Камінь-Каширська Вже існують транспортні розв"язки і тим більше із сусідніми районами з такими як Ратнівський та Любешівський. На Любешівщину ідуть Дві дороги. Крім цього існують мережі обслуговуючих організацій які знаходяться в К-Каширську такі як Волиньоблгаз, Укртелеком, Украпошти не говорячи вже по Волиньобленерго. Що нам пропонують? Нам пропронують центр Маневичі які знаходяться від Нас приблизно на віддалі в 60 км. Про те ці 60 кілометрів від Нас майже не заселені поскільки між нами природнє середовище у вигляді річки Стохід з ЇЇ заплавами. Крім цього зв"язок майбутнього центру (Маневич) з К-Каширським кустом і далі по всій довжині Стоходу без проблемно тільки в одномі місті , міст через Стохід біля НОвих Червищ які належать К_Каширському району і тільки. Два інших села лежать по іншу сторону ріки ближче до К-Каширська. Погляньте на карту. Тобто найбільша концентрація маси населення у цьому майбутньому повіті яка знаходиться у межах К-Каширська віддалена від центру майбутнього повіту на віддалля 55-60км. Чом не абсурдність рішення. Правда якщо поглянути на карту то робиться іллюзія, що Все оккей. Але відкриємо адміністративні кордони між РОвенською обл. та Волинською то побачимо, що Маневичі знаходяться від Рівненської атомної на відстанні приблизно 25-30км. Запитаємо іншим разом куди до якого центру повинні відійти Маневичі?
Відповісти
З яких то пір Камінь перебрався на Волинську височину???
Відповісти
Принаймі разом зі сходу людовиків, Людовикового періоду.
Відповісти
Не знаю які там "людовики" в Вас сходили, може холодильник розморожували, але для прикладу хоча б це, вибачте , що російською :
Волынская область делится на три зоны: северополесская, южнополесская и лесостепная.

Северополесская зона занимает более 75% территории области. Особенностью этой зоны является плоская низменность, которая покрыта лесами и болотами.

Южнополесская и лесостепная зоны находятся на Волынско-Подольской возвышенности. Минерально-сырьевой потенциал — уголь, торф, природный газ.


Відповісти
З посиланням на Вікіпедії:
Маневицький район
Економіка:"Серед господарського комплексу належне місце займає сільгоспвиробництво. В районі діє 27 сільськогосподарських підприємств усіх форм власності 27, 3 фермерських господарства, 14,3 тис. од. господарств населення. Площа сільськогосподарських угідь становить 73,14 тис. га. На території працюють 4 промислових підприємства, зареєстровано 98 малих підприємств та 939 підприємців-фізичних осіб.
Цю сторінку востаннє змінено: 10:01,
8 квітня 2015.

Камінь-Каширський район
Економіка:"Станом на 1 квітня 2010 року в районі зареєстровано 1919 суб'єктів підприємницької діяльності, в тому числі 109 малих підприємства, 1810 фізичних осіб-підприємців, а також 30 фермерських господарств.
Функціонує два потужних лісогосподарських підприємства — державний і міжгосподарський лісгоспи, на яких зайнято більш як тисяча працівників. Цю сторінку востаннє змінено: 21:29, 14 квітня 2015."
Навіть по цих даних можна оцінити потенціал К-Каширського району.
Відповісти
цікаво, які ж таки потужні ці два лісгоспи? Хіба в кишеню директорам їхнім. Сировиною збувають продукцію. Пора вже наш район трохи присадити з його мафією
Відповісти
Можна багато писати про Камінь, але це край світу і ніхто з /Маневич туди не приєднаєть, а Маневичі найкраще розміщені для Любешівського, Камінь-Каширського районів. Хто був в Камені - це забуте богом місце, який це може бути центр громади
Відповісти
Так це Північний край Волинського Полісся, держави Україна. ТОму нічого зазорного у цьому немає, поскільки і тут живуть люди і подекуди живуть заможно, закохуються, женяться народжують дітей ітак далі і тому подібне. Про те говорити, що село приєднають до міста це абсурд. Крім того швидше всього, що К-Каширський давав МАневичам у свій час підприємців які своїм коштами розбудовували селище.
Відповісти
Мені як жителю Ратного нафіг нада і Маневичі і Камінь, сенсу об"єднання не бачу ніякого, все як завжди, гладко было на бумаге, да забыли про овраги. Одним словом на..., нах.. сказали пионеры
Відповісти
Останні новини
Децентралізація: в Камінь-Каширському районі планують утворити п'ять громад
12 червень, 2015, 12:45