На Ковельщині з’явиться ще одна пам’ятка історичного місцевого значення

На Ковельщині з’явиться ще одна пам’ятка історичного місцевого значення
У Ковельському районі може з’явитися ще одна пам’ятка історичного місцевого значення – документи вже подані у відповідні інстанції.

Мова йде за військове кладовище періоду Другої світової війни, яке знаходиться в лісі урочища «Мар’яне» на висоті «Медвежа», що поблизу села Мощена Ковельського району, - повідомляє "Слово Волині".

Воно було відкрите і освячене 26 жовтня 2012 року. Активісти пошукового загону «Відродження» ДП «Волинські старожитності» під керівництвом підполковника Вадима Дорофєєнка три роки тому за сприяння тодішнього Мощенського сільського голови А. Федорука прибули сюди, в урочище «Мар’яне», щоб впорядкувати могили воїнів Радянської армії, загиблих поблизу цього населеного пункту в 1944 році в боях за визволення Ковеля.

Командир пошукового загону «Відродження» пригадує, якими непростими були їхні перші кроки щодо пошуку, ексгумації останків та, якщо була на те можливість, встановлення особи загиблого бійця.

- Ми для проведення таких робіт маємо всі належні документи, вміємо вести пошукову роботу. Найбільш масштабною для нас вона була і ще триває в урочищі «Мар’яне». Нині на висоті «Ведмежа» вже перепоховані за християнським звичаєм та з військовими почестями більше двохсот бійців. Сюди ж ми переправляємо і останки тих армійців, які загинули в сусідніх населених пунктах від Мощеної.

Ось, приміром, неподалік села Гішин у жовтні 2014 року пошуковці розкопали останки шести військових, які найпевніше були розстріляні. Спершу нас завіряли, що у братській могилі лежать троє радянських льотчиків, але, коли ми її відкрили, всі присутні, в тому числі і представники місцевої сільської ради, побачили іншу картину. На нашу думку, - це була одна із розвідувальних груп, - пригадує Вадим Дорофєєнко.

Він показує копію карти 1942 року УРСР Волинської області тодішнього Генерального штабу Радянської армії і твердить, що вздовж лінії окоп, а саме від Дольська Турійського району до села Мощена, в землі ще лежать сотні загиблих Радянських воїнів, пам'ять про яких необхідно увіковічнити. Вадим Дорофєєнко каже, що після того як закінчаться бойові дії на Сході України, пошукова робота загону на цій місцевості ввійде в активну фазу.

До речі, днями Президент України Петро Порошенко за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагородив орденом Богдана Хмельницького III ступеня підполковника Збройних Сил України В. Дорофєєнка.

Пошуковий загін «Відродження» має намір згодом облаштувати тут – на висоті «Ведмежа» – військовий майданчик із окопами, дзотами і воєнною тодішньою технікою. Їхні задуми вже схвалило керівництво Ковельської РДА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Верчук сказиться.
Відповісти
Молодці хлопці. У наш непростий час знаходити сили, бажання, засоби і час на таку річ... Молодці. Чув, що в цього Дорофеєнка в тому загоні половина людей- АТОшники. Правда це, хто знає?
Відповісти