Як на Ковельщині проходить добровільне об'єднання територіальних громад. ВІДЕО

Як на Ковельщині проходить добровільне об'єднання територіальних громад. ВІДЕО
На Ковельщині до складу сільської ради, окрім Дубового, входять також села Бахів та Вербка.

Дубівська сільська рада — одна із самодостатніх місцевих громад у Ковельському районі. Лише цього року з місцевого бюджету виділили 200 тисяч на енергоефективні заходи в місцевій школі, йдеться у сюжеті Телевізійного Центру Ковель.

Нещодавно в селі Вербка відкрили нове приміщення бібліотеки. Згодом — тут же, у купленій з аукціону за кошти громади будівлі, облаштують і сільський клуб. Здавалося б, прихильників ідеї об'єднатися з дубівчанами в процесі реформи місцевого самоврядування можна буде шикувати в чергу. Однак, поки що всі їхні пропозиції про “добровільний шлюб” громади сусідів ввічливо ігнорують.

“Ми ініціювали об'єднання (приєднання до нас) громад сіл Городище, Облапи, Секунь, Тойкут і Доротище. Ми почали розказувати, яка перспектива, то люди, як не дивно, сказали, що нам краще об'єднуватися з Дубовою. Але, знову таки, не знаю, хто на це впливає, але місцеві депутати такого рішення не прийняли. Так само відбулися збори і в Доротищі, і в Тойкуті. Не хочу сказати, що в них самодостатня сільська рада. Але вони самі хочуть, щоб в них був центр громади. І вони самі хочуть приєднати до себе 7-8 сільських рад з Камінь-Каширського та Старовижівського району. Але це треба все рахувати, чи буде спроможною така громада”, - каже Дубівський сільський голова Павло Безека.

Фінансово спроможною на сьогодні є ще одна приміська адміністративно-територіальна одиниця — Люблинецька селищна рада з бюджетом близько 5 млн. гривень.

Оптимістично дивляться на реформу в курортній столиці Волині — Світязі.

Оскільки за взірець адміністративно-територіальної реформи в Україні взяли саме польську модель управління, в нагоді волинянам може стати багаторічний досвід партнерства органів місцевого самоврядування країн-сусідів. Практичну допомогу волинянам, окрім гмін та міст-побратимів, готове надати і Генеральне консульство РП в Луцьку.

Проте, що і сьогодні реформа залишає багато дискусійних питань — також факт очевидний.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Світязь, Підманево, Грабово, Пульмо і Смоляри приєднаються до Польщц. А що їм тут робити?
Відповісти
Останні новини
Як на Ковельщині проходить добровільне об'єднання територіальних громад. ВІДЕО
29 липень, 2015, 10:57