Що українцям треба знати про політику нового президента Польщі

Що українцям треба знати про політику нового президента Польщі
Сьогодні, 6 серпня, посаду президента Польщі обійняв Анджей Дуда. Що треба знати про його позицію в питаннях, які безпосередньо стосуються України?

У переддень інавгурації Анджей Дуда заявив про намір повернути Польщу до переговорів у питанні Донбасу. Ця заява сповнює надіями українців і багато значить для поляків, повідомляє Еспресо TV.

Отже, якою є позиція нового польського президента щодо важливих для України питань і що це для нас означає?

Польщу – за стіл переговорів по Донбасу

Дуда обіцяє повернути Польщу за стіл переговорів із врегулювання питання Донбасу. Він також заявив, що територіальна цілісність України не є предметом дискусії і повинна бути відновлена. До міжнародних переговорів щодо російсько-українського конфлікту Дуда планує включити нових союзників у форматі широкої мирної конференції. Логічно було би очікувати, що це будуть балтійські країни – адже саме вони першими можуть зазнати можливої російської агресії і саме їхнього голосу нині бракує у розмовах про східні кордони Європи.

Польща не надаватиме Україні зброї і не надсилатиме військ

Польща зацікавлена у стабільній та сильній державі Україні, однак, як зазначив Дуда, підтримка не обов’язково має носити фінансовий характер. Не варто також розраховувати на підтримку військову. Якщо взимку цього року майбутній президент необачно заявив, що варто розглянути можливість надсилання військ і надання смертоносної зброї, то вже навесні під тиском громадськості від своїх слів відмовився.

Нині Анджей Дуда заявляє, що тоді говорив лише про обережність у прийнятті такого рішення. Підкреслює, що це належить до компетенції на рівні НАТО. Навіть якщо півроку тому політик щиро висловився за підтримку України, сьогодні він не може не зважати на думку більшості поляків. А отже, підтримка буде – але поміркована.

Польща має стати лідером у Східній Європі

Новий польський президент виступає за посилення співпраці країн від Балтійського до Чорного моря. "Ці країни мають спільний досвід другої половини ХХ століття і часто спільні сьогодні проблеми. Я думаю не тільки про справи безпеки, а також про економічну ситуацію", - сказав Дуда. Якщо йому вдасться вивести Польщу на лідерську позицію у Східній Європі і об’єднати країни Вишеградської четвірки та Балтики, Україна значно виграє.

Польща домагатиметься створення військових баз НАТО

Створення військових баз НАТО Дуда обіцяв у своїй передвиборчій програмі. Заявляє, що це позиція принципова, і що він буде до кінця її обстоювати. Проблема однак у тому, що нещодавно в НАТО заявили про неможливість утілення цього плану. Тренувати війська альянсу на території Польщі будуть, але створювати бази не хочуть: занадто небезпечним вважають дражнити Росію під самим її носом.

Дуда обіцяє відстояти право Польщі на посилення обороноздатності, а отже, він абсолютно свідомий ризиків, які несе конфлікт усього за кількасот кілометрів від польських кордонів. Для України надзвичайно важливо мати на заході сусіда, який чудово усвідомлює всю серйозність російської загрози.

Польща засуджує схвалення УПА

Дуда не в захваті від вшанування українцями армії УПА. "Якщо Україна хотітиме мати з нами добрі стосунки, добрі стосунки із польським суспільством, … то повинна вести таку політику, яка веде до поєднання народів, а не поглиблення існуючої ворожнечі. Історична правда є наступною: в Україні було вбито сотні поляків і схвалення тих, хто їх убив, - це дія абсолютно не поправляє стосунків із Польщею", - сказав президент в інтерв’ю правому польському порталу Kresy.Pl.

Партія "Право і Справедливість", вихідцем якої є Анджей Дуда, займає чітку позицію щодо історичної політики та ролі УПА в польсько-українських стосунках. Від України очікують не тільки визнання за УПА злочинів, але й перепросин. Дуда обіцяє артикулювати це питання на офіційному рівні, в розмовах із Петром Порошенком.

Незалежно від історичних доказів, УПА – це основний аргумент антиукраїнськи налаштованих поляків і червона ганчірка перед очима тих, хто політикою цікавиться посередньо. А, отже, якщо Україна не знайде способу створити нового наративу, який сприймався би Польщею, з підтримкою західних сусідів можуть бути проблеми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Польща, Дуда
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В Польше можно в рыло получить за флаг УПА
Відповісти
Поважаю!Ось вам думка світу-Європи про Упа!!! не герої вони- А ВБИВЦІ невинних люде!Дякувати богу І Європа це зрозуміла!
Відповісти
А як щодо Армії Крайової і вбивства сотень невинних українців на території Польщі і переселення десятків тисяч українців з Холмщини. Де вибачення або хоч порозуміння?
Відповісти
Останні новини
Що українцям треба знати про політику нового президента Польщі
06 серпень, 2015, 15:37