До держбюджету надійшло більше 7 мільйонів гривень податків волинян

До держбюджету надійшло більше 7 мільйонів гривень податків волинян
З депозитних відсотків волинян до бюджету надійшло більше 7 мільйонів гривень ПДФО.

Протягом п’яти місяців 2015 року з відсотків за депозитами вкладників банків та фінустанов на Волині до бюджету сплачено 7 мільйонів 86 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб, повідомляє прес-служба ГУ ДФС у Волинській області.

Фінустанови, які здійснюють діяльність на Волині і залучають кошти громадян, виступають податковими агентами, відтак самостійно утримували з нарахованих пасивних доходів ПДФО та перераховували суми нарахованого з процентів податку на доходи з фізичних осіб.

Розміщення коштів на депозитному рахунку, як і решта пасивних доходів, підлягають оподаткуванню відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015 року.

Згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ пасивні доходи (крім зазначених у п.п. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Підпунктом 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 ПКУ встановлено, що термін «пасивні доходи» означає, зокрема, доходи у вигляді процентів на депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Відповідно до внесених змін до п.п. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 ПКУ ставка податку для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді процентів, становить 20 відсотків.

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (п.п. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 ПКУ).

Враховуючи викладене вище, доходи платника податку у вигляді процентів, які нараховані на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, та оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: податки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.