У Луцьку - «танці на кістках» героя Революції гідності

У Луцьку - «танці на кістках» героя  Революції гідності
Чиновники Луцької міської ради не можуть дійти компромісу з групою краєзнавців стосовно надгробного пам’ятника загиблого бійця Небесної Сотні Василя Мойсея.

Про це стало відомо під час засідання робочої групи громадськості та краєзнавців спільно з постійною комісією міської ради молоді, спорту та туризму з питань збереження та розвитку історичного середовища.

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко розповів, що на Меморіалі Вічної Слави, де похований герой Небесної Сотні Василь Мойсей, поставлять надгробний пам’ятник.

За його словами, пам'ятник робитиме відомий скульптор Ірина Дацюк. Вона максимально точно відобразить на білому мармурі риси обличчя усіх шести загиблих волинян, фігури будуть у натуральну величину. Родини Героїв Небесної Сотні попередньо погодили проект пам'ятника. Кошторис на проведення усіх робіт складає один мільйон 40 тисяч гривень. Для того, щоб зменшити навантаження на міський бюджет з казни міста буде витрачено 800 тисяч гривень, а інші 240 тисяч нам згідні надати благодійники.

«Це не той проект, який переміг у конкурсі, адже надгробний пам'ятник повинна вибирати родина. Вони обрали саме цей проект, тому ми його і ставимо. Це питання, не має вирішувати міськрада, а родичі», - сказав він.

Проте, члени робочої групи громадськості та краєзнавців виголосили свою категоричну не згоду з вибором цього монументу.

Викладач СНУ імені Лесі Українки Лариса Понедєльнік зазначила, що пам'ятник напрочуд «совковий».

«В ньому не видно хоробрості, гідності. Що він може навчити наших дітей? Нічого», - сказала вона.

Голова фонду «Архітектурна Волинь» Євген Ходаківський теж вважає, що цей пам'ятник – відлуння старих часів СРСР.

«Не треба так вже йти на поводу у батьків. Досить робити такі роботи у Луцьку», - вважає він.

Представник Автомайдану України Дмитро Федосій запропонував направити кошти взагалі в інше русло.

«Цей пам'ятник врятує чиєсь життя? Чи доцільно виділяти 800 тисяч гривень на шматок граніту, який не врятує жодного життя? Краще ці гроші витратити на бронежилети чи обладнання для наших бійців у АТО», - сказав він.

Члени робочої групи громадськості та краєзнавців вважають, що на меморіал треба ставити більш естетичний пам'ятник, який буде там виглядати краще.

«У мене складається враження, що почалась передвиборча кампанія. Це якійсь «танці на кістках», - обурився Сергій Григоренко.

Він також додав, що батьків і так втомила ця ситуація, їм не потрібні конкурси і обговорення, вони просто хочуть, щоб цей пам'ятник поставили і їх залишили у спокої.

Депутат Павло Данильчук зазначив, що питання надгробного пам'ятника підтримали на сесії міської ради і вже виділили кошти. Тим більше, на місці споруди вже стоїть фундамент. Він запропонував призупинити роботи на місяць.

«Подайте свої пропозиції, ми їх розглянемо», - звернувся він до громадськості та краєзнавців.

Проте, секретар міськради категорично заперечив можливість зупинки робіт.

«Я говорив з матір'ю Василя Мойсея. Вона вже втомлена від цього всього. Вона мені при зустрічі сказала, що коли ті конкурси будуть продовжувати, то вона власноруч викопає звідти тіло сина», - сказав він.

Члени робочої групи громадськості та краєзнавців в свою чергу заявили, що вони зберуться і будуть діяти самі, якщо міська рада не хоче рахуватись з їхньою думкою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 25
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ірина Дацюк - зовсім не скульптор, а звичайна аферистка. Всіх розводить, а пам'ятники - нікудишні.
Відповісти
Не робіть пам’ятника. На хороший не вистачить ні таланту ні коштів, а робити чергову показуху не варто. Покладіть велику гранітну плиту, закріпіть на ній бронзовий хрест і напис. Цього буде достатньо.

Але не робіть, як з вкраденого.
Плита має мати солідний розмір хоча б 2,5 х 2,5 х 0,5м і бронза, як бронза.
Щоб не було соромно і через сотню літ за могилу Героя.
Відповісти
А поховали ВАСИЛЯ МОЙСЕЯ там де Він заслужив, де й місце Герою.
Відповісти
Григоренко - молодець. Подобається його позиція. Хлопця на хвилі революції поховали на меморіалі, не дали навіть батькам оговтатися і рішення прийняти, тепер ще й не дають пам'ятник обрати. Майте совість, не лізьте, куди ваші носи не лізуть
Відповісти
Ситуація абсурдна - одні відмивають гроші, інші отримують відкати, треті піаряться, четверті заробляють сумнівну славу, п'яті - підвищують професійну кваліфікацію (я про скульптора). До речі, зі скандалом саме ця авторка перекреслила усі конкурси і встановила - не без допомоги чиновників міськради - так звану "фігуру інтелігента міста", або насправді - пам'ятник Кості Шишку на вулиці Лесі Українки. Таке враження, що вона монополізувала усі роботи такого типу у Луцьку, і більше ні художників, ні скульпторів у нас немає. Пам'ятник жахливий, навіть дуже. В порівнянні з тими, що уже стоять на Меморіалі слави, буде мати моторошний і справді "совкови" вигляд. Батьки зробили помилку, погодившись на те, аби тіло їхнього синв поховали у цьому місці. Їх теж щкода, на біді сім'ї хтось дуже добре заробляє, можна лише поспівчувати....Громадськість має сказати своє слово. Це наше місто. А чиновники міськради у нас на зарплаті.... А викладач університету - історик Лариса Понєдєльник!
Відповісти
Помилки розпочалися з самого початку: меморіал - не місце поховання, а місце народної Памяті. А Понедєльнік і Ходаківський - самі радянські совки, пережитки "розвинутого соціалізму". Хоч би закрили свої чорні роти зважаючи навіть на те, що мати пережила непоправне горе. Хлопця немає, тому "коментарі" щодо памятника згаданих вище "архітекторів", "науковців", майданівців і інших гандонів недоречні. Це ніж в серце матері.
Відповісти
Перепрошую. Доповню. Те, що виставлено на малюнку, може "зваяти" людина без елементарного смаку, без почуттів. Гірко від цих лжеархітекторів. Гірко і сумно. Можливо, пані Дацюк варто поміняти професію?.. Їй би курси крою та шиття, чи теплі шкарпетки вязати гачком?
Відповісти
Дуже правильно сказав Дмитро Федосій. Один мільйон соророк тисяч гривень за що? Шкода цього хлопця і всіх, що загинули і гинуть, бо у нас таки країна дурнів, і що саме страшне, то підлих, жадібних, лицемірних і зажерлвивих без сорому і совісті.
Відповісти
Дмитро Потапчук креативний дизайнер робить чудові дошки та памьятники.. Він би зробив те, що варте уваги..
Відповісти
Не потрібно прикриватися батьками полеглого героя. Їм, убитих горем, "навішають" чого завгодно, особливо, коли до справи береться аферистка Іра Дацюк!Нам болить смерть героя і не байдуже, який пам'ятник буде стояти на його могилі. Це повинно бути даниною вдячності йому від земляків і шаною батькам полеглого. Це не може бути халтура, яку через змову з владою намагається пропхнути та пройдисвітка. Очевидно, що гроші вже поділені між учасниками змови! Не може ця .... навіть ступати на священну землю могили героя!!! Порада: нехай ця "мисткиня" покаже свій диплом. Вона закінчила Львівський інститут декоративно-ужиткового мистецтва, факультет - кераміка. ЯКЕ ВІДНОШЕННЯ ЦЕ МАЄ ДО МОНУМЕНТАЛЬНОЇ СКУЛЬПТУРИ??? Нехай ліпить горщики і свистульки. Якщо можновладцям до цього байдуже, то нехай вони підуть полікуються до випускника Інституту харчової промисловості - у нього теж є диплом і про хвороби він теж щось знає!!!
Відповісти
А перепоховати на алею героїв в Гараджу не думали? Зняли б всі питання.
Відповісти
Логічно. Могила Героя Василя Мойсея на Меморіалі Слави виглядає осиротіло. Якщо має бути пам"яткик таким, як на фото зверху, то він мені нагадує тупу рекламу дерев"яних щитів. Жах!
Відповісти
Правильно! Рано чи пізно так і буде.
Відповісти
Люди, не обливайте брудом інших! Майте повагу до батьків, які затвердили цей проект! А як такі небайдужі говоріть знову ж таки з батьками, ініціюйте обговорення тощо!
Відповісти
Бідолашні батьки втомилися і хочуть чим швидше покінчити з цією суматокою і заспокоїтися.
Відповісти
Ви вірите у те, що батьки Василя Мойсея наполягають на спорудженні пам'ятника полеглому сину саме до свята Незалежності??? Це цинічні чиновницькі держиморди, які прийшли до влади на крові героїв, тепер ще й хочуть на цьому нажитися і поставити галочку за виконаний святковий захід (подивіться план заходів міськради до свята Незалежності)! Це ці цинічні чиновницькі держиморди довели ситуацію до трагічного абсурду, віддавши святу справу на поталу Ірині Дацюк!. Замість того, щоб спорудження монументу стало консолідуючою справою усієї громади, воно стало предметом торгів і дискусій. Це ці цинічні чиновницькі держиморди довели нещасних батьків до страшного відчаю, коли вони готові самостійно перепоховати сина. Шановні лучани! Не даймо торжествувати хамам, невігласам і заробітчанам! Не даймо поглумитися над пам'яттю героя і нашими почуттями та встановити відверту халтуру на Меморіалі Слави!
Відповісти
Як могли виділяти депутати з міського бюджету кошти без погодженого проекту? Дацюк не має відповідного сертифіката на розробку такого проекту,кошторису.Не зрозуміло, а хто замовник цих робіт? По нашому українському законодавству замовникомо цих робіт може бути лише департамет ЖКГ.
Відповісти
Маю пропозицію: Якщо чиновники міськради так вперто лобіюють інтереси Ірини Дацюк (із зрозумілих причин) і непорушні у своїх домаганнях, то слід взагалі відмовитися від цього "проекту" і грошей з бюджету міськради. Нехай ці кошти передадуть на діяльність "Чорного тюльпану"- ще багато мам не дочекалися своїх синочків. Розпочати збір коштів на спорудження гідного пам'ятника. Думаю, що лучани не залишаться осторонь цієї ініціативи. (Я готова долучитися посильною сумою коштів). Оголосити конкурс на кращий проект та забезпечити прозорість та громадське обговорення (до конкурсу не допускати Ірину Дацюк). Зустрітися з батьками Василя Мойсея і пояснити, що їм намагаються "втюхати" відверту халтуру, що на їхньому горі відверто заробляють. Показати батькам кращі проекти подібних пам'ятників у інших містах, щоб наочно довести їм убогість проекту Ірини Дацюк, який хочуть наваяти на могилі їх рідного сина (можливо люди не мали змоги порівнянь і розуміння цього питання). Пояснити батькам, що поспіх тут недоречний, адже їхній син став героєм, символом боротьби і уособленням прагнення свободи і гідності усіх волинян і монумент йому має бути відповідним, адже його поховання не звичайна могила на сільському чи міському цвинтарі, де родичі споруджують пам'ятник відповідно до своїх можливостей і естетичних вподобань. Побажати батькам терпіння і розуміння, що не кожному випадає таке пошанування, (на жаль посмертно), що їхній син стане прикладом для наслідування не тільки для наступних поколінь у родині, але й усіх волинян, щоб вони через багато років, прийшовши на його могилу і споглядаючи на пам'ятник, прониклися почуттям гордості і поваги, а не стояли і думали: що це за одоробло стоїть?
Відповісти
Казли, не трогайте Ларису Анатоліївну Понєдєльнік.Прекрасна людина, авторитетний історик, компетентний фахівець, красива жінка. Ларисо Анатоліївна, заочники випуску 2001 року, завжди з Вами
Відповісти
Вбили подонка Бузину... ще б ірину дацюк
Відповісти
Чем хуже-тем лучше. Быстрее перегрызётесь-быстрее...
Відповісти
виЇзджаю живи Ідрожи
Відповісти
А що Крымчанин робить на волинському сайті? Що їстоньки хочеться? Мордяку помити нічим? З рота смердить! Сидиш там у себе на острові - то й сиди! Дивися телевізор, мацковські новості, молися путіну і тішся, що у вас всьо харашо, а буде ше луччє! Памрьош в рассєє, как мечтал!
Відповісти
Узнаю интеллектуалку по изящным словесам.
Відповісти
Саме так, вельмишановний пане Крымчанин! Ми щиро раді від того, що Ви не втрачаєте інтересу до своєї Батьківщини і тому гортаєте українські сайти. Мабуть Вас мучать докори сумління за зраду, продажність, підлість, малодушність і чорну невдячність, які Ви проявили до своєї країни та колишніх співгромадян. Це тішить, бо якщо мучить совість, то ще не все втрачено. Так, ми маємо багато проблем і значну їх частину спричинили Ви, "крымчане". А у Вас проблем нема? Українці обов'язково здолають усі труднощі, бо це чесний і працьовитий народ. Змогли ж вони відбудувати і розвинути такий занедбаний і депресивний Крим! Через подолання проблем наше суспільство видужає! А що буде з Вами під керівництвом шизоїдного путіна? Одне втішає, що Бог є, і він усе бачить! Не питайте потім у Нього: за що? Вибачте, якщо мої "словеса" Вам видалися недостатньо "изящными"
Відповісти