Жителі Ковельщини обговорювали питання адмінреформи

Жителі Ковельщини обговорювали питання адмінреформи
У Тойкуті Ковельського р-ну на громадське віче зібралося чимало люду – обговорювали питання адмінреформи.

У Перспективному плані, котрий схвалили на сесії облради волинські депутати, Тойкут входить до складу об’єднаної громади з центром у селі Дубове, інформує прес-служба Офісу реформ у Волинській області.

Сюди ж, як сказано у проекті, мають увійти ще Городищенська, Облапська, Доротищенська сільські ради. Та й варто зауважити, що всі ці населені пункти у перспективі могли би об’єднатися з Ковелем, біля котрого зовсім поряд, але… Словом, громада поки не визначилася і навіть більше – під час недільного обговорення висловила думку про те, що й їхнє село може бути центром.

Спочатку Тойкутський сільський голова Василь Зінчук виніс на обговорення пропозицію, яка надійшла від Дубівської сільської ради, – про входження Тойкутської сільради в склад об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у Дубовому. Таку пропозицію одразу відхилили і наголосили, що мають щодо цього власне бачення. Навіть аргументували – історичним фактом відновлення справедливості та відродження слави колишнього містечка Несухоїжі.

У склад об’єднаної громади пропонують долучити не лише села Ковельщини, а й сусідніх районів, зокрема – Стобихівської, Карасинської та Сошичнянської сільських рад Камінь-Каширського району, Солов’ївської та Сереховичівської – Старовижівського.

Голови Ковельської районної ради Ігор Верчук, райдержадміністрації Віктор Козак та експерт Офісу реформ Петро Гоцалюк, звісно, не протистояли такій активності й ініціативності громади, але наголошували, що процес цього об’єднання стане тривалим, бо ж потрібно вносити зміни до Перспективного плану. Тому пропонували все обдумати. Водночас пообіцяли підтримати будь-яке рішення Тойкутської громади, аби лише воно було законним.

Але в такій ситуації варто пам’ятати: держава дійсно дає шанс вирішити все на місцях – добровільно. Але при цьому у жодному випадку не можна забувати головного – громада повинна бути спроможною. Адже вона сама зароблятиме і сама розпоряджатиметься коштами. Сама й забезпечуватиме якість життя своїх мешканців та відповідно – послуг, які їм надаватиме.

Серед повноважень, котрі поки в Україні отримали лише міста обласного значення, довівши спроможність відповідати за власні дії, будуть власні. А це – планування розвитку громади та формування бюджету, економічний розвиток, залучення інвестицій, розвиток підприємництва, управління земельними ресурсами, надання дозволів на будівництво, прийняття будівель в експлуатацію, розвиток місцевої інфраструктури (утримання та будівництво доріг, водо-, газо-, теплопостачання та водовідведення і благоустрій території), надання житлово-комунальних послуг, утримання вулиць і доріг на території громади, організація пасажирських перевезень, громадська безпека силами муніципальної поліції, пожежна охорона.

Крім того, будуть ще й делеговані державою повноваження – надання соціальної допомоги, адміністративних послуг через спеціальні центри, створені у громаді, також управління школами, дитсадками та надання первинної медичної допомоги, утримання й організація роботи будинків культури, клубів, бібліотек, стадіонів, спортмайданчиків…

А для цього потрібні кошти, приміщення й головне – фахівці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Жителі Ковельщини обговорювали питання адмінреформи
21 липень, 2015, 18:37