Головний митник Волині розповів про схеми ухиляння від сплати податків на українському кордоні. ФОТО

Головний митник Волині розповів про схеми ухиляння від сплати податків на українському кордоні. ФОТО
Виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Державної фіскальної служби України Андрій Андрейків розповів про основні схеми мінімізації оподаткування, які найчастіше викривають волинські митники.

Про це стало відомо під час прес-конференції головного митника області 19 червня.

Свою увагу Андрейків акцентував на тому, що громадяни України дедалі частіше вдаються до різних схем, аби обминути сплату податків за ввезений на територію нашої держави товар.

Однією із схем мінімізації оподаткування є подріблення партій товарів. У Митному кодексі прописано, що не є об’єктом оподаткування вантаж, який пересувається громадянами, вагою 50 кілограм, і вантаж вартістю до 500 євро.

«На Волинській митниці існує практика, коли велику партію товару подрібнюють і ввозять на територію України без сплати податків. Жителі прикордонних територій стали заручниками схем мінімізації і їх використовують як суб’єктів господарювання. Такі преценденти трапляються на митному посту «Устилуг» і «Ягодин». Постійні звернення до податкової аби перевірити податкову історію так званих фізичних підприємців, які ввозять товар не завжди мають економічний ефект», - мовив митник.

Андрій Андрейків навів приклад нещодавнього затримання автомобіля, у якому знаходилось двоє водіїв та дев’ятеро пасажирів. В останніх було вилучено 3 тисячі мобільних телефонів, а також акумуляторів та інших до них аксесуарів. Тобто одну партію товарів поділило між собою 11 чоловік.

Було встановлено, що ці громадяни не фіксували на території Польщі зазначений товар і так званий Tax free документ не оформляли. Подрібнення товару фактично відбулося на нейтральній стороні. Зазначені громадяни суб'єктами підприємницької діяльності не являються.

«Така схема притаманна західним та південним областям. Адже для пунктів пропуску авіаційного та морського сполучення сума не оподаткування сягає тисячі євро. Як таке може бути, коли в країні мінімальний дохід для населення трохи більше тисячі гривень, а сума ввезення товару в державу складає 10 тисяч гривень без сплати податків. Наші громадяни реально вивозять за кордон шалені гроші, ми втрачаємо щороку по найменшим підрахункам 10 мільярдів гривень», - зазначив Андрейків.

Ще однією схемою мінімізації оподаткування, від якої країна зазнає чималі збитки, є незаконне ввезення у нашу державу цукру-вирця під виглядом сировини для переробки на митній території України.

Так одне із зареєстрованих на Волині підприємств планувало провернути таку схему. Вони мали контракт на 50 мільйонів гривень. Зазначимо, що при оформленні вантажу у режим переробки, законодавець надає пільги цьому підприємству, яке жодної копійки не платить у держбюджет.

Але після вивчення податкової історії цього підприємства, з'ясувалось, що воо притягалось вже раніше до відповідальності, і контрагентом цієї компанії є англійська фірма, що немає жодного цента на власному рахунку, з якого воно планувало оплатити послуги волинського підприємниця.

Розповів Андрейків і про схему ввезення з Євросоюзу на територію України продуктів харчування, які втратили свою придатність. За кордоном такі товари коштують небагато, тому українські «ділки» оперативно їх скуповують, підробляють на них документи, перебивають на продуктах терміни придатності і реалізовують у державі.

«Наші співробітники виявили факт порушення митного законодавства і затримали партію сала загальною вагою майже 20 тонн. Документи містили недостовірні дані щодо відправника товару та його реальної вартості. У результаті Любомльський районний суд виніс постанову, якою провадження в справі про порушення митних правил було закрито, за відсутністю в діях порушника складу правопорушення», - заявив очільник обласної митниці.

На прес-конференції також йшла мова і про «чорний» автомобільний бізнес та незаконне ввезення через митні пости кузовів до автівок. Так звана кузовна схема дуже проста у своїй реалізації.

Громадяни купували за кордоном автомобілі, розбирали їх на найближчих СТО у Польщі, і ввозили на територію України як окремі комплектуючі, згодом їх збирали. Внаслідок цього держава недоотримує сотні платежів. Адже за минулих три роки, з 2012 по 2014, через Ягодинську митницю було ввезено 6,5 тисяч та кузовів до автомобілів.

Традиційним є і контрабанда тютюнових виробів жителями прикордонних територій. Але як з'ясувалося поляки, або ж ті, хто їздить на автомобілях із польською реєстрацією, не нехтують продажем цигарок із країн СНД.

Після зустрічі із волинським митником, журналісти мали змогу побачити приміщення, в якому проводять детальний огляд автомобілів. Працівники ЗМІ стали свідками того як під сидінням легкового автомобіля Volkswagen, що зареєстрований у Любліні, було знайдено декілька блоків цигарок білоруського виробництва.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а бабло як брали так і беруть!!!!
Відповісти
Життя заставляє крутитись.
Відповісти
а чому ж ви не написали розцінник як іберуть митники за контрабанду цмгарок?? погранцу 5, чорному пару рублів, і митнику 10 за блок, і ще паспортист на хвіст падає. чому ви ненаписали за взяткі митників???!!!
Відповісти
скотинякі,ціну собі набивають!!!!!
Відповісти
Будете видаляти коментарі то створимо свій волиньпост і ваш закриється
Відповісти
Спочатку хай митники роздадуть те що роками нажили з контрабанди і більше не беруть а тоді будем разом з голоду здихати. Хочаб чесно. А то трандіти про схеми і методи боротьби з ними коли в дома пару мільйонів доларів легко.
Відповісти
ви все говорите що держава недоотримує податків через різні схеми а може державі варто булоб зробити розумні умови для розмитнення а не захмарні мита тоді і контрабанда відпаде сама по собі і гроші до бюджету будуть поступати
а на рахунок цигарок то це проблеми поляків то хай вони їх і шукають (коли їдеш з польщі в україну в поляків взагалі митника нема тільки паспортний контроль) а наші роблять з того проблему щоб брати касу
Відповісти
Останні новини
Головний митник Волині розповів про схеми ухиляння від сплати податків на українському кордоні. ФОТО
19 червень, 2015, 19:24