Кліматичні оказії, які можуть змінити наш світ. ФОТО

Кліматичні оказії, які можуть змінити наш світ. ФОТО
Одним з найбільших страхів з приводу зміни клімату є те, що вона може ініціювати події, які різко змінять Землю, якою ми її знаємо.
Ці карколомні явища можуть призвести до масового вимирання видів, різкого росту рівня моря, великих посух і перетворення лісів на величезні луги — і це лише деякі потрясіння, які загрожують нашому крихкому світу.

Шість кліматичних подій, щодо яких вчені стурбовані сьогодні найбільше, подає видання Екологія життя.

Танення морського льоду Арктики

Танення літнього арктичного льоду вважається головною загрозою, тоді як деякі вчені вважають, що ми вже пройшли цей переломний момент. В міру танення морського льоду і нагрівання Арктики, оголяються темні океанічні води, поглинаючи більше сонячного світла і, таким чином, посилюючи потепління. Перехід до безлідної влітку Арктики може відбутись швидко — протягом декількох десятиліть, — і це матиме геополітичні наслідки, оскільки країни боротимуться за нововідкритий простір і нафтові ресурси. На додачу до всього, будуть завдані непоправні збитки, які призведуть до порушення всієї екосистеми.

Гренландія стане вільною від льоду

Потепління Арктики може також зробити переважно безлідною й Гренландію. Тоді як втрата гренландського льоду, ймовірно, досягне точки не повернення в цьому столітті, на повний перехід знадобиться не менше кількох сотень років. Танення льодів Гренландії, як очікується, підвищить рівень моря на 6 метрів. Половина з 10 найбільших міст світу, включаючи Нью-Йорк, і третина з 30 найбільших міст світу вже опинились під загрозою цього підвищення рівня моря. Сьогодні ці міста населяють майже 1,8 млрд людей.

Руйнування крижаного покриву Західної Антарктики

На протилежному кінці Землі також хиріє Західно-Антарктичний льодовиковий щит. Оскільки низ цього льодовика знаходиться нижче рівня моря, він вразливий до швидкого роз'їдання теплою океанічною водою. Вчені очікують, що переломний момент для крижаного покриву Західної Антарктики настане в цьому столітті, і є докази того, що це вже почало відбуватись у 2014 році. Однак, колапс всього льодовика, який би підняв рівень моря на 5 метрів, може зайняти кілька сотень років.

Ель-Ніньо стане частішим

Океани поглинають близько 90% додаткового тепла, яке затримують у системі Землі парникові гази. Це може вплинути на динаміку океану, яка контролює явище Ель-Ніньо. Хоча існує кілька теорій про можливе майбутнє, найімовірнішим наслідком поглинання тепла океаном буде те, що Ель-Ніньо, природне кліматичне явище, може стати невід'ємною частиною нашої кліматичної системи. Це викличе великі посухи в Південно-Східній Азії та інших місцях, тоді як деякі схильні до посух райони, такі як Каліфорнія, отримають певне полегшення. Хоча перехід до світу з частішим Ель-Ніньо, як очікується, буде поступовим і займе близько ста років, точка неповернення буде пройдена в цьому столітті.

Відмирання тропічних лісів Амазонки

Вирубка лісів, подовження сухого сезону і ріст літніх температур загрожують кількості опадів у басейні Амазонки. Принаймні половина тропічних лісів Амазонки може перетворитись на савану і луги. Після того, як подія стане безповоротною, зміни можуть відбутись протягом всього декількох десятиліть. Це дуже сильно завадить самовідновленню лісу і призведе до значної втрати біорізноманіття. Між тим, скорочення тропічних лісів Амазонки залежатиме, врешті, й від того, що відбуватиметься з Ель-Ніньо, а також від майбутніх змін в землекористуванні.

Тайгові ліси зменшаться удвічі

Посилення водного і теплового стресу негативно позначаться на великих лісах Канади, Росії та інших частин верхньої Північній півкулі. Серед іншого, це їх вразливість до хвороб і пожеж. Це може призвести до зменшення тайгових лісів на 50% — подія, після якої вони вже ніколи не зможуть відновитись. Натомість, протягом декількох десятиліть ліс поступово перетворюватиметься на рідколісся та луки. Це матиме величезний вплив на світовий баланс вуглецю, оскільки ліси здатні поглинати набагато більше вуглецю, ніж луки. Зі скороченням тайги ще дужче змінюватиметься клімат, як і енергетичний баланс Землі. Однак, складний взаємозв’язок між фізіологією дерев, вічною мерзлотою і пожежами робить ситуацію складною для розуміння.

Інші проблеми

Наче цього не досить, є кілька інших переломних подій, якими вчені також стурбовані, але вони ще більш складні і важкі для передбачення. Приклади таких подій включають озеленення пустель Сахари і Сахеля, розвиток Арктичної озонової діри і хаотичний індійський літній мусон.

Як ми можемо цього уникнути?

Ми знаємо з вимірювань, що Земля бачила багато переломних подій, пов'язаних з кліматом, протягом усієї своєї історії. Сьогоднішня ситуація відрізняється тим, що люди доклали рук до цих змін і потепління відбувається швидше. Але людина має й сили, щоб розвернути процес — і, можливо, змінити ситуацію за якихось кілька років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кліматичні оказії, які можуть змінити наш світ. ФОТО
03 липень, 2015, 23:05