У Польщі вандали знищили кілька монументів бійцям УПА

У Польщі вандали знищили кілька монументів бійцям УПА
Об'єднання українців у Польщі вважає, що ця акція спрямована проти хороших відносин двох країн.

На півдні Польщі невідомі вандали знищують місця пам’яті українців, зокрема монументи і пам'ятні знаки бійцям УПА, загалом з початку року сплюндровано чотири пам'ятники, при цьому два – упродовж останніх днів. Про це повідомив голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима, - пише "Тиждень.ua".

«Немає сумнівів, що це подальші прояви провокації. Це складається у ширший план знищення усіх місць вшанування українців, аби спровокувати напругу на українсько-польському прикордонні», – вважає голова ОУП.

За його словами, знищення і плюндрування поховань чи пам'ятників українців є «спланованою і добре організованою провокацією».

«Виникає питання, що зараз з цим зробить влада Польщі й України. Це акція, спрямована не стільки проти української меншини Польщі, як проти хороших відносин України і Польщі», – наголосив Тима.

За його словами, 25 червня виявлено руйнування меморіалів пам'яті у двох місцях: на горі Монастир Любачівського повіту Підкарпатського воєводства РП, де розташована могила-курган 62 воїнів УПА , два кам’яні хрести 1940-х років з вирізьбленими зображеннями тризуба, а також сучасний пам’ятник.

Крім того, пошкоджено монумент воїнам УПА у селі Радруж Любачівського повіту, які загинули у боях з військами НКВС, Війська Польського, або були вивезені на Сибір.

Два інші монументи – у Білостоці та селі Грушовичі були знищені, відповідно, на початку цього року, а також у травні.

Голова ОУП зауважує, що пам’ятник на горі Монастир був встановлений за погодженням і за гроші польської влади. Три інші зруйновані або пошкоджені пам’ятники були встановлені стихійно на початку 90-х років.

Тима наголошує, що публікація на одному з польських сайтів фотографій, як зловмисники вдень молотом розбивають пам’ятник в Радружі, є «плювком в обличчя держави, оскільки бандити не бояться, що їх можуть затримати».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПА, вандали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Орда на такі акціі грошей не шкодує .
Відповісти
дуже "шанують" ваших різунів і сокирників...
Відповісти
И правильно сделали!
Відповісти
Полет нормальный. Украина первой начала рушить памятниками. Зачем возмущаться? Это деяние, как я понял, подвиг. Вон, Лениных ежеднгевно скидывают и Славаукраине орут. Скоро поляки начнут хохлов резать. И это нормально, подвиг..
Відповісти
Тебе б зарізати і ленінами притрусити
Відповісти
Повалити усі пам'ятники армії крайової в Україні, якщо вони існують - мені на очі не потрапляли.
Відповісти
яка біда. Поляки не хочуть славити вбивць власних батьків і дідів. Ну нічого Бандера прийде, порядок наведе)))
Відповісти
Хоч хтось розибрався,ким були бандеривци?! Миж собою гризлись Мельник и Бандера. Що вони реально зробили,крим того,що виризали и винищували без суда и слидства. Патриотизм- ширма,так,як и для багатьох "активистив" тепер!!!
Відповісти
Зараз ми скоро на Москву підемо і там встановимо наш чорно-червоний прапор, а стіни Кремля розфарбуємо в жовто-блакитний колір. А після цього підемо на Польщу до Варшави де звільнимо всі українські землі. І пам'ятники наші всі відновимо. А у Варшаві поставимо пам'ятники нашим героям Бандері та Шухевичу. Слава нації! Смерть ворогам!
Відповісти
не знаємо чи дійдемо до Москви, але пострибаємо на все життя. А те що не дійдемо до Москви, не біда , головне не результат , а процес. Та ще з гімном на вустах насеремо собі в штани, на зло москалям і від лютої ненависті
Відповісти
Останні новини
У Польщі вандали знищили кілька монументів бійцям УПА
27 червень, 2015, 14:23