Світязь: чим живуть та як заробляють місцеві жителі

Світязь: чим живуть та як заробляють місцеві жителі
У зв'язку із ситуацією в Криму цього року відпочинок на Шацьких озерах особливо привабливий.

Журналістка столичного видання Gazeta.ua провела декілька днів на Cвітязі та поцікавилась, чим живуть та як заробляють місцеві жителі.

— На озеро Світязь приїжджають звідусіль. Цього року були 10 білорусів, четверо німців і 12 поляків. Торік у мене відпочивали італійські пенсіонери. Платили 20 євро за день. Дружині давали по 2 євро чайових за уборку номера, — каже 53-річний Андрій Положевець із селища Шацьк на Волині. Сім років має туристичний бізнес.

— На власний готель гроші заробили на пончиках і тараньці, — про­довжує. — Вставали з дружиною о четвертій ранку. Я їхав рибу ловити або чорниці збирати, а Свєта ставила тісто на пончики. Готувала з маком, чорницями і сиром. Складала в картонні ящики, їхала велосипедом на пляж торгувати. Коли назбирали 11 тисяч гривень, купив чотири вагон­чики і поставив на подвір'ї. Там селили перших туристів. За чотири роки побудували окремий дім. Тепер маю шість номерів. У двох кімнатах живемо з дружиною. Вагончики з подвір'я не прибираємо. Таке житло популярне серед студентів. Селяться за 75 гривень з людини. Всередині є холодильник і телевізор. Літній душ і туалет — на вулиці. Торік людей було багато. А цього року ажіотаж ще більший. Усі номери заброньовані до кінця серпня. За добу беру 150 гривень. Але туристи вже не ті, що були до кризи. Відмовляються від розваг, економлять на їжі. Половину того, що отримав за півсезону, доведеться віддати на ремонт двох номерів. Буря 18 липня наробила біди. Звалила на подвір'ї два дерева, пошкодило дах і вікно.

Туристам безкоштовно даю казани, шампури, мангали для шашликів і барбекю. Але дрова продаю по 20 гривень. Можна готувати самому. Або замовити в нас обід за 100 гривень. Дружина з тещею варять борщ з пампушками або рибну юшку, гарнір з котлетою чи відбивною. Торгуємо м'ясом, рибою і раками, чорницями і грибами. На вуграх і раках заробляю більше, ніж на оренді. Копченого вугра продаю по 400 гривень за кілограм, раків — по 120. Здаю напрокат човен, чотири велосипеди і два катамарани. Племінник поставив у дворі батут для дітей. Бере 15 гривень за 10 хвилин.

Частину зароблених за сезон грошей Андрій Віталійович вкладає в розвиток готелю.

— Торік замінив у номерах розкладні дивани на ліжка з ортопедичними матрацами. Сусід побудував двоповерхову хату на чотири входи. Кожну частину здає за 1,5 тисячі гривень у день. Поклав дорогий паркет, замовив італійські меблі. На подвір'ї є басейн, щоранку возить туристів на рибалку своїм човном. Але в нього один-два номери постійно пустують. За будинок гроші відіб'є років через шість, а я — за чотири літа. Ті, хто має готель у горах, заробляють весь рік. А в нас туристи бувають з червня по вересень.

Яна РОМАНЮК, Gazeta.ua.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Світязь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вже йдимо до вас
Відповісти
Журналюшка заложила-"На вуграх і раках заробляю більше, ніж на оренді". Це злочин. Де екологичний прокурор? Сам вугриків їсть?
Відповісти
Та уже на Світязі дуже зажиріли - знімати кімнату за 150 грн.за сутки - це дуже дорого,(на теперішні наші зарплати) от наприклад в Одесі можна знайти кімнату і за 50 грн.(доречі, з усіма зручностями, і не далеко від моря)... Та ще й пляжі на озері з кожним роком все гірші і брудніші (кришечки від різних напоїв на пляжах, як на морі камінців)..... Туалетів практично немає...а відпочивальників ого-го... Одне розчарування....
Відповісти
Не потрібно на той Світязь їхати при таких тарифах і ще більше спонукати жадібність і зажерливість так званих місцевих жителів. Очманіти з такими цінами! І де в біса та криза, що всі плачуть і субсидії оформляють, коли здатні платити такі дурні гроші, людей же зараз там як мурах в мурашнику. І в Одесі, і на Азовському морі і навіть в Болгарії справді дешевше, а інфраструктура і умови кращі.
Відповісти
Волинська дівчина,щось ти не те пишеш!Я відпочивала вже два рази за літо по тижньові,а зараз їду третій,так от,пляжи чисті,біотуалети є,чисті!відпочинок 100 грн(2 хв.) до пляжу,і це в основному ціна така і є,так звичайно є і інші ціни(250,300......),навіть є і 50,80,а це уже 1,2 км до озера,якщо ви так розчаровані їдьте в Одесу,от там ви побачите ті "чисті" пляжи і відпочивальників дійсно ого-го!)))))
Відповісти
150 грн за ніч??? А не зажирно. Краще їхати в Болгарію.... За 150 грн. там і басейн, і кондиціонер, і власна кухня з побутовою технікою, і чисті пляжі.... Ну і МОРЕ звичайно
Відповісти
Десь я це вже читав. Здаэться про Крим так писали.
Відповісти
Ніяки ціни і ніяка інфраструктура не зможе забрати головну ваду Шацьких озер - комарі, гедзі та інша волинська фауна....
Відповісти
Дуже цІкаво де беруться тІ раки?
Відповісти
З'їдають все г.мно після туристів
Відповісти
)))))150 зажирно! А 700 за стандарт не хочеш?!
Відповісти
Останні новини
Світязь: чим живуть та як заробляють місцеві жителі
04 серпень, 2015, 11:38