За Януковича влаштували конституційну змову. ВІДЕО

За Януковича влаштували конституційну змову. ВІДЕО
Нині Україна стоїть на порозі змін до Конституції. Важливо ретельно зважувати кожне нове слово і речення в Основному Законі, бо вони можуть кардинально змінити долю країни.

Пише ТСН.

В історії незалежної України вже була справжня конституційна змова й неймовірна для цивілізованого світу річ, коли чинний Основний Закон країни ліквідували через суд. У результаті ми отримали президента Януковича із майже необмеженими повноваженнями. А потім – Майдан, силовий розгін, зраджений народ, окупацію та війну. Як усе починалося насправді, йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Політичну міну, що вибухнула на другому Майдані, заклали під час першого. Одним з компромісів безкровного розв'язання виборчого конфлікту тоді стали малоцікаві зміни до Конституції. Ними в Україні встановили парламентсько-президентську республіку, щоб обмежити повноваження майбутнього президента Ющенка. Керували змінами, насправді, з Кремля, через обізнаних українських юристів. Ющенко змирився, але, згодом, обраний Донбасом Янукович – ні.



"І зрозуміло було, як тільки Янукович прийшов до влади, що він буде намагатися це підірвати. Він не міг це, не мав, напевне терпцю і голосів і прийняв рішення зробити це у найвульгарніший спосіб", – говорить заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

Клуб змовників в Адміністрації президента розробив план. Можливо, ви забули, але спочатку слухняний Конституційний суд узаконив "тушок" – народним депутатам дозволили змінювати фракції. Янукович, програвши парламентські вибори де-юре, створив більшість де-факто. Спецоперація колишнього президента і його оточення отримала перший успіх. Далі було кілька проміжних досягнень, сторона Януковича закріпилася на зайнятих рубежах, і ось – подання депутатів від Партії регіонів до Конституційного суду. Вимога проста – повернути Конституцію 1996 року.

"Серед політиків це було певним шоком. Як? Скасовувати Конституцію? А кому воно потрібно? А навіщо це Януковичу? А він і так, маючи вже сформовану більшість, може зробити, що завгодно. У нього є уряд, в нього є президентська посада, у нього є абсолютна більшість у Верховній Раді, яка, як бачили, буде збільшуватися з кожним днем. Було повне нерозуміння. Причому в самій Партії регіонів до цього ставилися особливо скептично", – згадує колишній голова виборчого штабу Віктора Януковича Тарас Чорновіл.

Чорновіл – чи не єдиний, хто відмовився ставити підпис у сумнівному поданні. Цей документ клерки Партії регіонів представили кожному члену тодішньої коаліції – винні всі.

"У це хотіли "вмазати" всіх і фактично таким чином легітимізувати оцим методом порочного круга – всі задіяні, всі винні, крім якоїсь дрібної маргінальної опозиції. Збирали десь за 240, тобто принципова позиція – підписатися мають всі", – говорить Чорновіл.

Для звернення на депутатів тиснули по різному: кар'єрою, хабарями, розвитком бізнесу. Вони на це пішли. Чим заохочували суддів Конституційного суду – нам не відомо. Знаємо, що третину його складу змінили безпосередньо перед важливим голосуванням. План виношували таємно, його мету знали лише кілька людей з вищого керівництва.

"Хто міг за цим стояти? Ідею народжував Льовочкін, а втілював її Клюєв, отака якась організаційна річ. Вони були конкурентами, вони протиставлялися, але Клюєв був виконавцем, він ніколи не смів відмовити", – уточнює Чорновіл.

Саме рішення Конституційного суду, за нашими джерелами, виписувала поплічниця Януковича, кваліфікований юрист Олена Лукаш. Та кваліфікація, насправді, тут ні до чого, бо сталася дивовижна річ. Розглядаючи одну й ту саму аргументацію, Конституційний суд 2008 року відмовив у зміні Основного Закону, а 2010-го – підтримав. Янукович ось так через суд ліквідував чинну Конституцію, чого світова юриспруденція ще не знала. Змовники досягли успіху – конституційний заколот завершився тотальною перемогою.

Суддя Конституційного суду Віктор Шишкін навіть сьогодні обережно згадує ті події, хоча він разом з колегою Петром Стецюком голосували проти, висловивши окрему суддівську думку.

"Сам Конституційний суд у резолютивній частині не говорив, при всій моїй критиці колег, що Конституція відновлена в редакції 1996 року. А Лавринович (екс-міністр юстиції) узяв та й надрукував її. Хто йому дозволив? Чому він досі не сидить за ґратами? Хто в Адміністрації президента дав команду Лавриновичу друкувати? Тому все (зводити) до одного знаменника ніяк не можна", – зазначає Шишкін.

Ми припускаємо, що суддів тоді банально залякали й підкупили.

Саме це рішення Конституційного суду і мовчазну згоду парламентської більшості та опозиції правники-конституціоналісти вважають причиною розкрадання країни Януковичем і спалахом народного гніву. Мовчав про злочин і Євросоюз, обманутий обіцянками Януковича привести Україну до Асоціації з ЄС.

"Скажу, що таке рішення Конституційного суду відіграло вкрай негативну роль. Я була одним з небагатьох на той час експертів, які чітко сказали, що повернення до Конституції 1996 року за рахунок рішення Конституційного суду, а не в конституційний, правовий спосіб приведе неминуче до втрати легітимності органів державної влади, неминуче посилить прірву між людьми і владою в цілому", – говорить колишній член Венеційської комісії Марина Ставнійчук.

Одразу після Майдану Генеральна прокуратура порушила з цього приводу кримінальну справу. Довкола неї було багато суперечок і чуток. Так чи інакше, вона нині розслідується. Дві статті Кримінального кодексу – завідомо неправосудне рішення суду з тяжкими наслідками плюс узурпація влади.

"Це перша справа в історії незалежної України. Я сподіваюся, що остання. Справи такої категорії раніше не розслідувалися ні слідчими Генеральної прокуратури, ні іншими слідчими в Україні. Ми вживаємо всіх заходів, щоб у максимально стислі терміни було визначено коло осіб, причетних до скоєння кримінальних правопорушень і справа була скерована до суду", – зазначає керівник управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України Степан Божило.

Звичайно, до рішення суду ми не можемо назвати бандита – бандитом. Втім, нам відомий ланцюг дійових осіб – Віктор Янукович, Сергій Льовочкін, Андрій Клюєв, Олена Лукаш, низка депутатів від Партії регіонів, майже всі члени Конституційного суду 2010 року.

Чи доведуть до суду розслідування – справа честі прокуратури. В будь-якому разі, тепер зрозуміло, що убивства тисячі людей на війні, від'єднання Криму, зубожіння і так небагатого народу – все почалося зі свавільних змін до Конституції. Зараз готуються нові зміни і краще бути до них уважними.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Экс-зек (он же - будущий проффессор) - все предусмотрел, еще сидя на нарах ?..
Відповісти
Останні новини
За Януковича влаштували конституційну змову. ВІДЕО
29 червень, 2015, 04:45