Волинський театр підкорив київську публіку

Волинський театр підкорив київську публіку
«Зараз прийнято розпочинати тексти з будь-якого приводу конструктом
«В наш час…». Далі зрозуміло, що все погано і буде ще гірше. Тому коли щось – РАПТОМ – відбувається хороше, це особливо цінується.

Гастролі Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка відносяться саме до царини радісної події «в наш час, коли все погано, грошей ні на що немає, а на культуру й поготів».

"Радісно бачити, що вистави, на прем’єрах яких мені довелося побувати в Луцьку, продовжують жити, набуваючи нового звучання. Знаковим є те, що вистави «Хорунжий Назар Стодоля та його любовні поневіряння» та «Гамлет» відбувалися саме в Національному театрі імені Івана Франка, що позиціонується як перша сцена країни. Волинський театр, який є одним з найуспішніших театрів України, достойно представив театральне мистецтво Полісся – одного з найтаємничіших країв нашої держави".

Варто відмітити, що молоді актори професійно виросли, знаходять несподівані підтексти та смисли у виставах, граних багато раз на рідній сцені (респект Дмитру Репюку-Гамлету); старше покоління особливо дбайливо ними опікувалось під час вистав – вони можуть собі це дозволити, це вже «вищий пілотаж» акторської гри.

"Звичайно, згадався Богдан Степанович Береза – на минулих гастролях він, як тепер Петро Петрович Ластівка та Анатолій Миколайович Глива, зустрічав гостей… Але радісно від того, що цей театр живе, розвивається, що традиції його власних корифеїв шануються та переосмислюються очільниками – «в наш час…», в якому все-таки можна знайти відраду для душі. Якою і були гастролі Волинського театру".
Загурська Ельвіра, театрознавець, театральний критик.


Що ж, святкуємо 75-ліття, хоча…
Формально Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Тараса Шевченка 75, але насправді набагато більше.

Скільки – ніхто з певністю не скаже. Але багато хто згадає про волинський вертеп – про цей унікальний вид середньовічної Різдвяної містерії, походження якої сягає доісторичних часів. Адже ж невипадково саме на Волині був започаткований з ініціативи засновника Волинського академічного театру ляльок Данила Поштарука Міжнародний фестиваль «Різдвяна містерія». І зразу ж наша уява відродить сцени з Різдвяної містерії-бурлеску «Назар Стодоля» за Тарасом Шевченком. Адже дійство це зі сватанням та колядуванням відбувається в 17-ім сторіччі в ніч на Різдво Христове.

Кияни і я, волинянин з родиною, захоплено вітали цей яскравий, колоритний, оригінальний спектакль, який, завдяки режисерській фантазії Петра Ластівки і натхненній акторській грі захопив у свою сценічну орбіту багатющий масив української народної культури, волинських звичаїв, обрядів, вірувань і святкувань.

Так що, не від 29 лютого 1940 року веде свій творчий лік цей академічний театральний колектив. Хіба нами забутий Волинський український театр, яким керував у 20-х, 30-х роках 20 століття талановитий організатор і актор Микола Певний. Є те приміщення, є та сцена, з якої випорхували, окрилені вірою в невмирущість українського слова, українські патріоти-актори, «зазираючи» в містечка і села Волинського воєводства з спектаклями за п’єсами Котляревського і Карпенка-Карого, Гоголя і Старицького, Лесі Українки і Винниченка, Мольєра і Гольдоні…

Так, театр солідний за віком і цілком заслуговує на оновлення дати свого започаткування. Принаймні є всі підстави розпочати свій творчий родовід від першої постановки Волинського українського театру.

Для багатьох киян, а публіка переважно – молодь, Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка виявився приємним і навіть несподіваним відкриттям. Завдяки своїй жанрово-сценічній різноманітності, чудовій режисерській роботі і органічному поєднанні досвідчених улюблених акторів, таких як: народні артисти України Олександр Якимчук, Анатолій Романюк, артист Ярослав Абрамюк, заслужена артистка України Лариса Зеленова і справді цілого грона молодих акторів.

Ні, не випадково Волинський академічний є і музично-драматичним.

Оригінальне виконання пісень, музики, танців, пластичність, органічне життя на сцені – все це характерне для кожного спектаклю.

Враження справив на киян «Гамлет». Повільна, драматично важка, з передчуттям тривожних подій розгортається на сцені ця трагедія. Актори надзвичайно тонко, ощадливо наближають пізнання таїни зради – підлого вбивства. І поява Гамлета на сцені, якого блискуче зіграв артист Дмитро

Репюк, зразу ж захоплює глядацьку увагу на розгортанні ним хитромудрого сценарію викриття ним убивці свого батька. Енергійний, пластичний, надзвичайно виразний у міміці і жестах, артист досягає особливої психологічної напруги переживань в собі, навколо себе цієї трагедії.

Одне слово, Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка у Києві виказав високий рівень режисерської роботи, сценічної гри – всього комплексу засобів і прийомів, що засвідчує достойний рівень театрального статусу Волині.

Микола Жулинський, Президент Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство», академік НАН України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З нетерпінням чекаю нового театрального сезону любимого мною театру.
Відповісти
Останні новини
Волинський театр підкорив київську публіку
07 серпень, 2015, 19:02