У Луцьку дитина отруїлася іграшкою

У Луцьку дитина отруїлася іграшкою
У Луцьку дворічний хлопчик ледь не загинув, бо лизнув іграшкового їжака: лікарі з реанімації врятували дитину.

Про це пише Gazeta.ua.

«Того їжачка нам подарували, – згадує мама Тетяна Бирзул. – Його на базарі купили. Такий веселий їжачок, на батарейках, співає. Зовні з якогось силікону. Мити милом всю іграшку я не ризикнула, але мильним розчином протерла. Бо у малого зубки різалися, все у рота тягнув».

Хлопчик почав гратися. За кілька годин почав блювати.

«Ми бігом повезли його у лікарню, там діагностували гостре отруєння, – додає мама. – Ніхто не міг зрозуміти, від чого. Лікарі думали, я його чимось нагодувала. А потім чоловік лизнув того їжачка, а він такий гіркий, зі специфічним присмаком. Усі були у шоці. Хотіла віднести їжачка на експертизу, але процедура занадто дорога і потім все одно нікому нічого не докажеш. На базарі не дають ні чека, ні гарантії. Зараз перед купівлею іграшок сама кожну облизую. Навіть у дорогих спеціалізованих магазинах. Вісім із 10 мають такий самий присмак».

Кожна друга дитяча іграшка в Україні — неякісна, не відповідає нормативним документам. Більшість іграшок мають у складі отруйні речовини, які можуть спричинити алергію чи отруєння. Такі результати досліджень підприємства «Укрметртестстандарт». Спеціалісти перевіряли іграшки у червні 2011 року.

«Ми брали різні іграшки – від найдешевших до найдорожчих, – каже інженер лабораторії «Укрметртестстандарту» Сергій Іванюта. – Дослідження вражали. Всередині м'яких іграшок знаходили пісок, небезпечний технічний поролон, обрізки панчох, якесь дрантя. Виробники пхають у них все, що є під рукою. З тканинних іграшок виходив формальдегід – отруйний токсичний газ».

Під час дослідів іграшки ламали, підпалювали.

«Узяли дитячу карнавальну маску вовчика, – продовжує інженер. – Тільки піднесли вогонь, вона спалахнула, як факел. Згоріла за дві секунди. Якби під час карнавалу на маску попав бенгальський вогонь, дорослі не встигли б зреагувати».

Іванюта витягає білого м'якого ведмедя. Щойно підносить тліючу скіпку, той спалахує. Горить яскравим полум'ям, розпечений поліетилен капає на підлогу. Вогонь мав би гаснути.

«Є така іграшка, яка збільшується у розмірах. Це лялька, яку поливаєш водою і вона росте. Виготовлена із крихкої гуми. За кордоном був випадок, коли дитина відірвала та проковтнула шматочок. Він потрапив у шлунок — вологе середовище.

Збільшився, дитина задушилася. Після цього у всіх країнах Європи ляльку заборонили, як смертельно небезпечну. А у нас вона продається у кожному супермаркеті. Є іграшки, які при навантаженні розсипаються на гострі небезпечні уламки».

«Якість іграшки не залежить від ціни, – розповідає 37-річна Роксолана Цірук з «Укрметртестстандарту». – Ми купували вироби дорогих, розкручених брендів. Вони виявлялися підробками, так само небезпечними для життя дітей».

Уникнути неякісних іграшок українці не можуть.

«Ми перевіряємо, виявляємо небезпеку, – каже Сергій Іванюта. – А за кілька тижнів ці ж іграшки знову з'являються на полицях».

«Єдине, що можна порадити батькам: не купуйте іграшки з яскравим забарвленням і різким запахом, – додає Роксолана Цірук. – Насичених кольорів і запахів не можна досягти натуральними барвниками. Так само не варто брати іграшки без маркування. Найкраще брати вироби вітчизняного виробника. Такі проходять більше перевірок – більше шансів, що вони якісні».



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шкода, що не існує кримінальна відповідальність за продаж таких іграшок. Якби за дитину, що мало не пішла на той світ, посадили до в'язниці того продавця, то інші би не продавали, бо боялися.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку дитина отруїлася іграшкою
23 грудень, 2011, 09:35