Волинські бійці, що були в полоні, будуть мати два статуси: «потерпілі» та... «злочинці»?

Волинські бійці, що були в полоні, будуть мати два статуси: «потерпілі» та... «злочинці»?
"Каральна система військової прокуратури добралась і до тих бійців, що перебували в полоні…"

Пише на своїй сторінці у Facebook журналіст Василь Нагорний.

"Щоразу, коли звільняли наших полонених, всі щиро раділи і з полегшенням видихали – ну ось ще чиясь мати, дружина, дитина дочекались… Шоком для мене стало звернення вже двох бійців 51 ОМБР, колишніх полонених, за правовою допомогою, яких викликали у військову прокуратуру і запропонували підписати угоду про визнання вини та отримати «условку» (в разі відмови пообіцяли 5 років).

По-перше з людських міркувань – це, м'яко кажучи, не порядно по відношенню до бійців, які пройшли знущання в полоні. По-друге, якось дивно воно виходить: СБУ визнало полонених бійців потерпілими у кримінальних провадженнях, а прокуратура хоче визнати злочинцями… Ну хіба з нас росіяни не будуть сміятись?", - питає журналіст.

Далі він розповідає історію бойового шляху 24-річного розвідника, сержанта Володимира Козака, який, як і тисячі інших хлопців, був призваний без медогляду за першою, «дикою» мобілізацією. Хлопець пройшов всю Донецьку та Луганську області. Якось, разом з побратимами, взяв у полон 9 росіян, розраховував, що подякують, дадуть відпустку, але приїхали потрібні люди, пофотографувались і зарахували їхні заслуги собі.

25 серпня 2014 року Володимир Козак, разом з іншими бійцями потрапив в полон. Про ті дні він згадує не охоче. Йому повезло, у вересні обміняли… Далі госпіталь, відпустка, госпіталь, реабілітація, знову направили в Луцький госпіталь, але головний лікар чомусь сказав приїхати через три місяці.

Поїхав у Володимир-Волинську частину - наказали сидіти дома і чекати дзвінка, щоб перевести його у військовий комісаріат. Сидів, чекав, ніхто так і не подзвонив. Далі демобілізація, аж 500 гривень «дємбєльських»… і як подяка за сумлінну службу - виклик до військової прокуратури, де повідомили, що він в січні самовільно залишив частину.

"Про психологічний стан та стан здоров'я не буду говорити, я не лікар. Але коли Володя нещодавно в районній лікарні проходив обстеження, то лікар-окуліст подумала, що він знущається, коли каже, що бачить в неї на руці 7 пальців. Виявилось, що хлопець на одне око практично не бачить, лікарка каже, що це трапилось на фоні стресу. Вже волонтери домовляються про обстеження… Та й в госпіталі ставили діагноз «посттравматичний синдром», але так і не довели справу до кінця. Ніякої матеріальної допомоги чи реабілітації за програмами не мав, бо відразу вийшов на роботу… Маю риторичні питання: Ця держава вже зовсім не поважає своїх бійців?

А, ви, депутати: народні, обласні, міські, ви дійсно не бачите, що монотонно судять наших волинських захисників? Ви дійсно не знаєте, що по так званих СЗЧ в прокуратурі більше 1000 матеріалів? Ви глухі і сліпі? І вам дійсно не цікаво, чому бійці, які не втікали зі Сходу від обстрілів, хоч могли загинути щохвилини, масово покидали військову частину тут, у Володимирі. Ви певні, що це вони винні???? І ви хочете, щоб їхні родини за вас голосували на виборах…

P.S. Народ допомагайте, бо в мене вже ніяких сил не має, але якщо вам все одно, то… скільком зможу – стільком допоможу, решта - на совісті байдужих", - написав Василь Нагорний.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бійці, АТО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось так на майдані, працівники внутрішніх військ та МВС виконували присягу, інструкції щодо неення служби та накази керівництва, а зараз їх засуджують щодо неправомірних дій! а зараз військові виконують накази, служать за війсковими законами и також винні! круговорот якись.....
Відповісти
..не має кому зорганізувати цих хлопців......потрібно в столицю їхати зі зброєю.....і знищити цей мотлох що дорвавсь до влади разом з депутатами...
Відповісти
..не має кому зорганізувати цих хлопців......потрібно в столицю їхати зі зброєю.....і знищити цей мотлох що дорвавсь до влади разом з депутатами...
Відповісти
Влада геть втратила глузд ,дочекаються нового майдану ,але нехай не забувають ,що зброі на руках масса ,тепер коктейлями Молотова не обійдуться .Інстинкт самозбереження у влади на нулю .
Відповісти
Нового майдану вже не буде, бо ті хто гавкає щось проти цієї влади - сепаратисти! Згадайте шахтарів-мітингувальників, зробили їх сепаратистами, ще й по ТСН показали які вони п"яниці і наркомани.
Відповісти
Останні новини
Волинські бійці, що були в полоні, будуть мати два статуси: «потерпілі» та... «злочинці»?
16 червень, 2015, 13:00