Експерти розробили можливі сценарії посилення агресії Кремля проти Україні

Експерти розробили можливі сценарії посилення агресії Кремля проти Україні
У Росії є шість варіантів посилення агресії та масштабної військової атаки проти України.

Про це йдеться у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. Три сценарії загрози Україні аналітики вважають основними, повідомляє Апостроф.

Перший – це спроба прокласти сухопутний коридор до Криму.

«У такому разі ми припускаємо, що розробники плану наступу зроблять фронт досить широким для того, щоби забезпечити Крим водопостачанням із Дніпра. Виходить, що рубіж оборони проходитиме по річці. Це дозволить встановити сухопутний зв’язок з півостровом, а також виключити подальшу ізоляцію Криму», – підкреслюють у Stratfor. Для виконання такого завдання РФ, за даними експертів, знадобиться від 24 до 36 тис. військовослужбовців і від 6 до 14 днів. «Щоб утримувати оборону над захопленими територіями, враховуючи можливу допомогу Києву з боку НАТО, РФ доведеться вислати туди від 40 до 55 тис. військовослужбовців», – додають автори документа.

Другий сценарій полягає в захопленні всієї південної частини України аж до Придністров’я.

Україна опиниться відрізаною від Чорного моря, а Росія «захистить свої інтереси в регіоні на роки вперед», – йдеться у звіті. Для реалізації такого сценарію Кремлю знадобиться від 23 до 28 днів і від 80 до 112 тис. військових, а для контролю захопленої території – до 120 тис. солдатів. При цьому в агресора можуть виникнути складнощі з перетином Дніпра.

Третій сценарій, за версією Stratfor, це захоплення східної частини країни по лінії Дніпра.

Річка при цьому буде використана як оборонний рубіж. «Дніпро – дуже широка річка в більшості місць. Уздовж її русла небагато місць для переправи, а отже, ці точки можна контролювати. Це найбільш розумний варіант для Росії, якщо вона хоче піти в наступ і підготувати хороший оборонний рубіж».

Водночас для реалізації такого сценарію РФ знадобилося б дуже багато сил – від 91 до 135 тис. військовослужбовців для атаки і до 260 тис. для утримання контролю над територією. «З урахуванням того, що в сухопутних військах РФ служать близько 280 тис. військових, подібна операція потягне за собою залучення значної частини російської армії, а в разі запеклого опору місцевого населення – навіть усього складу сухопутних військ може не вистачити», – зауважують автори документа.

Також фахівці Stratfor назвали ще три менш імовірних сценарії атаки Росії проти України. Перший з них передбачає захоплення лише південної частини Східної України, що зробить окуповані території вразливими до нападу з флангу. Другий – розширення територій так званих ЛНР і ДНР до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей. Третій, найменш ймовірний за версією американських аналітиків, полягає в здійсненні невеликих нападів уздовж всього українсько-російського кордону, щоби розпорошити українські збройні сили та знизити їхню концентрацію біля лінії зіткнення з сепаратистами.

Утім, американські розвідники не можуть стверджувати, чи піде РФ взагалі на якийсь із зазначених сценаріїв, оскільки успіх не гарантовано, також є серйозні ризики, пов’язані з втручанням Заходу в ситуацію.

Довідка: Stratfor, або Strategic Forecasting, Inc. («Стратегічне прогнозування») – приватна американська розвідувально-аналітична організація глобального радіусу дії, яку заснував 1996 року американський політолог Джордж Фрідман (батько якого родом з Ужгорода). У жовтні 2001 року газета Barron’s назвала Stratfor «тіньовим ЦРУ». Stratfor виробляє і публікує аналітично-розвідувальну інформацію щоденно з моменту створення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Эксперты водки перепили.
Відповісти
Кацапюрські ординці
Відповісти
Стара інформація, ще з березня.
Відповісти