Концерт пам'яті Скрябіна у Львові: за кулісами. ФОТО. ВІДЕО

Концерт пам'яті Скрябіна у Львові: за кулісами. ФОТО. ВІДЕО
У неділю, 21 червня у Львові відбувся концерт пам'яті Андрія Кузьменка.

На стадіоні "Арена Львів" зібралося більше 40 тисяч шанувальників та більше 15 колег Кузьми, які виконали його композиції.

Українські артисти, які виступили на сцені "Арени", за кулісами поділилися із журналістом ВолиньPost своїми спогадами про Кузьму, враженнями від концерту та розповіли, як обирали його пісні.

Володимир Бебешко, продюсер:

«Я був одним із перших, хто почув пісні Андрія, вони мені сподобалися одразу, відчув, що це дуже серйозний рівень. Я допоміг йому переїхати до Львова, ми записали перші пісні, перший альбом. Композиції «Птахи», «На даху» мені дуже подобались. Він казав, що я його хресний батько, я так не вважав, ми були хороші друзі і допомагали один одному, хто чим міг.

Концерт пам'яті хотіла публіка, хотіли родичі, ми просто об'єдналися і зробили такий концерт. Можливо я організую тур зараз по Україні, щоб люди пам'ятали, щоб віддали шану Андрієві. Є декілька виконавців, яких я хочу запросити в цей тур, які по драйву близькі до Кузьми. Це в першу чергу Сашко Положинський, на мій погляд, він дуже близький, це людина чесна, відверта. Обов'язково буде група «Пающіє труси», бо це його «дітище», і вони можуть співати найдрайвовіші пісні Андрія. Також Олег Собчук із гурту «С.К.А.Й», інші виконавці. Якщо мені вдасться, то таким складом я хотів би поїхати по малих містах України».
Тарас Тополя, соліст гурту "Антитіла":

«Я майже ніколи не співаю чужих пісень, але пісня Скрябіна «Люди як кораблі», яку я виконую на концерті, дуже мені близька. Вона має дуже глибокий зміст, який в кожній життєвій ситуації, навіть цілої країни, розкривається по-різному. Головний меседж цієї пісні – не суди і не судимий будеш. Ця заповідь трансформована Кузьмою для мас людей, і люди її почули та зрозуміли. Це вже пісня десятиліття, вона залишиться в віках для українського народу. І Для мене честь її співати, для мене немає сильнішої пісня, ніж «Люди як кораблі».

Я вважаю, що в особі Кузьми Україна втратила сучасного філософа, і "переварити" цю втрату нам ще належить в майбутньому. Мені здається, замало любові цій людині при житті дала Україна. Кузьма – це є величина, і дуже багато його пісень люди ще не зрозуміли, це ще попереду».
Олександр Положинський, лідер гурту "Тартак":

"Для мене це не наш концерт, а концерт групи «Скрябін», просто так сталося, що зараз немає з нами Андрія. Але є багато людей, які хочуть чути їх пісні. Я також розумію, що музиканти, які раптом несподівано втратили свого вокаліста, є розгубленими і їх треба підтримати.

Мені запропонували декілька пісень, я обрав "Історію" і пішов готуватись. Та для мене є більш важливим факт присутності та участі у цьому концерті, ніж те, яку я пісню буду співати.

Я тут, щоб підтримати своїх колег – колегу, який загинув, і колег, які не один рік провели з ним на сцені. І для мене це велика відповідальність і велика честь бути тут. Дуже прикро лише, що за життя Кузьма не мав сольного концерту на «Арені Львів».
Марія Бурмака:

"Концерт у Львові - дуже важливий, адже це Батьківщина Андрія, тут його батьки. Київ - це місто, в яке він приїхав і підкорив, а Львів - його рідне місто. Тому всім нам важливо, що цей концерт тут відбувся. Я впевнена, що Андрій дуже хотів би, щоб його сольний концерт був саме на стадіоні «Арена Львів», тому він відбувається зараз для нього у такому форматі.

Всі пісні, які почув Львів, - дуже важливі, і я дуже хвилююся. Чесно кажучи, я не знала, яку пісню обрати для концерту, і попросила, щоб мені запропонували. І я з вдячністю прийняла цей вибір: пісня, яку я виконую, «Говорили і курили», залишиться зі мною на все життя… І як з'ясувалося, вона дуже серйозного спрямування, вона нібито проста на перший погляд, але насправді має глибокий зміст.

Серед улюблених пісень Кузьми – його ранні композиції, які він співав в період, коли ми познайомились, - «Оля», «На даху добре», також, звичайно, «Люди як кораблі», «Не встидайся, то твоя земля».

Дмитро Шуров, Pianoboy:

«Шампанські очі» - одна з небагатьох маловідомих пісень Кузьми, в якого кохання вистачало на цілий стадіон, як бачите. Я дуже великий фанат раннього Скрябіна, на зубок знаю перші п’ять альбомів, тому спочатку хотів співати «Годинник», але Тоня Ноябрьова, моя подруга, режисер, яка дуже добре дружила з Кузьмою, запитала, чи чув я пісню «Шампанські очі». Я послухав, мені сподобалося, тому вирішив її співати. Спочатку вона мені нагадала ранній «Мумій Тролль», така трошки схожа естетика, але в Кузьмі не було гри, тієї, яка була у Лагутенка, її енергетика якась простіша і зрозуміліша для мене. Мені дуже приємно її співати і я так себе почуваю, ніби завжди її виконував.

Від концерту я отримав дуже багато емоцій, але в Києві їх було, чесно кажучи, більше, ніж у Львові. У Львові він уже носить такий, знаєте, відтінок фестивальності, це вже як найбільший фестиваль в Україні, ну принаймні з тих, що були цього року.

Дуже складні відчуття – одночасно і жаль, і радість, і щастя, багато посмішок, багато сліз. І мене не залишає відчуття, що історія Кузьми – вона не закінчена, що все скінчилося абсолютно невчасно. Для мене він абсолютно живий, і я думаю, що такі концерти допомагають багатьом людям, таким як я, це відчути. Тому це добре, що концерт пам'яті відбувся».


Святослав Вакарчук:

"Коли я дізнався про смерть Андрія, я всю дорогу слухав його пісні. Ввечері в мене були зйомки і я ніяк не міг заспокоїтися, я сів за піаніно і почав грати пісню "Мовчати". Я відчув якийсь зв'язок з цією піснею, тому обрав саме її".


Віктор Павлік:

"Найчастіше зустрічався з Кузьмою на концертах, обов'язково обмінювалися анекдотами. «Чувак, новий анєкдот», - казав Андрій. Веселий завжди, заводний, прямий, ми коли зустрічались, то завжди всіх «розривали».

На концерті я виконую дві пісні Андрія - «Годинник» і «Соло». Першу Андрій давно мені подарував, років ще десять, мабуть, назад. А другу запропонували, і мене просто «порвав» її текст: «Ми з вами є на цій землі, як клавіші на піаніно, хтось бемоль, а хтось дієз, але в кінці з нас кожен людина, хтось біла клавіша, а хтось фальшива брудна чорна нота, хтось буде завжди за, а хтось обов'язково проти, часом так є, що хочеш заграти соло на одній струні, знайди в собі сили скоро і хтось придумав ще до нас, що білих клавіш трохи більше, та чорні вище них стоять, їх зачепити пальцем легше, і так живемо – сім октав, маестро тисне на педалі, хто пан між нами, хто пропав, вистава довга, їдем далі». Ми спробували її заспівати і дуже кльово вийшло, мені здається».

Також на концерті виступили лідер "Бумбоксу" Андрій Хливнюк, "Брати Гадюкіни", учасник "Голосу країни" Євген Толочний, Тарас Чубай ("Плач Эремії"), Арсен Мірзоян, Женя Галич, Наталя Могилевська, LOBODA та інші артисти, які виконали більше 30 композицій Кузьми.

Нагадаємо, концерт пам'яті Скрябіна зібрав у Львові аншлаг.

Оксана ФЕДОРУК, ВолиньPost.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Концерт пам'яті Скрябіна у Львові: за кулісами. ФОТО. ВІДЕО
23 червень, 2015, 23:39