Психологи Волині закликають військових пройти реабілітацію

Психологи Волині закликають військових пройти реабілітацію
Психологи закликають військових реабілітуватися в психологічних центрах.

Про це інформує ВОДТРК.

Тривога, агресія, спалахи гніву і постійне очікування загрози — з такими відчуттями повертаються військовослужбовці із зони бойових дій. Хоча на решті території України пострілів і вибухів не чути, побачене і пережите на передовій ще певний час не дає військовим жити спокійно. Посттравматичний стресовий розлад — психічний стан, спричинений військовими діями і загрозою смерті, заважає в соціальному та особистому житті.

За словами психолога Сергія Пенцак, соромитися чи замовчувати проблему не варто, адже такий психоемоційний стан для людини, яка побувала на війні, цілком закономірний. Фахівець стверджує, що є непоінформованість, про те, чим психолог може допомогти бійцю, який повернувся із зони бойових дій і загалом про, що є такий вид допомоги, як психологічна реабілітація, що є центри, в яких її надають.

Самотужки подолати посттравматичний стресовий розлад вдається одиницям. Це можливо лише тоді, коли усі навколишні фактори — родина та оточення — всіляко сприяють психоемоційному відновленню. Проте, найчастіше виникають ситуації, коли навіть найріднішим важко зрозуміти сина, батька чи чоловіка, який повернувся з війни «іншим». Саме тоді й виникають конфлікти. А тому психологи наполягають: на консультації до пспеціаліста варто ходити не тільки тим, хто пережив психоемоційну травму, а й їхнім найріднішим.

«Часто матері і дружини скаржаться, що їхні сини і чоловіки прийшли не такими, як були раніше і запитують: як це змінити? Треба зрозуміти, що подолати синдром не можна одразу, на це потрібен час», — розповів психолог.

Зараз українські психологи заручаються підтримкою колег із-за кордону. Вчаться й самі, як говорити «однією мовою» з чоловіками із подібними проблемами. Допомагають їм безплатно, консультації надають індивідуально та в групах.

«Ми зараз витрачаємо енергію і час, щоб про нас дізналися, щоб люди знали, що є наш центр «Крок назустріч», що нам можна дзвонити, приходити на консультацію. Це є анонімно, конфіденційно і безкоштовно», — наголосив психолог Сергій Пенцак.

Алкоголь чи інші способи приглушити біль, або викреслити з пам’яті страшні моменти пережитого, заводять чоловіків у глухий кут. Проблема в такий спосіб не вирішується, натомість, може поглибитися новою залежністю. Однак, повернутися до нормального життя реально, пройшовши реабілітацію з допомогою психологів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А дружинам і батькам не потрібні консультації психолога після року страждань і переживань за кохану людину???
Відповісти
може бути мова якщо над військовими знущаются військові прокурори змушуючи погрозами виживших оббрехати себе і стата дезертирами та отримати рік умовно
Відповісти
Проект "Зігрій душу", психологічна реабілітація бійців. Проведено 11 заїздів, оздоровлено 176 бійців на Шацьких озерах,Буковелі, Закарпатті та санаторії Волинської обл.Чекаємо всіх бійців) тел: 096 3203484
Відповісти
Останні новини
Психологи Волині закликають військових пройти реабілітацію
10 липень, 2015, 16:34