Режисерський хід передає дух українства, - Богдан Бенюк про гастролі Волинського театру

Режисерський хід передає дух українства, - Богдан Бенюк про гастролі Волинського театру
«Гастролі справили якнайдостойніше враження. Настільки, що прийом киян здавався зовсім не таким достойним, людей прийшло менше, аніж хотілось би.

Київську публіку може виправдати тільки те, що вона не звикла чекати від провінції чогось особливого. Це навіть не снобізм, а просто звичка, підкріплена певним досвідом.

Але волиняни показали щось зовсім особливе і навіть несподіване. Вразило, що театр - молодий, при тім професійний, ці хлопці й дівчата - упевнені й знають, що роблять.

Здалося, в цьому театрі є навіть не один Гамлет. При тім, старші актори не справляють враження замшілих самовпевнених провінційних лицедіїв - які серйозні шляхетні розумні обличчя (навмання беру – Ярослав Абрамюк, Мирослав Юзефович, звісно ж Олександр Якимчук, Анатолій Романюк).

Ніколи не бачив таких Розенкранца та Гільденстерна.

Друге потужне враження: ні Петро Ластівка, ні його театр не бояться (і вміють) проживати виставу в особливому часі - не похапцем, всерйоз, це той час, та часова протяжність, що вимагає саме переживання, а не дешевої фастфудівської імітації. Навіть у Києві далеко не всі так ризикують і не всі вміють, зазвичай грають швиденько, за півтори-дві години, й без антракту, щоб не надокучити шановній публіці.

За наших часів буває якось незручно говорити про "інтелектуальний театр", але волиняни показали саме такий театр (і при тім яскравий, видовищний, майже розкішний). І то в обох виставах. Ну, "Гамлету" сам Бог велів бути в цій категорії - але що "Назар Стодоля" переконливо посідає місце в розряді інтелектуальних видовищ - це чудо, якби сам не бачив - не повірив би!
Спасибі!»

Віталій ЖЕЖЕРА, театральний критик.

«В першу чергу – для київського глядача гастролі Волинського театру стали своєрідним відкриттям. Неймовірно гарні враження від вистав, які були показані. Талановитий злагоджений колектив: і керівництво театру, і акторський склад, і цехи.

Волинь називають блакитноокою і, маю сказати, що та блакить, яка є в душах і серцях працівників театру, я був присутній на святкуванні 75-річниці театру у Луцьку і мав можливість побачити кожного на сцені, заворожує. А коли заспівали «Боже Великий, Єдиний», то молитва йшла просто від сердець.

Як кожен актор, маю звичку «приміряти» на себе те, що бачу і можу сказати, що мені хотілося взяти участь у дійствах, які відбувалися на сцені.

Режисерський хід, який було знайдено і втілено в «Назарі Стодолі» передає дух українства, чисті і білі помисли і творчість цієї трупи. Поєднання в трупі молоді і надзвичайно сучасного старшого покоління дає зримі результати роботи Волинського театру імені Шевченка.

Поздоровляю колектив театру з 75-річчям та вдалими творчими гастролями в Києві.»

Богдан Бенюк, народний артист України, Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
та Бендюк - не мірило якості...
Відповісти
Ти лише мірило???
Відповісти
Останні новини
Режисерський хід передає дух українства, - Богдан Бенюк про гастролі Волинського театру
10 серпень, 2015, 18:45