Українського митрополита Шептицького Ватикан оголосить святим

Українського митрополита Шептицького Ватикан оголосить святим
Папа римський Франциск оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, який є необхідним для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків.

Шептицький був видатним реформатором та меценатом УГКЦ, промотором ідеї незалежної української держави, повідомляє Польське радіо.

Постать Андрея Шептицького неоднозначно сприймається багатьма істориками: його звинувачують у прихильному ставленні до нацистів у 1941-му, хоча сам ієрарх багаторазово засуджував дії гітлерівців і вважав, що вони призведуть до деградації людства, якої ще не було в історії.

Попередні спроби беатифікації Шептицького у 50-х та 60-х роках минулого століття були відкинуті Ватиканом, зокрема через втручання примаса Польщі архієпископа Станіслава Вишинського.

Натомість Іван Павло ІІ під час візиту до Львова у 2001-му захоплювався пастирською діяльністю владики Андрея та висловив сподівання, що колись Шептицький долучиться до сонму святих.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
..і кому зараз потрібна ця тяганина з мертвечиною?...
Відповісти
Хм...одного з найвизначніших носіїв українства, ідеї державності та української церкви, знакову постать в історії нашої держави, відзначену на найвищих світових рівнях, Ви називаєте "мертвечиною"??
Відповісти
це не цей геній вітав Гітлера в 1941 і тісно співпрацював з нацистами, а потім лив крокодилові сльози "о как же ошибалась я"
Відповісти
Несприйняття Шептицьким руху Бандери проявилося у засудженні привітання, яке використовував рух. Як і багато інших праворадикальних рухів того часу, ОУН Бандери розробили для вітання особливу фразу та салют піднятою рукою. Одна людина промовляла: «Слава Україні!», а інша відповідала: «Героям слава!» В інструкції від 6 вересня 1941 року Шептицький зауважив, що використання «Слава Україні» тут заміщає традиційне західноукраїнське привітання «Слава Ісусу Христу!». Шептицький написав: «Очевидно, ніхто з українців не може мати нічого проти поклику “Слава Україні”, але тим словом заступити акт релігійного прославлення Христа є виразною тенденцією усунути Христа і поставити батьківщину на його місце, значить є ознакою виразної безбожницької тенденції, що обманює наївних українських патріотів».
Цікаво?!
Відповісти