Як будуть виглядати автомобілі у найближчому майбутньому. ВІДЕО

Як будуть виглядати автомобілі у найближчому майбутньому. ВІДЕО
Ми не бачили, як вимерли динозаври, але побачимо, як вимруть автомобілі того виду, до якого ми вже звикли.

Протягом найближчих 15 років трапиться автомобільна революція, пише Men's Health.

На сотнях об'єктів по всьому світу десятки компаній прямо зараз створюють автомобільне майбутнє. Навіщо? Сьогодні на дорогах планети - трохи більше мільярда автомобілів - легкових, вантажних, автобусів. До 2050 року, згідно з прогнозом Ford, їх число зросте вже до 4 мільярдів. А в містах буде жити 70% людства. І якщо нічого не змінити, то затори і загазованість в мегаполісах зразка 2015 ми будемо згадувати з ніжністю і ностальгією.

1. Який тут зв'язок?

Сьогодні «під шкірою» машин йде стрімка заміна механічного зв'язку на провідну та бездротову. Довгі роки розробники з міркувань безпеки (а здебільшого, щоб не відлякати покупців), уникали нових технологій у вузлах, безпосередньо пов'язаних з управлінням. Але нескінченно стримувати прогрес неможливо.

Першими налагодили зв'язок з мотором по проводах педалі акселератора. Потім прийшла пора важелів КПП поступитися місцем джойстикам. І нарешті, Infiniti на моделі Q50 представила кермо, позбавлене механічного зв'язку з колесами, завершивши тим самим перехід до повністю електронного управління.

Змінюється зв'язок не тільки органів управління з іншими системами автомобіля. Відходять у минуле цілі вузли: карданний вал, "роздатка", диференціали - все це втрачає свій сенс в гібридних і електричних автомобілях, в яких мотори розташовані безпосередньо на колесах. А виходить, відпадає необхідність в деталях, що передають крутний момент з-під капота по провідних осях. Оцініть, якого масштабу цей переворот, якщо за прогнозом до 2040 року 50% нових автомобілів будуть гібридними.

Звичні атмосферні мотори вимирають. Мотори без безпосереднього уприскування, наддуву і хитрої електроніки в екологічні стандарти сьогодні вже не вписуються, адже середній показник викидів CO2 по модельному ряду у автовиробника не повинен перевищувати 95 г / км. Так що прощайте V12, V8 і V6.

2. Нова шкіра

Відходить у минуле навіть звичайна сталь, яка поступається місцем у два рази більш міцному і в 5 разів більш легкому карбону. У 2008 році в штаб-квартирі McLaren під Лондоном мені показували, як будують карбонові монококи болідів: «вуглецеве волокно дуже міцне на розрив, але слабке на вигин, тому нитки сплітаються в тканину по чіткому прорахованому« малюнку »і піддаються високим температурам. Це практично ручна робота над кожною деталлю », - говорили тоді інженери.

Минуло 7 років, і сьогодні цю «ручну працю» поставили на конвеєр - все більше виробників вкладаються у власні заводи з виробництва деталей з карбону. І якщо, скажімо, Volkswagen поки експериментує з концептуальними моделями з цього матеріалу (такими як міський XL1), то BMW вже більше року випускає серійні моделі - i8 і i3. У випадку з i3 технології «Формули-1» застосовуються не в суперкарі, а в міській мікролітражці. Втім, саме такі невеликі автомобілі і стануть основним транспортом майбутнього (пам'ятаєш, ми говорили про затори?).

На виставці перспективних розробок Michelin Challenge Bibendum, що пройшла в кінці 2014 року в китайському Ченду, була чітко видна загальна тенденція: скутери пропонувалося замінити моновілами і напівсегвеями, а звичні машини - надкомпактними автомобілями (на кшталт вже існуючого Renault Twizy) та громадськими «розумними мікроавтобусами».

Для прикладу Ligier EZ10. Цей 6-місний безпілотний електробус обіцяють випустити на дороги Китаю вже через 5 років. Для користування ним пасажирам достатньо буде завантажити додаток на смартфон: виходячи з дому, вводиш місце призначення, і найближчий попутний транспорт повідомляє, у скільки зможе забрати тебе на зупинці. Можливо, такі «електрички» допоможуть жителям Піднебесної знову побачити небо, яке у великих містах Китаю аж надто часто приховано за завісою смогу.

3. Машина і електроніка

Те, що ми включаємо в поняття «автомобіль майбутнього», самою машиною є лише наполовину. Друга половина - це інфраструктура, що зв'язує окремі засоби пересування в єдину систему. На початку статті ми вже згадали експериментальні Ford S-max, здатні передавати один одному дані про стан дорожнього покриття, зміни в погоді по ходу руху, а також небезпеки, начебто ремонту доріг або вийшли на проїжджу частину тварин. Аналогічні розробки ведуть переважна більшість автовиробників, причому у ряду з них вже є серійні машини, які ці дані збирають, але поки ще не передають іншим учасникам руху.

Наприклад, система Magic Body Control, яку встановлюють на Mercedes-Benz S-Class, за допомогою камер в передньому бампері в реальному часі відстежує стан дороги та адаптує під нього настройки підвіски - ще до того, як колеса торкнуться розглянутої камерами ділянки. Інше цікаве рішення є у Volvo: їх система розпізнає дорожні знаки, які вказують на стан покриття. Так, побачивши знак «Ґрунтова дорога», автомобіль не тільки змінить налаштування своїх систем, а й попередить водія про необхідність зменшити швидкість.

Ця система поповнює арсенал засобів захисту від помилок людини за кермом, серед яких вже є: система моніторингу мертвих зон, здатна примусово повернути автомобіль назад на свою смугу; система екстреного гальмування, що зупиняє машину, якщо пілот не реагує на перешкоду; система попередження про втому, яка за непрямими ознаками здатна визначити, що водієві пора зупинитися і поспати. І тут виникає головне питання, що стоїть перед всією індустрією: чи не краще перестати боротися з нескінченними помилками людини за кермом і просто замінити його електронікою?

4. Машина без людини

«Технології сьогодні готові до того, щоб машини їздили на автопілоті, але поки це забороняють закони майже всіх країн» - цю фразу я чув від експертів Volvo, Mercedes-Benz, Ford і Google. Відносини людини і машини сьогодні найбільше схожі на відносини батька і підлітка - чи можна дати своєму дітищу самостійність, або варто ще почекати?

На питання, скільки чекати, відповідь у всіх різна. Узагальнений прогноз такий: десь між 2020 і 2030 роками ти зможеш прямо під час руху розвернути своє водійське крісло до пасажирів і мило поговорити з ними, поки автомобіль сам везе вас з точки А в точку Б. Як це буде, можна подивитися зараз у випробувальних центрах Mercedes-Benz, де тестується концептуальна модель F 015.

У цього автомобіля немає дзеркал заднього виду і бічного скла у звичному розумінні. Двері зсередини - це екрани, на які можна вивести зображення з вмонтованих в кузов камер або будь-який мультимедійний контент (наприклад, фільм або панораму набережної Круазет), якщо тобі не подобається реальність за бортом.

Водійське крісло, як і крісло переднього пасажира, в F 015 розгортаються на 180º, перетворюючи салон в затишну вітальню: у центрі - висувний столик з сенсорним екраном замість стільниці. Міняти адресу призначення через спеціальний інтерфейс може будь-який пасажир і, як би нереально все це не звучало, але Mercedes планує вже через 15 років почати виробляти щось подібне серійно.
.


5. Людина без машини

Так великі чи маленькі? Бензинові або електричні? Самостійні або керовані? Швидше за все, майбутнє стане гібридом всіх цих, а також безлічі інших рішень. Тому що кінцева мета - все-таки не розкішний автомобіль, а швидко доїхати. Показовий приклад показала корпорація Ford - американці в березні цього року привезли на Mobile World Congress в Барселону два складних концептбайка, MoDe: Me і MoDe: Pro (для особистого використання та кур'єрських перевезень відповідно).

Автоконцерн з велосипедами на виставці мобільних технологій? Тут немає протиріч, MoDe: Me і MoDe: Pro задумані саме як мобільна частина автомобіля. Ти їдеш в своїй машині у справах, але раптом попереду затор? Паркуєшся, виймаєш з багажника інший транспорт, розкладаєш, їдеш далі. На кермі байка - кріплення для смартфона, який візьме на себе роль бортової навігаційної системи. Мобільний додаток прорахує оптимальний (для велосипедиста - з урахуванням освітленості вулиць і напрямку вітру) маршрут. А якщо їхати далеко - знайде, яку частину дороги можна виконати на громадському транспорті і коли найближчий автобус. Під'їхав до зупинки, склав байк в сумку, пробив талончик – і поїхав далі.

Втім, коли MoDe: Me і MoDe: Pro поставлять на виробництво - і чи поставлять взагалі, - Ford поки не повідомляє. Будемо чекати, спостерігаючи, які ще рішення для XXI століття запропонує промисловість.

Одне можна сказати точно: літаючі автомобілі в недалекому майбутньому не стануть індустріальним стандартом. А шкода, це якраз вирішило б проблему заторів (на землі можливість утворення заторів в небі поки ніхто з серйозних вчених не досліджував).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як будуть виглядати автомобілі у найближчому майбутньому. ВІДЕО
26 червень, 2015, 23:00