«Бандера не воював зброєю, а воював словом», - ветерани УПА на «Бандерштаті»

«Бандера не воював зброєю, а воював словом», - ветерани УПА на «Бандерштаті»
2 серпня гутірткову сцену відкрили ветерани УПА.

Почав виступ голова Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура, який закликав усіх присутніх до патріотизму та віри в нашу перемогу, повідомляє прес-служба фестивалю.

Він розповів про боротьбу УПА за самостійність України, наголосивши, що в УПА воювало 15 батальйонів різної національності, але всі вони були об`єднанні спільною метою – створення незалежної країни. Він також зазначив, що для нього є дуже дивним, що у нас в Україні є багато національних меншин, а української немає.

Потім він передав слово Барбелюк Тетяні – патріотові, поетесі, ветерану УПА. Тетяна розповіла про провідника ОУН УПА Степана Бандеру.

«Бандера не воював зброєю, як багато хто вважає зараз, а воював словом. Його слова стали пророчими, він сказав, що настане час, і на вітання «Слава Україні відгукнуться мільйони», - жінка наголосила на тому, що ветерани зброю не складали і до перемоги будуть з молодими – словами, діями, душами, бо вірять в молодь.

«Всіх патріотів називають бандерівцями, хоча й Бандери вже немає. Але ж це означає, що бояться. І правильно, хай бояться нас вороги», – завершила Тетяна.

Після цього слово взяла станична міста Луцька пані Марія Ткачук та прочитала вірш «Відповідь окупантам» та розповіла про репресії, голодування та всі ті тяжби, що довелося винести ветеранам. Говорили про те, що жертви Героїв, що поклали свої голови і життя за незалежність були не даремними. Бо ж якби не було б їх, не було б і Акту про незалежність.

Усі ветерани неодноразово підкреслили, що дуже цінують те, що молодь виявляє патріотизм та показує незламність українського духу. Вони наголосили, що те, що ми всі зібрались на Бандерштаті вони розглядають як потужну подію, бо тут зібрався дух української нації. Той дух, що живе поколіннями, дух, що був притаманний воїнам УПА, яка свідомо віддавала життя за те, щоб майбутні покоління були вільними.

Закінчився виступ тим, що наші Герої заспівали повстанську пісню та залишилися трохи посидіти та поспілкуватись поза сценою з усіма охочими. А таких було багато, бо такі зустрічі є надзвичайно важливими для нас ще й тому, що з кожним роком наших шановних ветеранів стає все менше. Тому треба цінувати такі моменти та закарбовувати в пам'яті, щоб пронести їх слова та ідеї крізь часи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От рук УПА ... погибло до 100 тыс. человек, из которых 80-90% - это мирное население.... (Хадашот, №7, 2015)
Відповісти
щербата сокира, зашморг з налигача. Ну, часом шмайсер...
Відповісти
Це були методи НКВД.Вам,їхнім нащадкам,залишається тільки зараз скроготіти зубами і бризкати отруйною слиною:)).
Відповісти
і розрахована ця бандерівська муть. Мою прабацю ці уроди вбили біля озера коли збирала ягоди. Скоти, а не люди
Відповісти