Звільнивши Терещука від люстрації, Порошенко порушив закон, – експерт

Звільнивши Терещука від люстрації, Порошенко порушив закон, – експерт
Видавши указ, згідно з яким екс-начальник міліції Києва Олександр Терещук не підлягає люстрації, президент фактично порушив чинне законодавство, і дане рішення може бути оскаржене в Конституційному суді.

Що стоїть за діями Петра Порошенка, і до яких правових наслідків призведе відповідний указ, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

Зі слів експерта, рішення президента про скасування люстрації з точки зору юриспруденції є дуже сумнівним.

"Указ президента є підзаконним актом і не може регулювати законодавчі відносини. Закон про люстрацію був прийнятий Верховною Радою, був підписаний документ, і якщо президент за допомогою указу робить виняток із закону, то фактично він цей закон порушує. Такого роду виключення може зробити тільки парламент. Рішення президента може бути оскаржене в Конституційному суді", - пояснює Загородній.

Рішення президента щодо звільнення Терещука від люстрації експрет називає синдромом минулої влади.

"Якою такою обороноздатністю буде займатися Терещук в Києві? Наводяться досить сумнівні аргументи, все робиться кулуарно, і це не кажучи про те, що взагалі протизаконно. Є закон, де чітко прописані критерії звільнення з посад чиновників, критерії, згідно з якими вони не мають права займати будь-які державні посади. Чому президент випускає підзаконно-нормативний акт і зупиняє дію закону?", - обурюється він.

"Фактично в односторонньому порядку було продемонстровано, що закон про люстрацію можна не виконувати, можна просто прийти в адміністрацію президента і щось сказати. І посилання на те, що комітет з нацбезпеки дав якесь тлумачення закону про люстрацію, не відповідають юридичній практиці. Тлумаченням закону у нас займається Конституційний суд. Більше винятків немає", - резюмує Загородній.

Нагадаємо, 3 липня Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким Олександр Терещук люстрації не підлягає. У документі зазначено, що дане рішення продиктоване необхідністю забезпечити обороноздатність держави.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лоху щастить все підмазати...
Відповісти
Працював з Терещуком і можу сказати, що він на своєму місці. Вдень і вночі завжди на роботі. Колектив його підтримує і завжди ціниться його роботу і тому числі напевно і президент, якщо прийняв таке рішення!
Відповісти
Ніяких виключень !..
Відповісти
То хай візьме його на шоколадну фабрику в ліпецьк, якого милого Закон порушувати. Просто, він- спутав шокофабрику, де він хозяїн, з Україною, де він- найманий менеджер у мене і таких, як я.
Відповісти
Останні новини
Звільнивши Терещука від люстрації, Порошенко порушив закон, – експерт
03 липень, 2015, 23:35