Питань більше, ніж відповідей. На Волині обговорили план об'єднання громад

Питань більше, ніж відповідей. На Волині обговорили план об'єднання громад
У Луцьку обговорили проект об’єднання громад, за яким на Волині замість 426 сільських та селищних рад планується створити 68 територіальних громад.

У вівторок 23 червня у Волинській обласній раді відбулося засідання Координаційної ради органів місцевого самоврядування. Головне питання – проект Перспективного плану об'єднання територій, який розглянуть на позачерговій сесії обласної ради 25 червня.

Представили проект заступник голови ОДА Сергій Кошарук та керівник Центру офісу реформ на Волині Анатолій Пархомюк.

Як повідомив заступник голови ОДА Сергій Кошарук, рішення щодо перспективного плану потрібно прийняти оскільки це передбачає Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Якщо сьогодні сільські ради можуть вирішувати тільки земельні питання, то після об'єднання, голови цих рад отримають значно більше повноважень з вирішення ширшого кола питань.

Об'єднані спроможні громади подібно містам обласного значення матимуть свої бюджети, отримають можливість напряму працювати з держбюджетом, утворювати виконкоми, де вирішувати всі питання розвитку. Сьогодні сільські та селищні ради не мають таких можливостей.

З його слів, закон про добровільне об’єднання громад унікальний тим, що громади самі обирають, як розвиватися далі: вони можуть залишити все як є або ж зробити зусилля на якісне об’єднання.

Керівник Центру офісу реформ Анатолій Пархомюк розповів, що за основу реформи регіонального розвитку самоврядування прийнята польська модель. Відповідно, з’явилася і схожа проблема громад, які формуються навколо міст обласного та районного значення. Міста, які на сьогодні є самодостатніми від такого об’єднання можуть тільки втратити.

Голова ОДА Володимир Гунчик повідомив, що такі об’єднання будуть виключно добровільними. Але разом з тим сьогодні в Волинській області вже є громади, які чекають на рішення депутатів, щоб почати працювати. Зокрема 70 сільських рад просять згоди на об'єднання, а 35 з них мають відповідні документи.

Якщо громади поки об'єднуватися не хочуть, то будуть залишатися в тому статусі, який мають. Згодом вони можуть приєднатися до створених громад або ж створити свою громаду.

«Але боюся, що згодом вони запитають: «А чому в громад є гроші». Потрібно розуміти, що наступним кроком співпраці буде прохання субвенції в сільську раду. Виникне парадокс, коли сільські голови залишаться сам на сам зі своїми проблемами», – зауважив він.

Тому Гунчик висловив пропозицію прийняти перспективний план об'єднання громад на позачерговій сесії в четвер, 25 червня.

«Ми не можемо сидіти і чекати доки 426 сільських захочуть об'єднуватися. Я не чиню на них тиск. В нас немає завдання покласти звіт на стіл президента про об’єднання. За цим стоять серйозні зміни до бюджету», – зазначив Гунчик.

З його слів, об’єднання потрібно завершити до кінця поточного року для того, щоб формувати бюджет 2016 року.

Разом з тим частина депутатів облради дещо з недовірою поставилися до запропонованого проекту об’єднання громад. Так, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик вважає, що план об’єднання громад недосконалий, оскільки не врахована думка громад. Тому закликає владців відкласти прийняття рішення аби почути селян, а ще визначити, що зрештою дасть людям це об’єднання, чи отримають вони додаткові фінанси, за які вони зможуть утримувати дороги, школи і т д. «Якщо ж це імітація реформи, то вона приречена на провал», – переконаний він.

На думку Василя Пецентія, спочатку необхідно провести сходи селян і вивчити їхню думку: «Ми повинні враховувати не інтереси держави, а інтереси громади. Мають пройти сходи селян і селяни мають самі сказати, як би вони хотіли об'єднуватися. Як людям буде краще так і будемо робити».

Микола Давидюк зауважив, що питань аж надто багато: «Система виглядає приблизно так - переконані переконують переконаних. Нам пропонують втулити реформу, нічого не пропонуючи і не бачачи перспективи надалі». Депутат не проти реформи, але не до кінця розуміє, якою має бути система медицини, освіти, як бути із занедбаними дорогами.

Натомість Іван Смітюх зауважив, що така адмінреформа абсолютно підходить для Волині та звернувся до сільських голів перестати вважати себе «князьками»: «Перестаньте думати, що ви – вічні царі. Демократія – річ гарна, але не затягуймо і не заговорюймо процеси укрупнення рад», – закликає він.

Луцький міський голова Микола Романюк також повністю підтримав проект, внесений на розгляд ради: «Не вирішуйте за людей, за сільські ради. Донести до кожної людини нереально, – звернувся він до депутатів. – Без подальших реформ майбутнього в Україні немає. Сьогодні війна в країні, то давайте ще через це перегриземося як павуки в банці. Ми ж волиняни. Ми повинні показати приклад».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
бардак вам гарантований....
Відповісти
А ти вийди на площу з братом і кричіть- путін памагі! І буде вам щастя.
Відповісти
Знов та карта на якій толком нічого не видно
Відповісти
В країні війна ,люди гинуть,а ті ділять.Кому страна,а кому мать родна.Болт ви ложили на народ.головне свій карман набити швидше для показухи хх... страдаєте
Відповісти
Останні новини
Питань більше, ніж відповідей. На Волині обговорили план об'єднання громад
24 червень, 2015, 10:12