Суд над бійцями: адвокати просять закрити кримінальне провадження

Суд над бійцями: адвокати просять закрити кримінальне провадження
У Володимир-Волинському суді, де відбувається судове засідання щодо справи 21-го бійця 51-ї бригади, адвокати внесли клопотання про закриття справи за відсутністю складу злочину.

Про це повідомляє Волинське Агентство Розслідувань.

Засідання розпочалося у п'ятницю, 10 липня.

«Ваша честь, користуючись своїми процесуальними правами, хочу заявити клопотання про закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю у даному діянні складу кримінального правопорушення», ‒ заявив адвокат одного з бійців.

Він додав, що однією з специфічних ознак злочинів проти порядку несення військової служби є спеціальний суб'єкт. Він додав, що початком проходження військової служби вважається перший день на службі, тобто, перший день фактичного перебування на зборах.

«Законом чітко встановлено період, протягом якого громадяни починають несення військової служби та закінчують його. Даною статтею не передбачено початок несення військової служби військовослужбовцями, які призвані під час мобілізації. Отож, підозрювані, згідно з законом, не починали військову службу і не належать до жодної категорії осіб, зазначеної у статті 24 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», ‒ зазначив адвокат Олександр Оленченко.

Військові вважалися військовозобов’язаними і не починали служби на момент вчинення злочину, тому адвокат вбачає відсутність складу злочину. Проте прокурор Олександр Курсов заперечив проти клопотання, зазначивши, що, згідно зі статтею 314 Кримінально-процесуального кодексу України, суд на підготовчому засіданні не має права закривати кримінальне провадження.

Однак адвокати додали, що, відповідно до ряду статтей, відсутність суб’єктів правопорушення є підставою для закриття справи. Також адвокати подавали інші клопотання ‒ про залучення свідків, витребування документів тощо.

«Обвинувачених обвинувачують в ухиленні від виконання обов’язків, тому нам треба вивчити, як дії є бойовою обстановкою і яким чином регламентується їхня поведінка», ‒ зазначив адвокат.

Тому вони вважають за необхідне витребувати бойові статути, щоб визначити, чим регламентуються дії в бойовій обстановці. Окрім цього, адвокати просять витребувати розпорядження про перебування і місце дислокації 51-ї і 72-ї бригад, а також бойові накази та розпорядження та викликати свідками командирів тощо.

«Взагалі жодним документом не визначено місця дислокації 51-ої та 72-ї бригад», ‒ додав адвокат.

Враховуючи суспільний резонанс, захисники бійців просять організувати виїзні судові засідання, щоб усі охочі могли потрапити на нього. Отож, суд оголосив перерву до 14:00 та пішов у нарадчу кімнату приймати рішення про задоволення чи відхилення клопотань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
До хотіли те і маете. От вам і майдан....
Відповісти
При чому тут майдан ,хоть заголовок прочитай .
Відповісти
Та був я в АТО, керував 32 військовою прокуратурою, відстанеьте ви від мене
Відповісти
Штатний розпис 51 мбр,чи були вони в штаті і розпорядження про відправку в зону АТо ,розпорядження та затвержена схема блок-поста чи місця несення служби ,наказ
Відповісти
хочуть грошей та зірочок за своі 27 томів абсурда.а ще вперто доказують що ніякого майдану не було а те що вони перелякані верещали про те що прокуратура з народом це брехня
Відповісти