Топ 10 найбільш чудернацьких та незвичайних риб світового океану. ФОТО

Топ 10 найбільш чудернацьких та незвичайних риб світового океану. ФОТО
Активне вивчення підводного світу почалося порівняно недавно – в середині минулого століття. Для цього необхідно було придумати гідролокатори, акваланги, батискафи, орбітальні супутники…

Скільки ж сюрпризів виявилося на морських глибинах! Різноманітність форм життя просто приголомшує. Десять найчарівніших, дивних, страшних і рідкісних риб, які вдалося виявити людству, представляє видання Всвіті.

1. Скорпена Амбон (англ. Ambon Scorpionfish, лат. Pteroidichthys amboinensis).

Відкрита в 1856 році. Її легко упізнати за величезними «бровами» – специфічними наростами над очима. Вміє змінювати колір і линяти. Веде «партизанське» полювання – маскуючись на дні і чекаючи жертву. Не є рідкістю і досить добре вивчена, але її екстравагантну зовнішність просто не можна не відзначити!

2. Психоделічна риба-жаба (англ. Psychedelic Frogfish, лат. Histiophryne psychedelica).

Відкрита в 2009 році. Дуже незвичайна риба – хвостовий плавець зігнутий у бік, грудні плавці видозмінені й схожі на лапи наземних тварин. Голова велика, широко розставлені очі спрямовані вперед, як у хребетних тварин, завдяки чому риба має своєрідний «вираз обличчя». Забарвлення риби жовте або червонувате зі звивистими біло-блакитними смужками, що розходяться в різні боки від очей блакитного кольору. На відміну від інших риб, які плавають, цей вид рухається немов стрибаючи, відштовхуючись від дна грудними плавцями і виштовхуючи воду з зябрових щілин, створюючи реактивну тягу. Хвіст риби зігнутий у бік і не може прямо направляти рух тіла, тому воно коливається з боку в бік. Також риба може повзати по дну за допомогою грудних плавців, перебираючи ними як ногами.

3.Морський дракон (англ. Leafy Seadragon, лат. Phycodurus eques).

Відкритий в 1865 році. Представники цього виду риб примітні тим, що всі їх тіло і голова покриті відростками, що імітують водорості. Хоча ці відростки і схожі на плавники, у плаванні вони участі не беруть, служать для маскування (як при полюванні на креветок, так і для захисту від ворогів). Живе у водах Індійського океану, що омивають південну, південно-східну і південно-західну Австралію, а також північну і східну Тасманію. Живиться планктоном, дрібними креветками, водоростями. Не маючи зубів, морський дракон ковтає їжу цілком.

4. Місяць-риба (англ. Ocean Sunfish, лат. Mola mola).

Відкрита в 1758 році. Стисле з боків тіло надзвичайно високе і коротке, що надає рибі вкрай дивний вигляд: вона нагадує за формою диск. Хвіст дуже короткий, широкий і усічений; спинний, хвостовий і задньопрохідний плавці з’єднані між собою. Шкіра риби-місяця товста і еластична, покрита дрібними кістковими горбками. Часто можна побачити місяць-рибу, що лежить на боці на поверхні води. Доросла місяць-риба – дуже поганий плавець, нездатний подолати сильну течію. Живиться планктоном, а також кальмарами, личинками вугрів, сальп, реброплавів і медузами. Може досягати гігантських розмірів у кілька десятків метрів і важити 1,5 тонни.

5.Широконоса химера (англ. Broadnose chimaera, лат. Rhinochimaera atlantica).

Відкрита в 1909 році. Абсолютно неприємна на вигляд желеподібна риба. Мешкає на глибокому дні Атлантичного океану і харчується молюсками. Вкрай мало вивчена риба.

6.Плащоносець (англ. Frilled Shark, лат. Chlamydoselachus anguineus).

Відкритий в 1884 році. Ці акули зовні значно більше нагадують дивну морську змію або вугра, ніж своїх найближчих родичів. У акули Плащоносця зяброві отвори, яких налічується по шість з кожного боку, прикриті шкірними складками. При цьому перетинки першої зябрової щілини перетинають горло риби і з'єднуються між собою, утворюючи широку шкірну лопать. Поряд з акулою-домовиком є однією з найрідкісніших акул на планеті.

7.Латимерія індонезійська (англ. Indonesian Coelacanth, лат. Latimeria menadoensis).

Відкрита в 1999 році. Жива викопна риба і, ймовірно, найстаріша на Землі. До відкриття першого представника загону целікантів, до яких відноситься латимерія, він вважався повністю вимерлим. Час дивергенції двох сучасних видів латимерій становить 30-40 мільйонів
років. У живому вигляді виловлено не більше десятка.

8.Волосяний морський чорт (англ. Hairy Angler, лат. Caulophryne polynema).

Відкритий у 1930 році. Дуже дивні і страшні риби, які живуть на глибокому дні, де немає сонячного світла – від 1 км і глибше. Для приманки мешканців морських глибин використовує спеціальний наріст, що світиться на лобі. Завдяки особливому метаболізму і вкрай гострим зубам він може їсти все, що трапиться, навіть, якщо жертва в рази більше і теж є хижаком. Розмножується не менш дивно, ніж виглядає і харчується – зважаючи на надзвичайно суворі умови і рідкість риб, самець (у десять разів менший за самку) прикріплюється до плоті своєї обраниці і передає все необхідне через кров.

9.Риба-крапля (англ. Blobfish, лат. Psychrolutes marcidus).

Відкрита в 1926 році. Часто помилково приймається за жарт. Насправді, це абсолютно реальний вигляд глибоководних морських риб, які на поверхні набувають «желейний» вигляд з «сумним виразом». Вивчена погано, але й цього достатньо, щоб визнати її однією з найбільш химерних. На фото – екземпляр Австралійського музею.

10.Малорота макропінна (англ., лат. Macropinna microstoma) – переможець по химерності.

Відкрита в 1939 році. Мешкає на вельми великій глибині, тому вивчена слабо. Вважалося, що вона повинна відчувати дуже великі труднощі з огляду на те, що вона бачить тільки вгору. Тільки в 2009 році було повністю вивчено будову ока даної риби. По всій видимості, при спробах вивчити її раніше риба просто не переносила зміну тиску.

Найбільш примітною особливістю даного виду є прозора куполоподібна оболонка, яка вкриває її голову зверху і з боків, і великі, зазвичай спрямовані вгору очі циліндричної форми, які знаходяться під цією оболонкою. Щільна і еластична оболонка прикріплена до луски спини ззаду, а з боків – до широких і прозорих навколоочних кісток, які забезпечують захист органів зору. Ця покриваюча структура зазвичай втрачається (або, щонайменше, дуже сильно пошкоджується) при підйомі риб на поверхню в тралах і сітках, тому до останнього часу про її існування не було відомо.

Під оболонкою знаходиться заповнена прозорою рідиною камера, в якій, власне, і знаходяться очі риби; очі у живих риб пофарбовані в яскраво-зелений колір і розділені тонкою кістяний перегородкою, яка, продовжуючи назад, розширюється і вміщає головний мозок. Попереду кожного ока, але позаду рота, знаходиться велика округла кишеня, яка містить нюхову рецепторну розетку. Тобто те, що на перший погляд на фотографіях живої риби здається очима, насправді є нюховим органом.

Зелений колір викликаний наявністю в них специфічного жовтого пігменту. Вважається, що цей пігмент забезпечує спеціальну фільтрацію світла, що надходить зверху, і знижує його яскравість, що дозволяє рибі розрізнити біолюмінесценцію потенційної здобичі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
місяць-риба "може досягати гігантських розмірів у кілька десятків МЕТРІВ" ?!
та її і кит боїться
Відповісти
бачив, якщо ні то не тиць-здицяй тут всяку тиць-здицню:-)
Відповісти
Останні новини
Яким буде новий iPhone
18 червень, 2015, 23:09
Топ 10 найбільш чудернацьких та незвичайних риб світового океану. ФОТО
18 червень, 2015, 22:00