Україна позбавила великі російські компанії ліцензій

Україна позбавила великі російські компанії ліцензій
Український фондовий ринок "зачистили" від майже всіх крупних гравців-брокерів із російськими активами. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України позбавила ліцензії сім таких компаній.

Про це повідомляє Коммерсант.

Великі гравці на вторинному ринку облігацій – "ВТБ" і "Сбєрбанк" – зможуть продовжити роботу через українських брокерів, а бізнес решти учасників був несуттєвий.

Таким чином, відкликання ліцензій у цьому випадку – скоріше політичний захід. Серед компаній, у яких забрали ліцензії, – українські "дочки" "Сбєрбанку" ("Сбєрбанк Росії" і "VS Банк"), групи ВТБ (ВТБ-Банк і БМ-Банк), підконтрольний "Внєшекономбанку" "Промінвестбанк", дочірнє підприємство російської компанії "Алор" (брокер "Алор Україна") і "дочка" найбільшого російського реєстратора Р.О.С.Т. (Реєстратор "Р.О.С.Т. Україна").

Причинами відкликання ліцензій Нацкомісія називає "документальне підтвердження встановлення факту контролю за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, що здійснюють збройну агресію проти України".

Експерти говорять, що відкликання ліцензій російських компаній суттєво не вплине на фондовий ринок України. Водночас ці фінустанови й надалі продовжать працювати на банківському ринку України, там обмеження до них не застосовували.

Російський "Альфа-Банк" ліцензії на фондовому ринку не позбавили. Адже формально він не підпадає під дію закону, бо зареєстрований як "дочка" міжнародної групи з материнською структурою "Альфа Груп" (Кіпр). Такі підстави для відкликання ліцензій містяться в законі України "Про ліцензування видів господарської діяльності" від 2 березня 2015 N222-VIII, який набрав чинності 28 червня. Він змінює принципи ліцензування в різних секторах, таких як освіта, телебачення, радіомовлення, фармацевтика, а також діяльність на ринку цінних паперів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А МТС коли позбавлять ліцензії?
Відповісти