Лучани можуть відвідати віртуальні екскурсії Луцьком. ВІДЕО

Лучани можуть відвідати віртуальні екскурсії Луцьком. ВІДЕО
Проект «Територія "М"» громадської організації «Брейншторм» розпочинає відеоекскурсії історичними місцями Луцька.

Дослідник історії нашого міста Олександр Котис розповідатиме про найцікавіші та найзагадковіші місця, розкриватиме секрети відомих лучанам локацій та місць з таємницями.

Перший випуск присвячений історії костелу єзуїтів (нині Кафедральний костел святих Петра і Павла) та єзуїтського колегіуму ХVІІ століття. Дослідник розповів про історію спорудження пам’ятки, особливість її веж та таємниці скульптур всередині собору.

Виявилось, що над будівництвом архітектурного шедевру працювали до десяти різних архітекторів. Як розповідає історик, першим автором проекту костелу був Джакомо Бріано, архітектор-єзуїт, італієць за походженням. Костел завершили будувати 1634 року.

На жаль, донині від нього небагато лишилось, оскільки після пожежі 1724 року його суттєво перебудували.

«В самому костелі збереглося багато творів мистецтва різних часових періодів. На стінах храму збереглись давні італійські полотна. Привертають увагу меморіальні дошки та епітафії…», - розповідає дослідник.

Показав Олександр Котис місця непризначені для загалу, зокрема, ризницю, де священики зберігають облачення. Далі історик пропонує до уваги екскурсію у прибудований до храму єзуїтський колегіум (нині Волинський технікум Національного університету харчових технологій).

«Викладання у колегіумі було безкоштовним і проводилось на високому рівні. Тут, крім лучан, вчились ще мешканці Острога, Києва і Львова. Окрім різних теологічних дисциплін, тут викладали фізику, математику, етику і кілька мов. Дуже цікаво, що єзуїти займалися фехтуванням, танцями і навіть театром. Звичайно, у колегіумі діяла ще досить велика бібліотека», - відає дослідник.

Нині ж у приміщенні колись єзуїтського колегіуму продовжує діє сучасний коледж, де студенти опановують «мистецтво» харчових технологій.

Ще Олександр Котис провів екскурсію у глибокі підземелля під архітектурною спорудою, які свого часу виконували функції підземного храму, трапезної, усипальниці та навіть в’язниці, а нині ж є туристичною пам’яткою лучан.

Луцьк має ще багато невіданих секретів і таємниць. І Олександр Котис обіцяє розповісти чимало цікавого з історії міста у відеомандрівках разом з Територією «М».

Інформацію про діяльність ГО «Брейншторм» та подальші відео «Території "М"» знаходьте на сторінках у соціальних мережах: http://vk.com/brainstorm_lutsk


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.