У Києві на мітингу на захист мови билися з «Беркутом». ФОТО. ВІДЕО

У Києві на мітингу на захист мови билися з «Беркутом». ФОТО. ВІДЕО
Після того, як Верховна Рада у вівторок, 3 липня прийняла «мовний» закон, у Києві біля Українського дому зібралася акція протесту.

Першим оголосив про збір людей лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок у блозі на Українській правді. «Окупанти відкрито пішли війною на Україну та українців. Оголошуємо національну мобілізацію. Дамо гідну відсіч агресорам. До зброї! Збір у Києві біля Українського Дому. Вже", - написав він о 18:40 у вівторок.

Про це пище Українська правда


Як відомо, на середу, 4 липня в Українському Домі заплановано провести підсускову прес-конференцію Президента України Віктора Януковича.

Близько 21:00 біля Українського дому відбулася масова сутичка працівників спецпідрозділу «Беркут» з учасниками акції на захист української мови.


В ході сутички невідомі в масках застосували проти "Беркута" газові балончики. Під час бійки постраждали декілька учасників акції опозиції та працівники "Беркуту".


Лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк запевнив працівників правоохоронних органів, що це не представники опозиції використовували газ.

«Міліція не застосовувала будь-яких спецзасобів, включаючи сльозогінний газ, а навпаки, проти "Беркуту" декілька невідомих осіб у масках застосували рідину з аерозольного балончика", - цитує міліцію УНІАН. Міліція повідомила, що жодного з учасників сутички не затримано.

Дещо пізніше, о 21:55 міліція відвела колону «Беркуту» від Українського дому.

Під вигуки натовпу «Ганьба!» співробітники "Беркуту" колоною відійшли від будівлі. Арсеній Яценюк повідомив: «Ми домовились вони прибирають міліцію, ми не ставимо намети».

ТСН пише, що на під Українським домом зібралося близько 1,5 тисячі прихильників опозиції.

Тим часом «Беркут» лишився біля мітингуючих. Колона спецпідрозділу "Беркуту" розмістилася на вулиці Трьохсвятительській поблизу Українського дому. Станом на 23:10 сім автобусів з працівниками залишалися неподалік дому незважаючи на команду відступити.

Учасники акції протесту мають намір лишитися біля українського дому на ніч. А Яценюк заявив, що на четверту годину ночі працівники міліції планують розгін акції на захист української мови під Українським домом.

Політик нагадав, що близько 100 осіб змогли протистояти "озброєним до зубів" представникам "Беркуту".

"На четверту годину ночі вони планують сюди підігнати спецпідрозділ "Барс" для того, щоб розігнати мирну акцію", - розповів він.

Глава фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем’якін повідомив, що народні депутати збираються залишатися на ніч біля Українського дому.

Тим часом Олег Тягнибок закликав мітингувальників сконцентруватися на верхньому майданчику перед входом до Українського дому.

"400 співробітників спецпідрозділу зібралися по обидва боки від Українського дому, які збираються витісняти нас від входу, бо Янукович у середу проводить тут прес-конференцію. Ми можемо їх не пустити до Українського дому", - сказав Тягнибок.

У свою чергу депутат В'ячеслав Кириленко сказав, що у регіонах біля обласних адміністрацій починаються акції протесту.

"Там буде оголошено заклик їхати до Києва. Частина виїхала вже сьогодні. Тому завдання влади розігнати нас цієї ночі", - зазначив він.

На питання, що акція протесту може завадити Януковичу потрапити до Українського дому, Кириленко зазначив: "Ми не окупували Український дім. Туди є десяток входів та виходів".

Нагадаємо, п'ять депутатів від «Нашої України», в тому числі і Кириленко, оголосили безстрокове голодування на знак протесту проти прийняття мовного закону.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Соромно жити в такій країні. Сором перед дітьми, що в них украли майбутнє.
Відповісти
що, даунбасівці, довірливі супер-лохи, облизалися? і де ваші сподівання халяви від братків? тепер ще й москальськими кріпаками шлеппери вас пороблять. туди вам і дорога, якщо не опамятаєтесь
Відповісти
"... мнє за дєржаву абідна..."
Відповісти
Останні новини
У Києві на мітингу на захист мови билися з «Беркутом». ФОТО. ВІДЕО
04 липень, 2012, 00:15