Поради абітурієнтам в останній тиждень вступної кампанії

Поради абітурієнтам в останній тиждень вступної кампанії
Звертаємо увагу абітурієнтів на окремі аспекти, що можуть мати вирішальне значення для вступу.

Інформує сайт Громадянської мережі ОПОРА.

1. Змінені обсяги державного замовлення

Кілька днів тому на сайті Міністерства освіти і науки України було оприлюднено рішення про зміни обсягів державного замовлення у навчальних закладах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України. Тож кожному абітурієнту варто звернути увагу чи змінився обсяг державного замовлення на ті спеціальності, куди вже подано заяви на участь у конкурсі, або ж на ті, куди абітурієнт лише планує подавати заяви.

Крім того, варто перевірити, чи дані про місця державного замовлення, що оприлюднені на офіційному сайті МОН, відповідають тим, що відображені в Інформаційній системі «Конкурс». Адже усі вищі навчальні заклади до 24 липня 2015 р. мали внести до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, звідки отримує дані ІС «Конкурс», інформацію про загальну кількість місць державного замовлення, в тому числі квот цільового прийому, а також кількість місць для осіб, які вступають поза конкурсом. У випадку виявлення розбіжностей, просимо звертатися за поясненнями до конкретних вузів, а також повідомляти на консультаційний телефон ОПОРИ – 098 844 29 65.

2. Квоти для цільовиків та пільговиків

Вступникам варто розуміти, що доведені вищому навчальному закладу загальні обсяги державного замовлення включають також місця для тих, хто має право на позаконкурсний вступ, а також має цільове направлення.

Квота для пільговиків. В Умовах прийому на навчання до ВНЗ у 2015 році зазначено, що кількість місць для пільговиків не повинна бути менше 20% від обсягу державного замовлення, але не менше одного місця. ВНЗ самостійно визначає такий % при затвердженні Правил прийому до свого навчального закладу. Зазвичай після отримання даних про обсяг державного замовлення приймальна комісія на своєму засіданні визначає кількісні дані щодо місць для пільговиків (задля уникнення питань щодо округлення до більшого чи меншого числа, якщо результат не є цілим числом) та оприлюднює їх на своєму сайті, а також заносить у ЄДЕБО.

Особи, які мають цільові направлення. Зарахування на навчання цієї категорії осіб також відбувається за окремим конкурсом, причому з дотриманням умови, що на одне бюджетне місце має претендувати 1,5 особи у ВНЗ III-IV рівнів акредитації та 1,3 при вступі у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Як вже зазначалося, місця для цільовиків входять у загальний обсяг державного замовлення, доведеного конкретному вишу.

З квотами для осіб, які вступають за цільовим направленням у ВНЗ, що підпорядковані МОН можна ознайомитися тут:

квоти прийому сільської молоді до ВНЗ у 2015 році 3-4 р.а.(для ВНЗ)
квоти прийому сільської молоді до ВНЗ у 2015 році 3-4 р.а. (для замовників)
квоти прийому сільської молоді до ВНЗ у 2015 році 1-2 р.а. (для замовників)

Радимо не легковажити цією інформацією, адже в окремих ВНЗ, квота для цільовиків може складати близько половини державних місць. Для прикладу наведемо дані з тих ВНЗ, які тримали найбільші квоти для прийому цієї категорії вступників.

3. Формування списків рекомендованих на бюджет

Зважаючи на численні запитання абітурієнтів, який показник буде визначальним при формуванні пропозицій щодо зарахування на місця державного замовлення – пріоритетність чи конкурсний бал, а також хто саме їх формуватиме – приймальна комісія чи автоматизована система, наголошуємо: списки осіб, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр формуватимуться за конкурсним балом вступників. Пріоритет заяви братимуться до уваги тоді, коли абітурієнт може одночасно бути рекомендованим до зарахування на кілька спеціальностей чи у кілька ВНЗ.

Наприклад, між абітурієнтом з конкурсним балом 180 та пріоритетом №13 і абітурієнтом з балом 175 та пріоритетом №1 першим буде рекомендованих саме абітурієнт, який має більшу кількість балів.

Формування пропозицій щодо рекомендації до зарахування здійснюватиметься автоматизовано. При цьому братимуться до уваги такі показники як загальна кількість місць державного замовлення за напрямами, квоти цільового прийому та для осіб, які мають право на позаконкурсний вступ, присвоєна заявам пріоритетність.

4. Подання оригіналів документів.


Однією із новацій цьогорічного вступу є умова подавати оригінали документів лише після отримання рекомендацій. Відповідно до п.5 р.VI Умов прийому оригінали документів при участі в конкурсі на місця, що фінансуються за кошти державного бюджету, вступником подають лише один раз при виборі місця навчання (виконання вимог зарахування). Тож абітурієнтам варто пам’ятати, що ті приймальні комісії, які вже зараз телефонують та пропонують приносити оригінали документів, ймовірно, намагаються ввести Вас в оману. Адже пізніше, 4 серпня, коли будуть оприлюднені списки рекомендованих на бюджетні місця, такі приймальні комісії можуть не повернути оригінали документів, в результаті чого абітурієнт зможе бути зарахований лише за контрактом.

5. Рекомендації на навчання за контрактом.

Умови прийому визначають, що рекомендації на навчання за кошти фізичних/юридичних осіб (на контракт) надається за всіма пріоритетами, зазначеними вступником під час подання заяв. Оскільки згаданий документ містить лише крайній термін виконання вимог до зарахування на місця, що фінансуються за кошти фізичних і юридичних осіб – не пізніше 15 серпня, та безпосереднього зарахування – не пізніше 17 серпня, вступнику варто розуміти, що:

терміни надання рекомендацій на зарахування за контрактом можуть відрізнятися в залежності від ВНЗ. Очевидно, що вже 4 серпня навчальні заклади будуть оприлюднювати списки рекомендованих до зарахування на ті спеціальності, де відсутня квота на навчання за кошти державного бюджету. Крім того, з 4 серпня виші можуть надавати в межах ліцензованого обсягу рекомендації на контракт на ті спеціальності, де наявні місця державного замовлення;
терміни виконання вимог до зарахування (подання оригіналів документів) на контракту форму навчання визначає навчальний заклад самостійно, тож ці строки можуть відрізнятися в різних ВНЗ;
договір щодо навчання за контрактом має укладатися після видання наказу про зарахування.

І останнє, але дуже важливе уточнення для тих абітурієнтів, які матимуть високий конкурсний бал і є першими в списку осіб, рекомендованих на контракт. Розділ XVII умов прийому передбачає можливість не пізніше 18:00 12 серпня зарахувати їх на вакантні місця державного замовлення за умови, що подали в приймальну комісію оригінали відповідних документів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Поради абітурієнтам в останній тиждень вступної кампанії
26 липень, 2015, 19:30