Луцьк має бути зацікавленим в приєднанні навколишніх сіл

Луцьк має бути зацікавленим в приєднанні навколишніх сіл
Сьогодні, 24 червня, у Луцьку відбулося обговорення перспективного плану формування спроможних територіальних громад Волинської області. Говорили про доцільність чи не доцільність створення спільної територіальної громади на базі Луцька та навколишніх сіл.

Ініціатором круглого столу виступив Юрій Моклиця, помічник народного депутата України Ігоря Лапіна. Також на обговоренні був присутнім і сам депутат. Запросили і голів сільських рад, які знаходяться в безпосередній близькості до Луцька, проте ніхто з них не з'явився.

Об'єднання Луцька та навколишніх сіл є найбільш конфліктним та неоднозначним питанням в адміністративно-територіальній реформі на Волині. І завтра, 25 червня, питання про затвердження перспективного плану розвитку спроможних громад виноситиметься на сесію обласної ради.

Юрій Моклиця вважає, що прийняття депутатами цього плану - необгрунтоване та поспішне. Адже його автори на одній із зустрічей зауважили, що, згідно з польським досвідом, який ми переймаємо, відокремлення навколишніх сіл від великих міст є помилковим рішенням. Тим не менше, судячи зі змісту розробленого плану, помилку сусідів повторять, адже позиція міста згідно плану - Луцьк залишається "сам", а села району - об'єднуються окремо від міста.

"Але чи вигідно це всім? Адже Луцьк і села району вже довгий час - один організм. До того ж темою об'єднання часто маніпулюють і люди до кінця не розуміють всієї суті децентралізації", - зазначив Моклиця.

Ігор Лапін вважає, що об'єднання Луцька і сіл, які прилягають до нього, вкрай необхідне.

"Якщо б'єднання не буде - то це ставить хрест на розширенні Луцька, а місто має бути зацікавлене у розвитку", - сказав він.

Позиція уряду - все має бути добровільно, тому Луцьк має переконати мешканців сіл, а аргументів для приєднання більш ніж достатньо. Наприклад, людям потрібно розказати, що вони зможуть користуватися ЦНАПом, як це роблять лучани, що значно спростить отримання адміністративних послуг (хоча якісь базові послуги будуть надаватися на місцях). Також це і питання садочків, шкіл, поліклінік. Тому люди однозначно виграють. Незадоволеною стороною можуть бути лише самі голови сільських рад, адже вони втратять свої повноваження.

Пролунала пропозиція створити робочу групу у міській раді, яка б займалася пропагуванням в сільських громадах ідеї об'єднання. Але для цього має бути офіційна позиція міської ради, наразі її немає.

Тому підготоване звернення до депутатів обласної ради поки не затверджувати перспективий план розвитку спроможних громад, який виноситиметься на сесію обласної ради, а проаналізувати та удосконалити його.

Оксана ФЕДОРУК, ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я "за" аби с.Жидичин приєднали до м.Луцька.Тому що це набагато ближче,ніж Ківерці.
Відповісти
один пан на всю Волинь!
Відповісти
Луцьк, звичайно, хоче... Села не хочуть щоб ті самі рішайли, які в Луцьку навіть тротуари роздерибанили, не взялися за їхні земельні паї. Однаково роздають під індивідуальну забудову. Яка різниця до кого належатие збудований особняк у Ліпінах чи в Жидичині. Лише та, що в селі земельна ділянка коштуватиме дешевше.
Відповісти