Екологічний збір у Шацькому районі: мета та використання коштів

Екологічний збір у Шацькому районі: мета та використання коштів
Відпочинковий сезон на шацьких озерах особливо насиченим видався цього року: Крим для більшості українців став закритою зоною, а у зв’язку із різким підвищенням курсів долара та євро європейські курорти для багатьох стали просто недосяжними.

Тому значно додалося роботи для працівників Шацького національного природного парку, на плечі якого лягли ще й клопоти із прибирання рекреаційних зон та прибережних смуг озер на території району. Про це повідомляє Слово Волині.

Аби дати лад усьому в літній період потрібні чималі кошти. Тож у період відпочинкового сезону – з 15 червня до 1 вересня – перед в’їздом в ур. Венське працює екологічний пост, на якому кожен, хто їде відпочивати на шацькі озера, зобов’язаний сплатити екологічний збір. За ці кошти працівники парку мають можливість утримувати рекреаційні території у нормальному екологічному стані.

– На початку відпочинкового сезону ми, як завжди, прийняли на роботу 15 сезонних робітників, які працюють винятково у рекреаційних зонах, забезпечуючи збір та вивезення сміття на полігон побутових відходів, – розповідає Володимир Захарко, директор Шацького національного природного парку. – Цим працівникам потрібно платити заробітну плату, сплачувати у фонди відповідні нарахування та, звісно, податки (місячний фонд заробітної плати найманих працівників становить 20 тис. грн.). Щоденно вивозимо по два-три причепи сміття на полігон ТПВ (на вихідні буває й більше), а це – додаткові витрати на паливно-мастильні матеріали. Усе це ми робимо за кошти екологічного збору.

З початку роботи екологічного поста на рахунок парку надійшло вже більше 280 тис. грн. З цих коштів сплачуємо відповідні податки, 20% відраховуємо Шацькому РВ УМВС за допомогу в роботі, решта йдуть на розвиток інфраструктури, впорядкування території парку, прибирання сміття та інше.

На екологічному посту встановлено відеокамеру та касовий апарат. Сума сплати екологічного збору залежить від виду транспорту: за мотоцикл – 15 грн., легковий автомобіль – 20 грн., мікроавтобус – 30 грн., автобус або вантажний автомобіль – 40 грн. Плюс 5 грн. плати за відвідування території парку за один людино-день.

На жаль, цього року працівникам парку не вдалося запустити роботу екологічного поста зі сторони с. Піща, адже з Білорусі також приїжджають чимало людей на відпочинок. Керівництво парку розуміє, що відкриття нового екологічного посту – це додаткові витрати на його облаштування, забезпечення та утримання працівників. Спочатку прикордонна служба обіцяла сприяти налагодженню роботи, але чомусь в останній момент відмовила. У парку сподіваються, що вже з наступного року на території парку таки будуть працювати вже два екологічних пости.

Віта ШЕПЕЛЯ,
Шацький район

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це незаконний пост, там збір добровільний. Якщо не хочете, не платіть.
Відповісти
Поставити другий пост- питання принципу. Наші люди платять збір, а білоруси їздять на халяву. Не порядок!
Відповісти
Нічого собі...ментам 20%, тобто із 280000 це становить 56000...а не вдавляться? вони ж зарплату отримують!
Відповісти
хто небуть поцікавився яким законом це регламентовано,і з якої радості мусора замість того щоб слідкувати за дотриманням ПДР рубають бабло ,
може слід подати запит до обл. ДАЙ
Якщо поїду в ту сторону , і коли зупинять накатаю заяву про незаконну зупинку.
А Волинь посту пер ніж писати ,що хтось зобовязаний щось платити потрібно вивчити законодавство.
Відповісти
Це є шахрайство узаконене.Ніхто немає права требувати з автомобіля плати окрім трас платних котрих немає в україні . Те саме ніяких побічних оплат неробіть ніяким поста самозванцям. Це є порушення прав льюдини про свободу пересування.Що за пересування за гроші по державі. Ви що шановні українці зглузду зїхали.Щоб платити за перетин бездоріжжя шацьких напрямків.Фіксувати на відео і подати до суду.
Відповісти
Чому на посту немає терміналу?? У попередників 80 %екозбору забирає пшонка, а зараз хто забирає??? Світязь весь в смітті немає жодної скупки вторсировини сміття захороняють на березі озера в заповідей зоні. Озеро міліє , зростає місцеві виловили майже всю рибу - вугрів немає, той що продають польський чи не так????
Відповісти
Має бути автоматичний шлагбаум. Заїхав - отримав талончик, виїхав - система порахувала суму. Як стоянка біля тамтаму. І всі проблеми зникнуть, гроші і транспорт облікується. Місцевим видати пропуск.
Відповісти