Російський письменник передбачає розпад Росії

Російський письменник передбачає розпад Росії
Російський письменник Володимир Войнович ще 1986-го року написав сатиричну антиутопію "Москва-2042", у якій описана сьогоднішня Росія.

Про це пише канал 24 з посиланням на The Daily Beast.

"Якщо врахувати, що в моєму майбутньому правитель держави — колишній резидент КДБ у Німеччині і що він брав участь у змові розлючених генералів КДБ, був героєм "серпневої революції" (зараз майже ніхто не пам'ятає, що в серпні 91-го був переворот) і героєм "війни в Бурят-Монголії", яка могла б бути заміною війни в Чечні... Думаю, схожість досить близька. Крім того, я згадав в тій книзі і про злиття держави, КДБ і церкви", — сказав сам Войнович про свою книгу.

На його думку, майбутнє можна передбачити, якщо дивишся на тенденції дня сьогоднішнього. У 1980 році, емігрувавши з СРСР, письменник передбачив "кардинальні зміни" в СРСР: "радянський режим дійшов до такого стану ідіотизму, що виходу немає".

Журналістка Кеті Янг запитала, що зараз підказує Войновичу його історична логіка.

До останнього часу я будував дуже песимістичні прогнози, і, крім того, ситуація виглядала дуже похмурою. Але після всіх цих недавніх подій — "Крим наш!", Донбас і все таке — я усвідомив, що міг би знову зайнятися прогнозами, — зазначив Войнович.

"Взагалі-то в одному я помилився: передбачив, що Путін <скоро> буде змушений піти, але він, як і раніше, на місці. В цілому ж знову (на цей раз не через 70 років, але через дуже короткий період) президент і Дума дійшли до стану такого ідіотизму, що постійно роблять кроки, які не просто безглузді, але й шкідливі, шкідливі для самої Росії", — додав він.

На думку Войновича, "анексія Криму у певній мірі нашкодила Україні, але менше, ніж Росії". Україна позбулася регіону, який потребує величезних субсидій, а весь світ їй співчуває. Росія ж "відкусила більше, ніж може розжувати". Письменник також сказав, що Східна Україна "перетворилася в гнійну виразку, яка виснажує сили і України, і Росії".

Письменник вважає, що в цій ситуації діє ефект маятника: "Путін відштовхнув його дуже далеко, і рух у зворотний бік неминучий", — сказав Войнович.

"Говорячи конкретно, то я думаю, що сьогоднішня реакційна політика скінчиться повним провалом і виникне необхідність у новій перебудові; буде "смутний час", який, цілком можливо, скінчиться розпадом Росії", — констатував письменник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Путін, Росія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Он бы ещё Чонкина вспомнил.
Відповісти
Останні новини
Російський письменник передбачає розпад Росії
25 червень, 2015, 23:00