Загадки, на які ми не знаємо відповідей, або як мало ми знаємо про наш світ. ФОТО

Загадки, на які ми не знаємо відповідей, або як мало ми знаємо про наш світ. ФОТО
Людство завжди прагнуло дізнатися якомога більше нового, завдяки цьому зараз існує безліч наукових установ, що займаються вивченням різних таємниць світобудови.

І не дивлячись на те, що сьогодні прогрес зробив крок далеко вперед, як раніше залишаються загадки, на які ми не можемо знайти відповіді, - повідомляє Всвіті.

Навіщо ми спимо і чому бачимо сни?

Щоночі практично всі люди планети звикли спати і бачити сни, причому, чому ж це відбувається, дослідники толком відповісти не можуть. Теорій, звичайно, безліч. За однією з них, ми бачимо сни, щоб привести в порядок свій мозок або щоб позбавитися від стресу.

Дослідження показують, що сон може використовуватися як вказівка на те, що може статися з нашим тілом в майбутньому, наприклад, за допомогою снів можна дізнатися, чи є ризик появи таких захворювань, як хвороба Паркінсона або слабоумство.

Ще більш дивними можуть здатися результати досліджень вчених з Нью-Мексико. Виявилося, що навчені учасники досліджень могли маніпулювати своїми кошмарами, таким чином лікуючи від депресій. Якщо ми, нарешті, точно зрозуміємо, чому ми бачимо сни, ми зможемо зробити величезну кількість неймовірних відкриттів. Поки що ми далекі від істини. Ось вже мільйони років третину нашого життя ми проводимо уві сні, майже постійно бачачи сни, але поки не знаємо чому.

Що відбувається після смерті?

Смерть – ще одна велика таємниця нашого світу. Ніхто з певністю сказати не може, що відбувається після того, коли наше тіло перестає функціонувати. Вчені роблять все можливе, щоб це з’ясувати, але отримують замість відповідей ще більше запитань.

Першою важливою проблемою є стан клінічної смерті. Величезна кількість людей розповідають про те, що бачать білий світ, чують музику, літають, виходячи зі свого тіла, і багато іншого. Цей досвід не можна назвати галюцинаціями, тому що вони відбуваються тоді, коли мозок і серце відключаються.

Виникає друге питання: що відбувається з свідомістю після фізичної смерті? Відповідно до одного з лідируючих експертів в області повернення до життя після смерті, доктору Сему Парнію, люди можуть воскреснути без тривалих фізичних ушкоджень протягом 10 годин після смерті. Це наводить на думку, що наша свідомість все-таки продовжує існувати, навіть, якщо тіло не воскресає з мертвих. Про смерть ми знаємо дуже мало, незважаючи на те, що вже довгі тисячоліття намагаємося зрозуміти її природу.

Чому виникло життя на Землі?

Ми пройшли довгий шлях перед тим, як навчилися створювати штучне життя. Однак ми повинні визнавати, що не знаємо напевно, чому життя, яке кипить навколо нас сьогодні, з’явилося на цьому світі.

Єдине, що нам відомо, що в певний момент історії Землі, точніше, 3,8 мільярдів років тому, молекули стали демонструвати неймовірно складні хімічні реакції, що в підсумку призвело до появи рибонуклеїнової кислоти і, в кінцевому підсумку, життя.

Що саме стимулювало молекули до подібної реакції, залишається загадкою до цих пір. Згідно з однією з версій, все це – творіння Бога, за іншою версією, всьому виною є ультрафіолетове світло, проте точно відповісти, чому це сталося, ніхто не може. Вчені з усього світу намагаються розгадати цю таємницю і відтворити той споконвічний коктейль, який був на Землі, в надії стати свідками того моменту, коли виникло життя, але марно.

Які закони Всесвіту?

Грунтуючись на спостереженнях, ми зробили висновок, що Всесвіт розширюється, це не можна заперечувати. Також не можна заперечувати той факт, що він прискорюється. За законами гравітації все має, навпаки, сповільнюватися, готуючись до «Великого стиснення» – процесу зворотного Великому вибуху, однак на ділі все трохи інакше. Чому ж це відбувається?

Багато вчених звинувачують у цьому темну енергію і темну матерію, які, на їх думку, становлять більшу частину Всесвіту. Однак звідки беруться ця енергія і ця матерія – невідомо. Більше того, 100% доказів їх існування не існує. Всесвіт живе за своїми власними законами, а нам всього лише залишається гадати і давати припущення.

Загадки історії

Ми звикли розглядати історію, як щось на зразок розповіді, які дійшли до наших днів. Однак з плином часу багато фактів були загублені, утворивши в історії величезні білі п’ятна. Хоча нам дуже багато чого відомо про деякі епохи, наприклад, епоха Стародавнього Риму, багато сторінок історії і навіть цілі століття нам невідомі, а про деякі речі цих сторінок ми можемо тільки здогадуватися.

Візьмемо, наприклад, Британію 6-го століття. Римський вплив в цей час зник, християнство тільки стало розвиватися, а Скандинавія стала набирати обертів. Про цей важливий період історії відомо вкрай мало. До нас дійшла лише одна проповідь недоумкуватого ченця, 90% якої присвячено божественному правосудію. Навіть такі великі держави, як Стародавній Рим і Давня Греція, залишили далеко не повну інформацію про себе.

Велика частина наших знань про ці часи заснована на ненадійних джерелах. Відкриття з’являються щороку. Наприклад, зовсім недавно було виявлено, що греки побудували щось на зразок прообразу комп’ютера ще за 2 тисячі років до Беббіджа.

Навіщо людині мистецтво?

Запитайте будь-яку творчу людину, навіщо він малює, пише або займається іншими творчими заняттями, і навряд чи ви отримаєте хоч якусь виразну і зрозумілу відповідь. Людина займається творчістю, абсолютно не знаючи, навіщо вона це робить.

Наприклад, немає ніякого еволюційної переваги, як для виду, в тому, що ми почали малювати. Ми можемо тільки припускати, навіщо ж нам мистецтво. За однією з теорій, творче вираження – музика, скульптура, живопис і так далі – все це всього лише еквівалент павиного пір’я, тобто воно потрібно лише для залучення уваги протилежної статі і, отже, задоволення сексуальних потреб і розмноження. Правда це чи ні – спірно, залишається тільки гадати. У нашому арсеналі поки що є тільки теорії і припущення.

Загадки динозаврів

Ми з дитинства знаємо, що колись давним-давно на нашій планеті жили зовсім не ті істоти, яких ми звикли бачити сьогодні. Про більшість з них ми не маємо поняття, так як їх скам’янілі останки до нас просто не дійшли з плином стількох років.

Щоб скелет динозавра зберігся на мільйони років і дійшов до нас, потрібна маса складних умов. Це означає, що навіть, якщо ми знаходимо скелети якихось видів, не завжди ці скелети повні. Останків більшості істот взагалі не збереглося.

Наприклад, до нас дійшли лише кілька кісточок живих істот, що жили в Середній Тріасовий період, який тривав десять мільйонів років! Навіть якщо дослідникам вдається знайти великі фрагменти скам’янілостей, насправді це всього лише маленькі частини великого цілого. Згідно National Geographic, понад 59 відсотків динозаврів, відомих науці, відомі виключно за невеликим фрагментам. Через таку мізерну інформацію вчені часто роблять помилки, приймаючи одних істот за інших.

Стародавня література

Про славнозвісних письменників минулого, чиї твори відомі в усьому світі, не завжди ми можемо багато чого розповісти. Візьмемо, наприклад, Вільяма Шекспіра, одного з найбільш читабельних авторів, чиї п’єси ставлять всі театри світу в обов’язковому порядку.

Дивно, що незважаючи на таку знаменитість, про Шекспіра відомо дуже мало, Більше того, є припущення, що такого письменника взагалі не існувало, а твори писалися групою драматургів під загальним псевдонімом. Про грецького поета Гомера, автора знаменитих «Іліади» та «Одіссеї» , відомо зовсім мало. Точніше, відомо лише те, що «він ймовірно існував».

Також ми точно не впевнені, що ті його твори, які ми знаємо сьогодні – орігінали. Із всієї римської літератури, з іншого боку, збереглося всього два романи, і то тільки фрагменти. Дуже багато літературних творів були знищені різними воїнами, пожежами, землетрусами і так далі.

Сила гравітації

Ми вже згадували про те, що темна матерія може пояснити, чому Всесвіт не підкоряється законам гравітації. Але ми забули згадати, що сама гравітація теж не підпорядковується своїм же власним законам.

Гравітація, простіше кажучи, це єдина з чотирьох фундаментальних сил, яка суперечить сама собі і перестає діяти, якщо тіло стає досить малим. Та насправді гравітація – справжній головний біль для фізиків, а деякі з них стверджують, що її взагалі не існує. Кожен раз, коли ми робимо якесь важливе відкриття, ми розуміємо, як мало знаємо про світ.

Теорії про світ весь час змінюються

Якщо ви представите науку, як картковий будиночок, а кожну нову теорію-прорив, як 10-тонну залізну кулю, що впала на нього, ви зрозумієте всю суть проблеми. Приблизно в кінці 19-го століття ми щиро вважали, що практично досягли кордонів знань. Але в цей час з’явився громадянин на прізвище Ейнштейн, який опублікував, мабуть, найвідомішу формулу в історії, і всі уявлення про світ повністю були зруйновані.

Ми стали вибудовувати наші уявлення про світ з самого початку, і все пішло добре, поки ми не помітили, що чорні діри поводяться зовсім не так, як ми передбачали. Сьогодні ми знаходимося на порозі нових поворотів у розвитку науки. Це означає, що деякі фундаментальні поняття можуть бути знову переглянуті.

Наприклад, цілком можливо за допомогою теорії струн «довести», що ми живемо в деякому роді голограмі, яка проектується з краю Всесвіту. Звичайно, це не панівна теорія, але вона показує, наскільки дивною може виявитися істина. Таким чином, ніщо не має сенсу, а ви можете виявитися всього лише зображенням, яке проектується з глибин космосу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хто на ніч пише такі стравшні речі - я цілу ніч не спав)))
Відповісти
Ніч це ще таке, я вже кілька місяців собі місця не знаходжу, після того як перший раз над цим задумався.
Відповісти
Останні новини
Загадки, на які ми не знаємо відповідей, або як мало ми знаємо про наш світ. ФОТО
11 липень, 2015, 23:00