Радник Порошенка розповів про п'ять можливих сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі

Радник Порошенка розповів про п'ять можливих сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі
Директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента Володимир Горбулін бачить п'ять можливих сценаріїв розвитку подальших відносин України та Росії.

Три з них - радикальних, два - проміжні компромісні, інформує Лівий Берег з посиланням на Дзеркало тижня.

Перший радикальний сценарій (сценарій "тотальної війни") можливий, якщо російське керівництво вирішить почати відкриту збройну агресію для отримання сухопутного коридору в Крим або доступу до свого військового контингенту в Придністров'ї. У цьому разі питання Донбасу просто зникне, тому що треба буде захищати незалежність.

Горбулін вважає, що Україна має шанси на перемогу в тотальній війні, тому що Росія обмежена в технологічних і фінансових ресурсах, має низький запас політичної міцності, населення вимирає, армія не модернізована. Крім того, деморалізуватимуть і демотивуватимуть бойові дії на території самої Росії, які неминуче виникнуть в умовах тотальної війни.

Цей сценарій - найбільш героїчний і жертовний, хоча й найменш імовірний. Бажання воювати загалом не мають ні український, ні російський народ.

Другий радикальний сценарій (сценарій "відсікання" або "стіни") передбачає остаточну відмову України від окупованих територій і повний розрив з ними. У такому разі подальша історична доля цих територій цікавитиме Україну тільки з погляду забезпечення її власної безпеки, а саме - потужності оборонних споруд і достатня ізоляція цих земель.

Відповідно, і відносини з Росією мають бути зведені до мінімуму, що передбачає можливе продовження "захисної стіни" по всьому російсько-українському кордону.

Такий сценарій боляче вдарить по престижу України, але не поставить хрест на її державності.

Третій радикальний сценарій (сценарій "сателітних") передбачає пошук способів сепаратного миру з Росією на вигідних для неї умовах, нехтування інтересами західних партнерів, визнання автономії Донбасу, відмова від повернення Криму.

Подібне примирення позбавить зовнішню політику Української держави значної частини незалежності і прив'яже її історичну долю до історичної долі РФ. Горбулін зазначає, що такий варіант самогубний для України і з політичного погляду не має жодного сенсу.

Четвертий сценарій (сценарій "заморожування") полягає в "заморожуванні" конфлікту за зразком Придністров'я, Абхазії, Південної Осетії. У такому рішенні зацікавлена Росія, а також частина країн Євросоюзу і найбільш конформістські та проросійські шари європейського суспільства.

У такому разі постраждалі в результаті конфлікту райони, так звані ДНР і ЛНР, залишаються у складі України, можливо, на умовах надання їм особливих владних повноважень. Україна муситиме взяти на себе економічний тягар відновлення зруйнованих районів Донбасу. Водночас де-факто в Донбасі буде маріонетковий режим, контрольований з РФ.

Реалізація цього сценарію буде відповідати інтересам і Росії, і ЄС, але не України.

П'ятий сценарій (сценарій "ні війни, ні миру") передбачає обмежену війну проти Росії та колабораціоністів на сході з метою завдати їм якомога більших демотивувальних втрат, постійні переговори, нарощування військового потенціалу, поступове витіснення бойовиків з українських територій, зближення з НАТО і Євросоюзом.

Такий сценарій робить можливим досягнення максимального результату з найменшими жертвами і втратами, хоча і вимагає багато часу, уміння і терпіння для свого втілення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сценарий №1-писец, №2-полный писец, №3-всем писец, №4-абсолютный писец, №5-глобальный писец.
Відповісти
забрати ідіотів із влади!
Відповісти
В зашмург парашу и яйенюха. И всю нечисть
Відповісти
Сценарий один. Закончить войну. И Парашка, Яйенюха, Дурчинова и прочую нечисть - на шыбэныцю!
Відповісти
А екс-голова РНБО не хоче розділити відповідальність з пасічником Ющенко за розвал ЗСУ, незроблені висновки з російсько-грузинського конфлікту 2008 року ?..
Відповісти
За будь яких сценаріїв Україна повинна мати сильну армію, щоб в подальшому не виникало ніяких бажань посягати на її території. Захист Батьківщини обов'язок кожного українця!
Відповісти
Останні новини
Радник Порошенка розповів про п'ять можливих сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі
21 червень, 2015, 19:44