Шоста хвиля мобілізації. Хто, куди і скільки?

Шоста хвиля мобілізації. Хто, куди і скільки?
Від сьогодні в Україні стартувала остання запланована цього року хвиля мобілізації. Вона триватиме 60 днів.

Пише Канал 24.

На відміну від попередніх хвиль ця мобілізація має деякі особливості.

Кого мобілізують: Генштаб збирається мобілізувати і тих осіб, які не мають військового досвіду, але є військовозобов’язаними.

Заплановано, що до шостої хвилі мобілізації у рівних пропорціях потраплять як військовозобов’язані, які мають досвід військової служби, так і ті, хто раніше не служив, – повідомляють в Міноборони.

Дотепер призовники віком до 27 років підлягали лише призову на строкову службу. Перший після відновлення весняний призов повинен закінчитись у червні.

Взагалі ж під шосту хвилю за віком можуть потрапити військовозобов’язані чоловіки віком від 20 до 60 років, та жінки віком від 25 до 50 років. Як зазначають у Генштабі, жінок будуть мобілізувати за потреби за кваліфікаційними рівнями.

Кількість осіб, яку планують мобілізувати, не розголошують. Загалом планують замінити тих військових, які були мобілізовані під час третьої хвилі, а також доукомплектувати частини та підрозділи.

У Генштабі обіцяють, що буде дотриманий принцип рівномірного розподілення на області, «щоб не було перекосів і соціальних загострень» в окремих регіонах або населених пунктах.

Ухильники
З ухильниками від мобілізації також будуть боротись по-новому. Наразі у Генеральному штабі триває створення електронного державного реєстру військовозобов’язаних та призовників. Наразі завершується законодавче врегулювання – підготовка проекту відповідного закону.

В Міністерстві вихваляються, що для створення цього реєстру будуть використані дані фіскальної, міграційної, прикордонної служб, а також база виборців України: «Це дасть можливість реально оцінити обсяги мобілізаційних ресурсів країни. Таким чином на 90% виключиться можливість для ухилення від служби».

Одночасно триває робота з посилення відповідальності за ухилення від мобілізації. Зокрема, за ухилення від військового обов’язку передбачається як адміністративна відповідальність, так і кримінальна відповідальність терміном позбавлення волі від 2 до 5 років.

Відстрочка
Як і раніше, визначальним фактором щодо прийняття рішення про мобілізацію буде стан здоров'я. Згідно із законом, мобілізації не підлягатимуть громадяни, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей. Також мобілізації не підлягають аспіранти, студенти денної форми навчання, а також особи, які мають «бронь» на підприємстві.

Тому під час відвідин військкомату необхідно заявити про обставини, які дають право на відстрочку, і надати відповідні документи. В Генштабі зазначають, що в кожному військкоматі чергують представники МВС та прокуратури, до яких можна звертатись, якщо є підстави вважати, що працівники районних військкоматів діють не по закону.

Повістка
У Міністерстві оборони заявляють, що вручена повістка не означає на 100% призов на службу. Повістка вручається передусім для уточнення військово-облікових даних, перевірки наявності у громадянина права на відтермінування, можливості його використання у війську відповідно до його військової або цивільної спеціальності.

Призов громадян під час мобілізації здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати. Тож повістку вручають працівники районного військового комісаріату або представники сільських чи селищних рад. У повістці повинні зазначатись час та адреса, куди має прибути військовозобов’язаний. Також на ній має бути прізвище та ім’я особи, яка підлягає мобілізації, підпис районного військового комісара, гербова печатка. Але сам механізм вручення повісток в законі детально не прописаний.

Спеціальності
Як і раніше, особливим попитом у ЗСУ користуватимуться спеціалісти для укомплектування високомобільних десантних військ, розвідки, механізованих та танкових підрозділів, а також фахівці ремонтних спеціальностей, водії, військові інженери тощо.

Якщо мобілізований не матиме військово-облікової спеціальності, то за час підготовки у нього буде можливість отримати таку спеціальність. Або пройти передпідготовку за спорідненими спеціальностями.

Військова підготовка
Військові зазначають, що підготовка та навчання порівняно з першими хвилями мобілізації суттєво змінились. Крім того, до навчання долучились іноземні інструктори. Без багаторівневої підготовки мобілізованих до бойової частини не відправлятимуть, тим більше до виконання задач в АТО. Загалом підготовка триватиме приблизно п’ять тижнів.

Перші 10 днів мобілізовані повинні будуть пройти первинну підготовку – тактичну, вогневу, військово-медичну, інженерну підготовки та роботу з засобами зв’язку. Після цього відбувається підготовка за фахом. В середньому – 24 доби. Після цього особовий склад буде направлений в підрозділи для бойового злагодження тривалістю до 15 діб.

Зона АТО
Мобілізованих в зону АТО будуть відправляти тільки після проходження повного циклу підготовки. Однак шанс залишитися служити в частині, яка не перебуває в зоні АТО, також є.

Грошове забезпечення
У Міністерстві оборони пояснюють: чим більші посада чи кваліфікація військового, тим більше виплат. Мобілізованим вже з першого дня навчання нараховуються утримання на рівні військовослужбовця за контрактом.

Крім того, передбачені для військових і премії за успішне виконання бойових завдань – за знищення танка чи БТР в зоні АТО. Станом на 18 червня Міноборони виплатило грошові винагороди бійцям АТО на суму 16 мільонів 105 тисяч гривень. З них 542 тисячі – за знищену або захоплену військову техніку ворога, 1 мільйон 778 тисячі гривень – за успішне виконання бойового завдання у складі підрозділу, а за безпосередню участь у бойових діях – 13 мільйонів 785 тисяч гривень.

Залучення техніки
У силовому відомстві зазначають, що під час перших хвиль мобілізацій виникли проблеми з технікою, але наразі стало краще. Хоча були і втрати бойової техніки в зоні АТО.

Під час мобілізації передбачається вилучення техніки з національної економіки з підприємств усіх форм власності. Але в межах встановлених лімітів законодавством. Перевагу надаватимуть транспортним засобам та інженерній техніці.

Вилучені автомобілі відправлятимуть на ремонтні бази, а звідти – в зону АТО. Техніку вилучатимуть безкоштовно, однак, якщо вона буде знищена під час бойових дій, то держава повинна виплатити відшкодування. Вилучення техніки у цивільної особи проводити не будуть.

Повторна «мобілізація»
У Збройних силах повідомляли, що під час п’ятої хвилі мобілізації охочих повернутися на військову службу було більше 15%. Тих, хто звільнився і не бажає проходити оперативну службу, буде зараховано до оперативного резерву.

Наступні хвилі мобілізації
Відповісти чітко на питання, чи будуть наступні хвилі мобілізації, поки не може ніхто. Згідно з рішенням РНБО від 20 грудня 2014 року, це остання хвиля мобілізації. Однак президент Порошенко неодноразово заявляв про те, що Збройні сили мають бути готові до вторгнення агресора або відновлення активних дій бойовиків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому не леґалізувати офіційний відкуп від призову для багатих і на цю конкретну суму виплачувати зарплатню конкретному бажаючому контрактнику?
Суму велику - порядка кількох десятків тисяч доларів отриману від товстосуму виплачувати як зарплатню добровільному контрактнику на період контракту.
Відповісти
треба легалізувати проституцію, торговлю органами, наркотиками зброею, дітьми, а також можливість відкупатись від злочинів кримінальних. Шо не??? І ще впровадити можливість разраховуватись сексом для бажаючих жінок яки не можуть щось там оплатити, будуть бажаючи...
Відповісти
Казак-депутат Гаврыльюк предложил же пидоров с гей-парада на фронт. А его засмеяли. Идиоты.
Відповісти
Вернутся в гробах. Или обрубками. А Педро и яйценюх будут прибыли считать.
Відповісти
Смерть російським окупантам!
Відповісти
Слава России!
Відповісти
«Убе́й его́!» («Если дорог тебе твой дом…») — стихотворение Константина Симонова.
Відповісти
А давайте відразу конфіскуємо все майно українців та їхні збереження ( якщо в когось хоч щось залишилося) в користь президента та кабміну А самих людей розстріляємо... ЖАХ
Відповісти
Зараз повно безробітних, особливо в селах.
Вважаю, що один раз мобілізованому держава повинна ґарантувати мінімальний пенсійний страховий стаж, щоби мобілізований знав, що мінімальна пенсія йому ґаранотована.
Для повторно мобілізованих держава повинна збільшувати цей стаж кратно за одну мобілізацію до повноцінного 35 років.
Відповісти
Ця держава по вуха в боргах і ніяких гарантій на мою думку від них не дочекаєшся
Відповісти
Внесення змін в законодавство.
Ніякі державні борги тут ні до чого - працездатна людина цілком спроможна заробити мінімальний пенсійний стаж 20 років. Це стане швидще стимуло моральним.
Відповісти