Україні загрожує газовий колапс

Україні загрожує газовий колапс
З 1 липня 2015 року оплата за газ, що надходить від споживачів на спеціальні рахунки «Ощадбанку», не розподіляється між учасниками ринку.

"Зміна Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) алгоритму розподілу коштів на ринку природного газу призвело до зупинки платежів між учасниками газового ринку". Про це заявила Енергетична Асоціація України (ЕАУ). В асоціації відзначили, що з початку місяця накопичилося вже понад 0,5 млрд грн, у тому числі виручка за відпущений газ НАК "Нафтогаз України", за послуги ПАТ "Укртрансгаз" та інших учасників ринку,- пише РБК Україна.

"Колапс загрожує дефіцитом коштів для закупівлі газу на зиму і невиплатою заробітних плат десяткам тисяч працівників газової галузі. Розрахунки зупинилися через те, що НКРЕКП постановою №1558 прийняла і ввела в дію з 1 липня 2015 року новий алгоритм Розподілу коштів, які надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання гарантованих постачальників природного газу", - зазначили в ЕАУ.

Згідно з новим алгоритмом, постачальник природного газу, на рахунок якого надійшли гроші від споживача, повинен перенаправити їх на рахунки НАК "Нафтогаз України" в якості оплати боргів інших учасників газового ринку. Фактично постачальник за цим алгоритмом повинен безпідставно розпорядитися чужими грошима, що суперечить законодавству, може бути кваліфіковано, як злочин. "Отримання оплати за таким механізмом ...суперечить нормам чинного законодавства", - зазначає у листі до НКРЕКП перший заступник "Нафтогазу України" Сергій Перелома.

У своїй заяві ЕАУ рекомендує НКРЕКП "терміново привести алгоритм і нормативи розподілу коштів у відповідність з чинним законодавством".

Нагадаємо, що для забезпечення прозорого розподілу коштів між учасниками газового ринку існують спеціальні рахунки (розподільчі рахунки), відкриті в державних банках. Саме на ці рахунки надходять оплата від споживачів за природний газ. НКРЕКП затверджує алгоритм розподілу надходять на зазначені рахунки коштів між учасниками ринку. Банк, згідно цього алгоритму, розподіляє кошти між учасниками ринку: НАК "Нафтогаз України", "Укртрансгаз", газорозподільними та постачають компаніями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: газ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
немає газу бо не так ділять кошти, які надходять. ось і вся проблема, общак не поділили...
Відповісти
Еще от Юльки все кричат, что своего газа с лихвой хватает на нужды населения. И он должен быть дешевым. И Янук об этом говорил и Яйценюк. Однако жлобство зашкаливает. Еще раз поднимут цену и все. Смерекой в буржуйке все станут греться.
Відповісти
Останні новини
Україні загрожує газовий колапс
28 липень, 2015, 15:36