Купальське дійство у селі на Ковельщині. ФОТО

Купальське дійство у селі на Ковельщині. ФОТО
У селі Вівчицьк Ковельського району в ніч з 6 на 7 липня провели фольклорно-етнографічне свято.

Стартувало дійство перед заходом сонця у заздалегідь домовленому місці, на вигоні. Були тут й урочиста хода вівчичан через усе село з запаленими факелами, й традиційні піснеспіви, і яскраве опудало Купала, й велике обрядове вогнище.

Як кажуть місцеві довгожителі, Купальська ніч у Вівчицьку відзначається споконвіку. Лише у попередні три роки традиція, збереженням якої опікувалося старше покоління, чомусь призабулась. На щастя, цьогоріч ініціативу в свої руки взяла молодь.

Її наставником став Леонід Слюсарчук, котрий навчав юних хлопців і дівчат тонкощам обрядовості.

Режисером дійства став Григорій Тарасовський, директор Районного будинку культури селища Голоби. Вразив своєю віртуозністю гри на акордеоні акомпаніатор Микола Щесюк. Ведучою зголосилася бути юна голобчанка Анастасія Кудацька – актриса Луцького аматорського театру «Коло Лесі».

Свято розпочалось із привітання Сергія Гарбарука, голобського селищного голови. Він побажав усім присутнім змістовного відпочинку та виразив гордість із того, що територіальна громада з повагою ставиться до традицій і намагається належно їх вшановувати попри нелегкі часи в країні. Принагідно було оголошено про збір коштів для воїнів АТО, адже з-поміж тих, хто обороняє сьогодні нашу Батьківщину, п’ятеро хлопців є жителями Вівчицька.

Українські народні пісні звучали у виконанні вокальної групи Будинку культури села Бруховичі на чолі з директором Валентиною Калінчук. Звідти приїхали й солістка Наталія Сокол та дует поважних Людмили Олексюк і Антоніни Ніколайчук.

Аматорів сцени с. Погіньки – жіноче тріо та виконавицю Аліну Щесюк – зорганізувала завідувач клубом Світлана Барбарук. Як артисти, так і група підтримки діставалися на захід навпростець двома кінними підводами. Символічно, що погіньчани надали перевагу саме цьому виду транспорту, тим самим внісши у дійство ще один елемент української традиційної культури.

По завершенню виступів люди гуртувалися навколо обрядового вогнища й ще довго виводили купальських пісень. Подібне дійство – то для села справді свято, до якого з трепетом готуються та з нетерпінням чекають.


Альона ГАРБАРУК для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бережуть українські традиції. Молодці!
Відповісти