Які громади планують утворити в районах Волинської області

Які громади планують утворити в районах Волинської області
Депутати Волинської обласної ради та члени Координаційної ради обговорили пропозиції формування самодостатніх громад у районах області у рамках проекту Перспективного плану об'єднання територій, який розглянуть на позачерговій сесії обласної ради у четвер, 25 червня.

Читайте також: Питань більше, ніж відповідей. На Волині обговорили план об'єднання громад.

У Шацькому районі пропонується утворити одну громаду з центром у Шацьку. Втім сільські голови Світязя та Пульма не погоджуються з тим, що Шацький район повністю входить в Шацьку громаду. Вважають, що їхні села мають всі можливості стати ефективними адміністративними центрами.

У Любомльському районі
буде створено три територіальні громади з центрами у Гущі, Головно та Любомлі.

У Ратнівському районі ‒ 3 громади із центрами у Заболотті, Ратному та Самарах.

У Любешівському районі передбачалося дві громади з центрами у Любешові і Ветлах. Однак на засіданні ради вирішили окремо обговорити це питання, оскільки ще кілька громад виявили бажання до об’єднання.

У Камінь-Каширському районі буде створено п’ять територіальних громад з центрами в Бузаках, Пнівному, власне Камінь-Каширському, Сошично.

Старовиживська громада залишається у такому форматі, як сьогодні є, тобто одна громада з центром у Старій Вижівці на весь район. Разом з тим депутат облради Валентина Блінова запропонувала утворити в районі не одну, а чотири громади з центрами Кримному, Смідині, Дубечно та Буцині.

Ковельський район матиме вісім територіальних громад із центрами у Білині, Велицьку, Голобах, Дубовому, Любитові, Люблинці, Поворську. Восьмим буде місто Ковель.

Маневицький район попередньо має дві територіальні громади з центрами в Колках і Маневичах. Але є ще пропозиції. На думку депутата Людмили Кирди, в Маневицькому районі має бути як мінімум шість громад: «Сільські ради можуть об'єднуватися навколо Маневич, Колок, Цмін, Троянівки, Красноволі і Прилісного».

Ківерцівський район попередньо має п’ять територіальних громад із центрами у Дерно, Ківерцях, Олиці, Тростянці та Цумані. Разом з тим, окремі сільські ради там виявили бажання приєднатися до рад Луцького району. Зокрема, мова про Прилуцьку, Жидичинську і Борохівську сільські ради.

Щодо Луцького району, то тут планується створити вісім територіальних громад із центрами в Боратині, Гіркій Полонці, Заборолі, Липинах, Маяках, Підгайцях, Торчині та власне в Луцьку. Дещо не визначеними залишаються питання стосовно Чарукова та Смолигова.

Як розповів голова РДА Ігор Ярмольський, до процесу обговорення питання об'єднання громад тут залучали навіть священиків.

У Рожищенському районі пропонується створити чотири громади із центрами у Доросині, Копачівці, Переспі та Рожищі. Між тим, депутат Володимир Войтович вважає, що достатньо було б дві з центрами в Переспі і Рожищі.

Може поменшати сіл на Турійщині. Гайківська сільська рада дала добро на приєднання до Овадно. Загалом тут планується утворити три громади із центрами у Купичеві, Лукові та Турійську.

У Локачинському районі відкритим залишається питання щодо Загорова, жителі якого хочуть приєднатися до Локач, а не до Привітного.

У Володимир-Волинському районі хочуть утворити шість територіальних громад із центрами в Березовичах, Володимирі-Волинському, Заріччі, Зимному, Овадному, та Устилузі. Разом з тим тут ведуться дискусії щодо статусу Заріччя та Зимного.

В Іваничівському районі планується утворити дві громади: Нововолиснську та Іваничівську, але в пропозиції Перспективного плану йдеться про п’ять із центрами в Іваничах, Литовежі, Нововолинську, Павлівці та Поромові. Відкритими залишаються питання щодо Поромівської та Литовежської гомади. Морозовичі і Стара Лішня не визначилися, куди будуть приєднуватися.

У Горохівському районі раніше пропонувалося утворити три громади. Нині ж у планах вже сім громад із центрами в Берестечку, Горохові, Мар’янівці, Мирному , Підбереззі, Сенкевичівці та Шклині. Голова райради Леонід Андрійчук підтримує перший варіант з адмінцентрами в Берестечку, Горохові та Шкліні.

Проект Перспективного плану підтримала Координаційна рада при голові облради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пані Блінова,як завжди,сама розумніша!
Відповісти
Останні новини
Які громади планують утворити в районах Волинської області
24 червень, 2015, 10:36