В Україні не вистачає ягід, – експерти

В Україні не вистачає ягід, – експерти
Ринок ягід в Україні, що показував зростання останні п'ять років на 7-12% щорічно, до цих пір залишається ненасиченим, тому що попит на ягоди перевищує їх реальну пропозицію.

Про це повідомляють профільні експерти, пише Сегодня.

"На сьогоднішній день площа посівів лохини становить 800-1000 га, для насичення ринку України необхідно мінімум 6-8 тис. га", – зазначила директор одного з підприємств, які займаються вирощуванням саджанців, Ліліана Дмитрієва.

За словами приватного підприємця Павла Збінского, що вирощує лохину на присадибній ділянці, лохина є найперспективнішою культурою. "Ціна збуту – від $3/кг до $10/кг, окупність проекту з вирощування становить 4 роки", – зазначив він.

Культури малини і смородини також показують непогане зростання останні п'ять років, тоді як полуниця менш приваблива, вказали експерти. За їх даними, посівні площі під ягідними культурами в країні в 2013 році становили 22 тис. га, а пізніша статистика у них відсутня.

У той же час гравці ринку відзначили, що, незважаючи на перспективність ринку, зростання ягідного бізнесу в 2015 році сповільниться у зв'язку з нестабільною політико-економічною ситуацією в країні і тимчасовим призупиненням нових проектів з вирощування ягід.

"Ягода – дорогий продукт. Його споживання на даний момент сконцентровано в Києві та інших великих містах. Раніше основними районами для збуту ягід також були Крим і схід України. Більшість виробників знаходяться в Житомирі, Рівному, Волинській та Київській областях" – пояснила Дмитрієва.

Крім того, як зазначили експерти, зростання ягідного бізнесу обмежений проблемами, з якими він стикається на етапі укрупнення: брак фінансування, адміністративні та податкові обмеження, необхідність сертифікації продукції та патентування сортів, проблеми транспортування, відсутність широкої роздрібної торгівлі, а також неможливість переробки великих обсягів ягід.

За словами Дмитрієвої, в ситуації, що склалася доцільно нарощувати експорт, де Україна вже домоглася виходу на третє місце на світовому ринку поставок заморожених ягід. Найбільш перспективними країнами для експорту ягід є країни Азії та Близького Сходу, тоді як ринки більшості країн Європи вже насичені великими і налагодженими поставками з Польщі, Литви та інших країн.

Основними проблемами для поставок ягід в країни Європи експерти назвали різницю в якості і необхідність сертифікації продукції за європейськими стандартами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"гравці ринку" ягодами нас не завалять. Та ще податківці бабульок шугають.
Відповісти
А переробка ягід в Луцьку ржавіє !!!
Горгут з собою забере на "пеннсію"
Відповісти
забрав все що дав романюк і попєрєдніки. Як рулила банда так і рулить.
Відповісти