Міністр фінансів запевняє, що українцям не слід боятися дефолту

Міністр фінансів запевняє, що українцям не слід боятися дефолту
Міністр фінансів Наталія Яресько цього тижня відверто заявила, що Україна може теоретично оголосити вже в кінці липня технічний дефолт.

Борги України тягнуться ще з часів Януковича, коли його команда спробувала закрити дірки розкраденої економіки, продаючи так звані єврооблігації. А на додаток – взявши у Росії три мільярди доларів з обіцяних Путіним 15-ти. Про це заявила міністр фінансів в інтерв'ю ТСН.Тиждень.

– Ви опублікували звернення до українців, у якому розповіли про те, що приватні кредитори буквально нехтують нами, не йдуть ні на які поступки. Чи правда це? Вони опублікували відповідь, де кажуть, що на все готові, аби тільки Ви приїхали до США на перемовини. То скажіть, будь ласка, хто ким нехтує, що це за гра з кредиторами і чому Ви не їдете до США?

– Перш за все, те, що ми опублікували – це правда, інакше ми б не публікували. Кредитори не йшли на руку (поступки) Україні до цих пір. Я все надіюся, що буде день чи через два, що вони прийдуть до стола (переговорів). Як тільки всі будуть готові сісти обговорити реструктуризацію боргів, я готова вилетіти за один день. Зарано говорити, що буде, якщо ми не домовимося, адже я надіюсь, що якраз ця зустріч на технічному рівні і Міжнародний валютний фонд надасть нам поле, де ми можемо домовитися. Якщо буде потрібно, є цей важіль, він був би використаний, як тимчасовий варіант, який захищає українську економіку.

– Ви маєте на увазі можливість призупинення платежів?

– Так, призупинення платежів тільки по тій групі зовнішніх зобов'язань, які підлягають реструктуризації. Ніхто нічого не говорить про призупинення інших платежів: чи внутрішніх, чи банківських.

– А поясніть, призупинення платежів це дорівнює дефолт чи ні?

– Так, це дорівнює технічний дефолт. Але не треба боятися цього слова. Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Воно ніяк не вливає на депозити наших громадян, це ніяк не вливає на грошову одиницю, на нашу гривню. Дехто використовує навмисно, щоб залякати людей, коли цього не потрібно робити. – Але можливе оголошення дефолту – це завжди спричиняє паніку й тому саме "летить" банківська система і росте курс. – Це є технічний дефолт. Народ не має боятися що ось-ось закінчаться всі наші програми кредитування. Якраз не те, якраз Міжнародний валютний фонд дає публічну підтримку, вони розуміють, що фінансування нашої країни – це мета номер один. Ми можемо її досягти або правильною реструктуризацією, або, можливо, тимчасово призупиненням платежів і тоді реструктуризацією.

– Тобто технічний дефолт ніяким чином не вплине на наші з вами кишені?

– Ні.

– Також з'явилася інформація про те, що 90% українських боргів належить "сім'ї" Януковича і його оточенню – Арбузову. Чи відомо Вам достеменно, хто є тримачем українських облігацій?

– Усе це можливо, тому що ці облігації можна купляти-продавати. Вони на Ірландській біржі продаються. Я не можу знати, хто є бенефіціарним власником.

– Яка частка цих кредитів належить Росії?

– Напряму це три мільярди (доларів) – один євробонд, який був випущений у грудні 2013 року. А поза цим є маленькі частини, які тримаються різними російськими фондами.

– А кому взагалі належить ідея, і чи вона ще жива, передати митницю в управління приватній фірмі? І що це нам дасть? І чи не призведе це до приватизації кровоносної системи України?

– Ідея виходила з різних сторін, я про цю ідею говорила тихо протягом шести місяців. Обговорюємо зараз можливість передати в приватні руки на тимчасовий період один пілотний проект по якійсь одній частині нашого кордону. Так як робилося в Болгарії, Албанії, Філіппінах. Ми обговорюємо, аби за контрактом попросити їх узяти якийсь шматок нашого кордону і показати, як можна прискорити процес зменшення корупції та збільшення надходжень до бюджету.

– Коли проведете індексацію зарплат та пенсій?

– Я хочу це зробити якнайшвидше. Але я можу це зробити, коли будуть надходження в бюджет. Пізніше, ніж 1 грудня, не буде, бо це передбачено законом.

– Якщо грошей не знайдеться, то чи будуть друкувати нові?

– Ні, не будемо друкувати гроші. Бо це знецінить ті зарплати й пенсії, які є.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Брехнею дожилися і докерувались!А през в черговий раз зовсім недавно брехав,що не дочекаєтесь.Таки дочекались.
Відповісти
Останні новини
Міністр фінансів запевняє, що українцям не слід боятися дефолту
29 червень, 2015, 06:30