Луцькі діти взяли участь в унікальній міжнародній «тусовці». ФОТО

Луцькі діти взяли участь в унікальній міжнародній «тусовці». ФОТО
Півтора десятка волинських дітей отримали можливість майже місяць відпочивати, змагатися та вчитися у Польщі.

Діти брали участь у так званій Міжнародній Парафіяді для дітей та молоді, яка відбулася у сусідній країні з 28 червня по 17 липня.

Захід має унікальний формат, основою якого є антична грецька тріада – «стадіон – театр – храм», що символізує гармонійний розвиток особистості через віру, мистецтво та спорт.

Парафіядовий рух був започаткований у Польщі у 1988 році отцем Ордену Піярів Йозефом Йонцем. (До слова Йозеф Йонц загинув в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року). На Парафіяду щороку приїздить близько 4 тисяч дітей з різних країн світу – України, Білорусії, Латвії, Литви, Росії, Казахстану, Німеччини, Іспанії.

Цьогорічна Парафіяда стала 27-ою. Маленькі волиняни взяли у ній участь завдяки активній роботі членів Товариства польського мистецтва «Барви рубежів», які й опікувалися цією поїздкою. За словами керівника групи дітей з Волині Юліани Лукач, захід ділиться на дві частини: перша – двотижневе дозвілля та навчання у літньому таборі у горах, друга – конкурсні змагання у Варшаві.

За підсумками багатьох конкурсів Міжнародної Парафіяди для дітей та молоді найкращою стала команда із міста Долина Івано-Франківської області.

«Наші луцькі діти також приїхали з нагородами. 16-річна лучанка Олеся Самочко посіла перше місце у конкурсі сакральної пісні, - пишається дівчиною керівник групи. – Крім того, саме діти з Волині співали під час меси на офіційному відкритті Парафіяди. Не кожному випадає така нагода. Це дуже почесно».

Під час першої частини Парафіяди маленькі лучани відвідували заняття з польської мови, тематичні вечори, співи та релігійні меси. Крім того, діти разом з іншими учасниками Парафіяди їздили на екскурсії до Закопан та Кракова, каталися верхи, слухали музику гуралів – місцевого населення Татр. Фінал Парафіяди відбувався з 12 по 17 липня у столиці Польщі.

«В конкурсі малюнків діти зображували тему «Не такий слабкий ангел, як його малюють». Один український хлопчик намалював ангела з автоматом у руці», - розповідає Юліана Лукач та додає, що учасники Парафіяди щиро співчували українцям з приводу війни.

Ще одна особливість Парафіяди – її релігійно-духовна складова. Крім активних занять учасники заходу щодня відвідували костел, де спілкувалися зі священиком та отримували від нього духовні настанови.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі діти взяли участь в унікальній міжнародній «тусовці». ФОТО
23 липень, 2015, 12:14