У Луцькому парку санітарна проблема: єдиний туалет нагадує кімнату жахів. ФОТО

У Луцькому парку санітарна проблема: єдиний туалет нагадує кімнату жахів. ФОТО
У міському центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, який був відкритий ще у 1964 році, лучанам ніде сходити до туалету.

Ця проблема не є новою для нашого міста, адже громадські туалети, які є на балансі Луцька теж знаходяться не у найкращих санітарно-гігієнічних умовах.

У Луцькому центральному парку щодня можна побачити відвідувачів. Тим паче у вихідні дні їх стає у десятки більше. Дорослі, які гуляють з дітками по парку, самі не мають змоги сходити до туалету, а також відвести туди своїх чад. Звичайно, можна скористатися платними біотуалетами, які є у деяких частинах парку, але і вони не завжди працюють.

Окрім того, є можливість відвідати туалет, який не відповідає жодним санітарним нормам, але вважається громадським безкоштовним клозетом. Він знаходиться біля атракціону «Орбіта», і йому майже 26 років.

Зовні туалет нагадує типову «совкову» споруду, яка розділена на чоловічу та жіночу частини. Помітно, що будівля роками не ремонтувалась. Адже видно, як зовнішній нижній шар цегли чи то сам почав руйнуватись, чи то хтось зробив це навмисно. Окрім того, неозброєним оком видно де-не-де розбиті шибки, різноманітні написи на цеглі, відсутність поручнів на сходах при вході до туалету, а також пандусів.

Відсутні і вхідні двері до вбиральні як з чоловічої, так і з жіночої сторони. При вході вісить хіба що навісний замок, який свідчить про те, що колись перед самими вхідними дверима була металева решітка, яку очевидно вкрали.

У середині туалету як в чоловічій, так і жіночій частині, ситуація ще гірша. Жахливий сморід у приміщенні, відсутні дверцята на кабінках, обірвані електричні проводи, виламані вимикачі, тому про освітлення у приміщенні навіть і не варто говорити. Нині ви там не знайдете жодного зливного бачка, а також раковини, у якій могли б помити руки. У пам'ять про них залишились іржаві водопровідні труби.

На стінах можна прочитати «інтелектуальні» написи місцевої молоді, у яких хтось зізнається в коханні, хтось шукає дівчину, а хтось шукає собі партнера для інтимних стосунків.

Якщо ж серйозно говорити, то навіть самі кабінки туалету нагадують звичайнісінькі вигрібні ями. Вимурувані з бетону отвори для відходів людської життєдіяльності, навіть ще у часи, коли туалет був абсолютно новим, повинні були слугувати унітазом. І в жіночій, і в чоловічій частині туалету на стелі по кутках видніються чималі наскрізні отвори.

Журналіст ВолиньPost вирішив з'ясувати у директора комунального підприємства «Парки та сквери міста Луцька» Анатолія Трикуша, хто винний у тому, що будівля зазнала таких жахливих руйнувань і чому роками у громадському туалеті не проводили хоча б косметичні ремонти.

Чиновник зазначив, що згідно із рішенням сесії Луцької міської ради частина території, де знаходяться атракціони, у тому числі і туалети, була передана в оренду колективному підприємству «Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки». Тому реконструкція, догляд, утримання, у тому числі і громадської вбиральні, за рахунок цього ж колективного підприємства.

Трикуш зазначив, що біля закладів громадського харчування у центральному парку встановлені біотуалети, але визнав, що усі вони платні.

Натомість директор колективного підприємства «Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки» Віталій Цапюк почав розмову із журналістом із того, що обговорювати це питання поки що рано, адже його підприємству ще не продовжили договір оренди. Відповідне рішення депутати повинні ухвалити на найближчій сесії.

За його словами, якщо все таки договір оренди буде продовжено, то обов'язково відбудеться реконструкція громадської вбиральні парку. Але зазначив, що впродовж багатьох років, коштів на це міська рада не виділяла.

«Ми зараз у такому становищі, що людей до парку ходить менше, а орендну плату щомісячно сплачуємо одну і ту ж саму. Все залежить від того як нам виділятимуть кошти з міського бюджету», - розповів Цапюк.

На запитання журналіста, яку суму грошей потрібно аби повністю відновити громадську вбиральну і чи складались попередні кошториси на проведення ремонтних робіт, Віталій Цапюк зазначив, що він не займається «словоблудієм» і не складає кошториси, які він поки що реалізувати не може.

«У нас є прибиральниця, яка щодня наводить чистоту у цьому туалеті. До цієї громадської вбиральні дійсно був колись проведений трубопровід, який забезпечував водою приміщення туалету. Але він був проведений так, що не вистачало достатнього тиску води. А усе майно, яке було у вбиральні, пропало ще за часів попереднього директора парку», - резюмував директор колективного підприємства.

Наостанок Віталій Цапюк зазначив, що санепідемстанція, а також інші служби неодноразово перевіряли цей громадський туалет, і їх влаштовував стан вбиральні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ця падлюка Цапюк тільки гроші за суборенду вміє брати і до ишені собі класти. А те що в парку немає жодного нормального туалету,хай навіть і платного, то його не колише. Отакі в нас начальники в Луцьку - як не вкраде то спати не буде.А Романюк так захопився дерибаном землі собі і своїм синочкам що вже землі під собою не бачить. Бездарний глист
Відповісти
На стiнах - жодного матюка. Це по перше.

По друге - ще подякуйте за перегородки. При совiтах перегородки були не всюди - присiли пани, спiлкуються.
Відповісти
Мо` клiмат-контролю ще не хвата?
Чи мила на мийницях?
Відповісти
Бєлова, вітаю тебе. щастя здоров'я, успіхів у житті!
Відповісти
А в парку 900-річчя Луцька і того немає. Піп-бізнесмен автокефальної церкви Роман сам посцить і закриває туалет на замок. Відпочиваючі справляють нужду під деревами і в кущах. Діти сцють прямо на алеях.
Відповісти
Дiти тра` виховувати - не будуть нарушать.
Відповісти
А батюшцi можна. Не грiшiт.
Відповісти
ну а по делікатніше написати не можна було?
Відповісти
Саме головне що Белову тепер всі будуть вітати з днюхою!!!!!
Вітаємо!!!!!!!!!
Відповісти
А ще цей клозет- розплідник збоченців і маніяків!!! Минулоріч на мою подругу саме там був скоєний напад одним з таких моральних виродків, який безперешкодно потрапив до жіночої вбиральні чим неабияк злякав подругу. В силу етичних міркувань не буду писати, що він там робив, але це було огидно((( Будьте обережними при відвідуванні подібних...закладів, адже наші чиновники в цьому не зацікавлена!!!
Відповісти
От не тра видумувати і на жалость брати - одна должна стоять на шухері.

Відповісти
В міліцію хоч одна заявила? То не тре брехати!!!
Відповісти
Нарешти звернули увагу я давно казав хай патриоти борци з памятниками и режимами хоч раз спрямують свою енергию в потрибне русло и перебудують це ганебне свидчення комунизму на европейський лад
Відповісти
зато безплатний- це раз;
не побачив куч гавна по туалеті...- це два
і три- ви ще не бачили на автостанціях туалети...
Відповісти
От іменно - чистенько, побілено. Ну стіни пописано, а ле за помальовані стіни по місту зара гроші платят - а тута любуйся бесплатно, то модерн.
В Ратно на автостанції зайдіт в уборну.
Ще перебираєте.
Уборна то не театр.
Відповісти
Нормальок,якщо напала срачка-то інтер"єр і дизайн внутрішнього убранства до дупи.Тут вже аби не в штани-можна в кабінет Цапюка або Трикуша.Тоді точно громадський туалет відремонтують.
Відповісти
про комунизм.а в кущах розложити покришкі та туди справляти нужду европейцям.
Відповісти
я фігію від Цапюка, каже шо людей менше ходить в парк, так робіть щось, розвивайте його, а то тільки скиглити можуть і генделики відкривати. задовбало то совкеве мислення. Зробіть нормальний парк де можна культурно відпочити.
Відповісти
На атракціонах квитки збирають та "прокручують" по декілька разів. За цей лівак вже можна зробити вбиральню з золотими унітазами,... або сісти туда, де ці унітази в такому ж жахливому стані.
Відповісти
А ЯКІ КОЛИСЬ БУЛИ ТАНЦІ "НА БОЛОТІ"! ГРАВ ВІА, АКОРДИ ЕЛЕКТРОГІТАР ЛУНАЛИ ДО ЗУП. ВУЛ ЧЕХОВА, ЧАСТО ВИКОНУВАЛИ ПІСНЮ ВІА "САМОЦВЕТИ" - "МИР НЕ ПРОСТ"...
Відповісти
А який у Цапюка син? Хфірму на батькові гроши відкрив. Дизайнэ-э-эр
Відповісти
Останні новини
Фотовиставка: Юлія Лінчук
23 червень, 2015, 13:00
У Луцькому парку санітарна проблема: єдиний туалет нагадує кімнату жахів. ФОТО
23 червень, 2015, 12:47