У Луцьку встановили маятник Фуко

У Луцьку встановили маятник Фуко
Для популяризації науки та винаходів людства в центральному холі спортивно-розважальному комплексі у Луцьку на Карбишева, 1, встановлено маятник Фуко.

Він використовується для експериментальної демонстрації добового обертання Землі.

В Україні маятники Фуко є лише в декількох містах: Києві, Харкові, Львові, Ужгороді та Переяславі-Хмельницькому.

Довідка: вперше публічна демонстрація маятника Фуко була здійснена в 1851 році в Паризькому Пантеоні: під куполом Пантеону винахідник Леон Фуко підвісив металеву кулю масою 28 кг із закріпленим на ньому вістрям на сталевому дроті довжиною 67 м. Кріплення маятника дозволяло йому вільно коливатися у всіх напрямках, під точкою кріплення було зроблено кругове огородження діаметром 6 метрів, по краю огорожі була насипана піщана доріжка таким чином, щоб маятник в своєму русі міг при її перетині прокреслюють на піску позначки.

Період коливання маятника при такій довжині підвісу становив 16,4 секунд, при кожному коливанні відхилення від попереднього перетину піщаної доріжки становило ~ 3 мм, за годину площина коливань маятника повернулась більш ніж на 11 ° за годинниковою стрілкою, тобто приблизно за 32 години здійснила повний оборот і повернулася в колишнє положення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво... Ще цікавіше де він саме встановлений))))
Відповісти
Маятник Фуко був колись встановлений і Луцьку, в музеї атеізму (розміщувався за радянськихчасів у будівлі костелу Петра і Павла). Там же була досить цікава експозиція, що розповідала про побудову всесвіту, про космос, про історію виникнення релігії. Потім це все знесли (на жаль). Єкспозиція була дійсно цікавою, до музею водили всіх школярів міста, і в тому числі завжди показували експеремент з маятником Фуко, який доводив, що Земля дійсно обертається навколо своєї осі. Давно це було....
Відповісти
Це яким треба бути дебілом щоб влаштувати музей атеїзму в костелі! Совок головного мозку.
Відповісти
Можливо, костел і справді не найкраще місце для такої експозиції, зате я і досі (хоча вже не молодий, школу більше 25 років тому закінчив), знаю що таке маятник Фуко і точно знаю, що саме Земля обертаєтьс08я Сонця а не навпаки. Совок, як ви висловились, давав гарну середню освіту ВСІМ, в УСІХ школах, а не тільки в обраних як зараз, і рівень освітченості загалом був вищим, аніж зараз. Не вірите? Спробуйте запитати теперішніх школярів 7-8 класів, чи знають вони, що таке маятник Фуко і які планети обертаються навколо нашого Сонця.
Відповісти
фуко б щиро зрадів
а так - воно комусь треба?
Відповісти