У Волинському музеї показують, як змінювалася область протягом років. ФОТО

У Волинському музеї показують, як змінювалася область протягом років. ФОТО
З 8 липня у Волинському краєзнавчому музеї почав функціонувати інформаційний куточок «Адміністративна реформа у Волинській області», який покликаний надати відвідувачам музею вичерпну інформацію про ті зміни в устрої нашого краю, які нині відбуваються в рамках децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування в Україні загалом.

Про це йдеться на сайті музею.

В музеї представлено документи уряду, щодо методики формування спроможних територіальних громад; рішення Волинської обласної ради «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Волинської області»; сам проект плану, згідно якого в нашій області має постати 74 самодостатні громади; документи з історії адміністративно-територіальних змін нашого краю впродовж ХХ – ХХІ століть; нова карта Волинської області, з поділом на новоутворені громади.

Дані матеріали розміщені як доповнення до виставки «У боротьбі за демократичну Конституцію України». Адже нинішня реформа місцевого самоврядування відбувається у ширшому контексті змін Основного Закону нашої держави, аби Конституція України відповідала європейським демократичним цінностям.

Власне, ще голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський у 1917 – 1918 роках намагався здійснити подібну реформу, зокрема, обстоюючи «широке громадське самоврядування, котре має на оці проект нашої конституції, будуючи нову Україну на основах децентралізації». Внаслідок втрати Україною у 1920 році незалежності ідеї Михайла Грушевського так і не було реалізовано. Але схоже, що тепер Україна отримала другий шанс на прийняття демократичної Конституції і адміністративно-територіальний поділ, який би базувався на європейських принципах децентралізації.

Наукові співробітники музею продовжуватимуть слідкувати за процесом конституційних реформ та змінами у місцевому самоврядування і оперативно інформуватимуть відвідувачів про них.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Волинському музеї показують, як змінювалася область протягом років. ФОТО
10 липень, 2015, 10:04