Де на Волині безпечно відпочивати

Де на Волині безпечно відпочивати
Безпечний для відпочинку пляж має мати висновок санепідслужби, що підтверджує його відповідність санітарним нормам, і дозвіл Держслужби з надзвичайних ситуацій про обстеження акваторії й обладнання рятувального поста.

У місці відпочинку також мають бути сміттєві баки, вбиральні, роздягальні тощо. В Головному управлінні Держсанепідслужби у Волинській області повідомили, що органами місцевого самоврядування визначено понад 40 місць масового відпочинку на водоймах, які будуть експлуатуватися цього літа, зазначає видання Сім'я і дім.

"Ставок у Теремному ніби почистили, облагородили, та купатися там усе одно страшнувато, – каже лучанка Юля. – Стир мені теж не подобається, але там хоч вода проточна, не застоюється. У Луцьку фактично нема де відпочити біля води, треба виїжджати за місто".

Фахівці попереджають, що треба остерігатися водойм зі стоячою та малопротічною водою. Вологість, забрудненість і висока температура сприяють розвитку бактеріологічної флори: лептоспір, кишкова паличка, дизентерія тощо. Часто важкі ентеровірусні (типу гепатиту А) та паразитарні інфекції мають водний механізм передачі. Профілактики таких інфекцій немає.

"Вакцинація, гігієна рук і чиста вода – це те, що не застрахує від зараження, однак зробить відпочинок значно спокійнішим", – зауважує Ольга Голубовська, головний позаштатний спеціаліст МОЗ із інфекційних хвороб.

"Наразі видані дозволи на функціонування 44 місць масового відпочинку на воді, – зауважує Віталія Лукашевич, головний фахівець сектору взаємодії зі ЗМІ управління ДСНС у Волинській області. – Торік таких об’єктів було 43. Деякі перестали існувати, кілька додалося цього сезону. На водоймах області обладнані 26 рятувальних постів. У дитячих таборах місця для купання огороджені буями. Подані заявки на обстеження акваторії на 28 об’єктах, 29 – уже обстежено".

Фахівці водолазної служби виїздять на водойму зі спеціальним обладнанням. На дні можуть бути металеві предмети, скло, інші небезпечні відходи.

Державна санітарно-епідеміологічна служба області станом на 22 червня погодила 18 паспортів пляжів, зокрема три – для дитячих оздоровчих закладів. Решта об'єктів знаходиться у стадії підготовки до роботи в літній період.

"За зверненнями суб'єктів господарювання у лабораторному центрі ДСЕСУ досліджено понад 130 проб води з відкритих водойм за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, – інформує Оксана Колобкова, начальник відділу комунальної гігієни обласної СЕС. – У підготовчий період за бактеріологічними показниками не відповідали нормам проби з річки Турія у місті Ковелі та в озері «Молодіжне» у Ківерцях".

За результатами повторних досліджень, безпечність води на Ковельському міському пляжі відповідає гігієнічним вимогам. Крім того, проведені понад 120 досліджень води на наявність збудників холери і холерогенних діарей, 15 досліджень на вірусологічні показники (вірусний гепатит А, ротавіруси, ентеровіруси). Збудників інфекційних захворювань у водоймах не виявлено.

З понад 60 проб ґрунту (піску) відхилення від гігієнічних нормативів були встановлені на міському пляжі Ковеля. Власники пляжу замінили пісок, повторні дослідження підтвердили його відповідність санітарно-гігієнічними вимогам.

З початку купального сезону на Волині потонули 15 осіб, зокрема три дитини. Причина трагедій – недотримання правил купання: діти купалися без нагляду батьків, дорослі йшли у воду напідпитку, пірнали в недозволених місцях.

"Рятувальники навчають усіх охочих надавати першу допомогу потопельникам, – додає Віталія Лукашевич. – На заняттях відпрацьовуємо навички на тренувальному макеті «Максим». Нещодавно в селі Озеро Ківерцівського району був випадок, коли чоловік врятував потопельника. Пізніше з’ясувалося, що він пройшов навчання у нас. У критичних ситуаціях люди зазвичай розгублюються, не знають як діяти. Якщо ви не впевнені в тому, що дістанете людину з води, краще не наражатися на небезпеку самому, а покликати підмогу".

Рятувальники регулярно проводять профілактичні рейди для запобігання випадкам загибелі громадян під час відпочинку на воді. 22 червня працівники Шацького районного відділу УДСНС відвідали дитячий табір Володимир-Волинської школи-інтернату у селі Пульмо. Матроси-рятувальники, які тут пильнують за безпекою дітей під час купання, забезпечені спорядженням: є рятувальний човен, круги та жилети. Рятувальники нагадали дітям, які купалися та засмагали на пляжі, основні вимоги безпеки і вручили наочні матеріали. Профілактичні заходи також відбулися у Любомльському, Ратнівському та Турійському районах.

Ще одна загроза літнього відпочинку на природі – кліщі. У спекотну погоду, на відкритих місцях, які добре прогріває сонце, їх зазвичай не буває. Лісові кліщі чатують у вологих тінистих місцинах, у заростях трави, особливо активізуються перед дощем. Повернувшись додому, відпочивальникам треба одразу оглянути себе і родичів. Аби вчасно виявити кліща, який міг присмоктатися до відкритих ділянок тіла.

Любителям купатися в річках і ставках треба пам’ятати, що за безпечність свого відпочинку насамперед мають дбати вони самі. В управлінні СЕС повідомили, що, відповідно до вимог постанови КМУ від 30.11.2011р., перевіряти місця масового відпочинку населення на водних об’єктах дозволено один раз на п’ять років. Перевірки суб’єктів господарювання зі спрощеною системою оподаткування взагалі заборонені (лише з дозволу уряду чи на прохання самого суб’єкта). Тож відповідальність за дотримання вимог санітарного законодавства у місцях масового відпочинку людей, зокрема на пляжах і в рекреаційних зонах, покладена на їхніх власників, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Юлія КОВАЧ

Місця для купання на Волині, що погоджені СЕС

Міський пляж у місті Ковелі, село Уховецьк Ковельського району.
У Луцьку та районі – центральний пляж у парку імені Лесі Українки, село Гаразджа, пляж «Сонячний», ставок Теремно.
У Любомльському району – пляж Згоранської сільради, пляж дитячого протитуберкульозного санаторію.
У Старовижівському районі – озеро Пісочне, бази відпочинку «Мрія» і «Срібниця», база «Стожари».
У Турійському районі – рекреаційні зони озер Глухівське, Домашнє, Синове, річка Вижівка, пляж озера Велимче у селі Соловичі.
У Шацькому районі – табори «Ліцеїст», «Чайка», «Супутник», озеро Світязь, село Пульмо, урочище Гряда, наметове містечко «Незабудка», санаторій «Лісова пісня» (озеро Пісочне), база «Медик», пансіонат «Шацькі озера».
Пляж міста Нововолинськ на водоймі у мікрорайоні «Шахтарський».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Де на Волині безпечно відпочивати
08 липень, 2015, 12:43