Як планують «оживити» історичну частину Луцька

Як планують «оживити» історичну частину Луцька
Луцькі посадовці і донині не можуть вирішити, як потрібно реконструювати Старе місто, і хто цим повинен займатися.

10 серпня провели засідання тимчасової контрольної комісії міської ради щодо сприяння розвитку Державного історико-культурного заповідника, повідомляє Волинський інформаційний портал.

Заступник начальника Управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв зауважив, що об’єктів, які потребують реставрації, в місті є багато, і їхнє управління проаналізувало різні Програми, що затверджувала міська рада впродовж п’яти років. Зокрема, посадовець особливу увагу звернув на братський будинок, який перебуває в занедбаному стані, і один із перших потребує розробки проектної документації.

Ярослав Матвіїв підкреслив, що є основні моменти аналізу технічного стану будівель і визначення переліку об’єктів, які потрібно відновлювати. Також він зазначив, що потрібно розробити новий генеральний план на основі внесення змін під час розробки історико-архітектурного плану всього міста Луцька.

На цю заяву депутат міської ради Богдан Шиба заявив, що не можна відкидати вже створений Генеральний план. «Мета цієї комісії – не перегляд, а виконання цього плану», – підкреслив Шиба. Також він додав, що Управління містобудування та архітектури аж ніяк не повинне виділяти точкові об’єкти, а займатися відновленням архітектури цілого міста та виконувати безпосередньо свої обов’язки.

Головний архітектор міста Леонід Герасимюк зауважив, що потрібно визначити, який саме план потрібно реалізувати в Старому місті. «Такі міста, як Луцьк, відрізняються від міст-мільйонників, ми не можемо собі дозволити створити заповідник, як музей. Його потрібно наповнювати життям, створювати різні заклади, ресторани тощо. Це дасть змогу оживити заповідник», – додав Герасимюк. Посадовець підкреслив, що, якщо піти цим напрямком і додати до нього ідеологічну складову, це дозволить потужно підсилити розвиток історичної частини міста.

Отож, всі присутні погодились на те, щоб зібратись у середу, о 16:00, і продовжити роботу. Під час засідання, комісія вирішила доручити Управлінню містобудування та архітектури з залученням дирекції Державного історико-культурного заповідника та інших зацікавлених осіб упродовж двох місяців розробити та внести на розгляд Луцької міської ради Програму заходів з реалізації Генерального плану розвитку Луцького історико-культурного заповідника. У ній передбачили провести паспортизацію, збереження, реставрацію та консервацію пам’яток культурної спадщини. Також планують провести реконструкції існуючої забудови, відповідно до вимог Генерального плану, шляхом залучення ресурсів і можливостей колишніх власників та користувачів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.