Пошуковик «Чорного тюльпану»: «Тіла українських військових знайшли завдяки зграї бродячих собак». ВІДЕО

Пошуковик «Чорного тюльпану»: «Тіла українських військових знайшли завдяки зграї бродячих собак». ВІДЕО
Тіла українських військових знайшли після давно минулих боїв завдяки зграї бродячих собак.

Станом на червень цього року в зоні АТО пропали безвісти 1200 українських військових. Такі дані озвучила представник України в підгрупі з гуманітарних питань в рамках тристоронньої контактної групи по Донбасу Ірина Геращенко. Був чоловік і раптом пропав. Не стало його. Ще майже рік тому здавалося, що словосполучення «зниклий безвісти» - це термін з давно минулих воєн. Але ні, бійці зникають і сьогодні у зоні АТО.

За яких обставин це трапляється - залишається тільки здогадуватися. Волонтер місії «Евакуація-200» («Чорний Тюльпан») Сергій Білокінь, повернувшись із зони АТО, розповів історію, яка проливає світло на випадок зникнення двох українських військових, прізвища яких напевно знаходяться в списку зниклих безвісти.

- Ми проїжджали Новогригор'євку. Це - територія, що не контролюється українською стороною. Донецька область. Асфальтована дорога, кругом степи. Літня погода, освіжаючий вітерець з відкритого віконця «буса» смикає шторку. Навіть не віриться, що тут - війна. Тільки про це подумав, як за вікном почали миготіти воронки від артилерійських снарядів. Вдалині показалися якісь розгромлені позиції. Акуратно попросили наших супроводжуючих зупинитися на височині, де проходили бої. Ті махнули рукою: ай, там нічого немає - ми вже кілька разів прочісували цю територію. Жодного трупа - ні ваших, ні наших.

Пробуємо умовити їх: ну, а раптом ми свіжим поглядом щось помітимо. Давайте гальмівних. Загалом, ті погодилися. Вийшли з машини, оглядаємося. Земля навколо порита траншеями і капонірами для військової техніки. Кругом розкидані гільзи стрілецької зброї та важкого озброєння. Валяються ящики, залишки наметів, мішки з піском, чиясь одяг.

Картину недавнього бою доповнювали залишки вантажівки «УРАЛ» та три розбитих танка Т-64. Вежа одного танка від вибуху бойової машини відлетіла на кілька метрів. Біля неї гавкали бродячі собаки. Коли ми підійшли до вежі, то були здивовані: з-під землі стирчали останки людини - тварини почули запах і вирили яму. Моторошна картина. А нам ще кілька хвилин тому говорили, що тут все вже обстежено, загиблих немає. І на тобі! Відігнавши собак, взялися за розкопки, - розповідає Сергій Білокінь.

За його словами, аби дістати останки, працювали цілий день. У результаті волонтери виявили під вежею тіла трьох військових.

"Один із них - танкіст. На ньому був танковий шоломофон. Наші супроводжуючі сказали, що це представник «того» боку. Нібито в тому бою були підбиті саме їх танки. Копаємо далі. І ось чергова знахідка: під танкістом лежать тіла українських військових, та ще й з автоматами! У одного бійця були документи.

Ми спочатку не зрозуміли, що це за братська могила така. Вже потім, проаналізувавши ситуацію і вивчивши місце бою, ми відтворили таку картину: коли танк підбили, в ньому здетонував боєкомплект. Вежа, як це часто буває, вмить відлітає на кілька метрів. У ній якраз і знаходився танкіст. Він, немов у капсулі, разом з цією вежею летить у бік окопу, де перебували українські військові. Вони навіть і зрозуміти нічого не встигли - їх за кілька секунд привалило цією вежею і купою розпеченого заліза. Ось так і потрапляють хлопці в списки зниклих безвісти..."

Сергій Білокінь зазначив, що учасники місії «Чорний Тюльпан» відвезли тіла українських бійців в морг на українській стороні і передали їх представникам судово-медичної експертизи. А ось танкіста, за його словами, супроводжуючі повезли в морг Донецька.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тіла не трьох, а двох українських військових знайшли.. Це група з Луцька працювала
Відповісти
Останні новини
Пошуковик «Чорного тюльпану»: «Тіла українських військових знайшли завдяки зграї бродячих собак». ВІДЕО
24 червень, 2015, 12:58