Верховна Рада прийняла закон про місцеві вибори

Верховна Рада прийняла закон про місцеві вибори
Верховна Рада ухвалила закон про місцеві вибори. За рішення проголосували 257 народних депутатів. Про це повідомляє Українська правда.

Із законопроекту прибрали норму про право участі у виборах тим політичним партіям, котрі зареєстровані за 365 днів до виборів.

Згідно із законом, вибори на окупованих територіях Донбасу та в Криму у зв’язку із агресією РФ 25 жовтня проводитися не будуть.
За словами Князевича, вибори на цих територіях "не проводяться у зв’язку зі здійсненням Росією тимчасової окупації та збройної агресії проти України та неможливістю забезпечення дотримання стандартів проведення виборів Організацією з безпеки та співробітництва в Європі".

Крім того, профільний комітет підтримав пропозицію щодо вилучення з переліку суб’єктів виборчого процесу виборчих блоків. Також законом передбачається гендерна квота серед учасників виборів. За словами Луценка, має бути 30% жінок, висунутих кандидатами у депутати. Нардеп Ірина Геращенко уточнила, що йдеться про не менше, як 30% представників однієї статі. "Якщо (серед тих, хто бере участь - УП) в місцевих виборах буде 30% чоловіків – це теж нормально", - сказала Геращенко.

Водночас закон встановлює механізм відкликання депутатів місцевих рад та місцевих голів.

В законі пропонується чітко встановити кількісний склад відповідних місцевих рад, який визначатиметься Центральною виборчою комісією до початку виборчого процесу чергових виборів в залежності від кількості виборців, які належать до відповідної територіальної громади, проживають на території області, району, району в місті.

Вибори мерів у містах, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч, проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості. Тобто для перемоги кандидат у мери має набрати щонайменше 50%+1 голосів виборців. Інакше буде оголошено другий тур виборів.

Вибори сільського, селищного, міського (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі - тобто в один тур.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та не прийняла закон, а ухвалила законопроект в першому читанні!!!!!!!
Відповісти
Останні новини
Верховна Рада прийняла закон про місцеві вибори
15 липень, 2015, 10:22